Közélet

A gazdáknak is komoly károkat okoznak az illegális bevándorlók

A gazdáknak is komoly károkat okoznak az illegális bevándorlók

2015. június 30., kedd
A gazdáknak is komoly károkat okoznak az illegális bevándorlók
pitvaros11_gs

Széttaposott zöldségkultúrák, letördelt öntözőberendezések, a gabonatáblákon szétdobált ruhaneműk jelzik a Csongrád megyén naponta átvonuló sok száz migráns útját. De ki téríti meg a gazdák kárát, miközben akár az egész éves munkájuk veszik oda?

Az illegális bevándorlók Csongrád megyére zúdulása által okozott kár mértéke napról napra egyre jelentősebb, rendkívül súlyosan érinti Mórahalom és Ásotthalom térsége, a Homokhátság mezőgazdaságát, és a gazdálkodók legnagyobb problémája, hogy nem tudják, kihez forduljanak, kinek kell bejelenteni a károkat, illetve megtéríti-e azokat valaki - összegzi a gondokat a homokháti gazdák nevében Mórahalom alpolgármestere,

Csányi László

(képünkön).

csanyi_laszlo_morahalom_alpm_gs

"Elsősorban taposási károkról van szó, emellett fóliasátrakat hasogatnak szét, kész, szedés előtt álló zöldségkultúrákat tesznek tönkre most már folyamatosan a migránsok. Itt állunk az aratás elején, és tele vannak a gabonatábláink szétdobált ruhaneművel. Próbáljuk összeszedni a hulladékot, de már a tűzveszélytől is egyre inkább tartunk, miközben folyamatosan erősödik a migrációs nyomás. Nem tudjuk, ki fogja például megtéríteni a betakarító gépeket érő akár sok százezer forintos kárt, ha a kombájnozáskor a kombájn felszedi az eldobott ruhaneműket, táskákat.

Sokaknak akár féléves vagy egész éves munkája megy tönkre,

amikor a szedés előtt álló zöldségkultúrákat összetapossák, vagy azzal, hogy az öntözőberendezéseket letördelik az ötven-százas csapatokban vonuló illegális bevándorlók. Különféle nyomvonalakon közlekednek éjszakánként több százan, iszonyatos taposási kárt okozva a Homokhátság mezőgazdaságának. Ráadásul az itteni gazdák jelentős része a tanyavilágban él, és aggódnak, mert ez a 21. századi népvándorlás már az életterüket, a lakókörnyezetüket is veszélyezteti" - mondta el Csányi László.

"Lopakodó honfoglalás"

Ásotthalmon is rendkívül nehéz a helyzet, erről számolt be Facebook-oldalán hétfőn a település polgármestere, Toroczkai László. "Helyzetjelentés a déli határ mellől. Mezőőreink, polgárőreink és a rendőrség dolgozik, birkózik, de ez már régen nem illegális migráció, hanem lopakodó honfoglalás. Persze, csak ha hagyjuk..." - írta.

A múlt héten

erről a problémáról

Juhász Tünde

megyei kormánymegbízott már nyilatkozott portálunknak. Mint elmondta, a kormányhivatal földművelésügyi osztálya értesült arról, hogy Mórahalom és Ásotthalom térségében a migránsok komoly károkat okoznak a környékbeli gazdák terményeiben, akár akkora veszteségeket előidézve, mint egy nagyobb vihar vagy jégeső. Bár erre az atipikus káreseményre - tudatta - nincs jogi szabályozás, a kormányhivatal munkatársai ezeket a károkat bejelentésre rögzítik, felmérik, és az adatokat a Földművelésügyi Minisztériumba továbbítják. "Az illegális migráció problémája túlmutat egy megyei kormányhivatal illetékességén, de a kormány megfelelő rendezési módot fog találni" – biztosított akkor Juhász Tünde. A kormányhivatal hétfőn is megerősítette, illetékes szerve, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály

földművelésügyi osztálya folyamatosan várja az igazoltan a migránsok által okozott mezőgazdasági károkról szóló bejelentéseket, és koordináltan továbbítja azokat a minisztérium felé.

Szorosan együttműködnek az agrárkamarával is, hiszen ez a szervezet fogja össze a falugazdászokat, akik testközelből látják a kialakult nehézségeket. A közeljövőben, július 7-én egyébként nagyszabású gazdafórumot rendeznek majd a kérdésben Mórahalmon.

Ki téríti meg a gazdák kárát?http://szegedma.hu/?p=550445

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.