Közélet

20-25 millió hordó olajat termelne ki a Mol Szeged mellett

20-25 millió hordó olajat termelne ki a Mol Szeged mellett

2015. június 18., csütörtök
20-25 millió hordó olajat termelne ki a Mol Szeged mellett
olajkut

Több ezer méteres kút fúrásába kezdett a Mol a Szeged-medence Nyugat koncessziós területen – mondta el portálunknak Szakál Tamás, a társaság kutatás-termelés igazgatója. Algyőn pedig egy kutatás-fejlesztési projektbe kezdtek a termelés fokozása érdekében.

A Mol Magyarország tavaly írt alá

koncessziós szerződést

a Szeged-medence Nyugat nevű koncessziós területen indítandó kutatásról és termelésről. A társaság a Szegedhez közeli szénhidrogén-lelőhely olajára alapozva szeretné lassítani magyarországi termelésének csökkentését. „A terület olajkincsének pontos elhelyezkedését 3D-s szeizmikus mérésekkel már el is végezték, ezeknek a kiértékelése hosszadalmas folyamat, így részben még tart. Ezzel párhuzamosan körülbelül két hete már elkezdtük az első fúrásunk lemélyítését. Több ezer méterre fogunk lefúrni az olajért, s remélem, egy-két hónapon belül sikeres eredményekről tudunk beszámolni” – tájékoztatott Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója, akivel az algyői olaj- és gázkitermelés ötvenéves évfordulóját ünneplő

szabadtéri kiállításon

beszélgettünk. A 3D-s méréssel kapcsolatban a szakember elmondta, ez a módszer a legtökéletesebb technika arra, hogy belássanak a föld mélyébe, ezzel lehet pontosítani a fúrások helyét, mélységét és irányát is. Azt, hogy mennyi forrást szán a Mol a hároméves kutatási projektre nem lehet jelenleg meghatározni, de Szakál Tamás abban reménykedik, hogy már az első fúrások eredményesek lesznek, és így érdemes lesz a társaságnak ebbe a projektbe befektetnie. A koncessziós terület egésze mintegy 350 négyzetkilométer, ahonnan az előzetes becslések szerint a Mol 20-25 millió hordó olaj kitermelését célozta meg. „Ez több mint Magyarország egyéves termelése” – érzékeltette a mennyiséget.

egy_aranykor_emlekei03kf

Ez a projekt és a Mol Nyrt. többi kutatási programja is azt szolgálja, hogy kisebb mértékű legyen a hazai olaj- és gáztermelés csökkenése. A kutatás-termelés igazgató megjegyezte: az algyői 50, míg a dunántúli mező már 75 éves, vagyis értelemszerűen fogynak a szénhidrogén-készletek, ami előrevetíti, hogy évről évre csökken a társaság által kitermelt mennyiség. „Stratégiai célunk, hogy ellensúlyozzuk, enyhítsük ezt a csökkenést. Számos lehetőségünk van erre, az egyik a kutatás folytatása Magyarországon, ezért is gondolom azt, hogy ez a Szeged-medence Nyugat koncessziós területen végzett kutatási munkánk egy jó projekt lesz arra, hogy ellensúlyozzuk a csökkenést. Ehhez először meg kell találnunk az olajat, s ki kell termelni” – részletezte Szakál Tamás. Hozzátette, más módon is próbálják ellensúlyozni az olaj- és gáztermelés csökkenését, például a meglévő mezők fejlesztésére nézve is vannak projektjeik, amelyekkel a termelést tudják fokozni. A kutatás-fejlesztésben (K+F) is nagy lehetőséget lát Szakál Tamás, amire jó példa Algyő is, ahol idén kezdődött egy ilyen program, a kísérletek biztatóak, de az eredményeket csak évek múlva fogjuk látni.

Több ezer méteres kút fúrásába kezdett a Mol Szegednél! Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.