Közélet

Villányi körút – a Széchenyi téren

Villányi körút – a Széchenyi téren

2015. május 22., péntek
Villányi körút – a Széchenyi téren
IMG_0557

A Takaréktár utca felől laza pohárvásárlást követően vágtam neki mai missziómnak. Tulajdonképpen jó másfél kört sikerült tennem, de jelen élménybeszámoló szóljon csak a Kárász utcáig megtett útról. Ezúttal kifejezetten tudományos voltam: kizárólag olyan borokat kerestem a szegedi borfesztiválon, amelyek egy hónappal korábban Villányban a borvidéki versenyen aranyérmet szereztek.

Nos, ilyet elsősorban a fehér és rozébor kategóriában lehetett találni, mert a „Nagy” vörösöket a borversenyen vagy hordómintából kóstoltatták vagy még a jövő évre tartalékolják. Az első állomás a pohárvásárlás után a Kvassay Pincészet. Kvassay Levente borait számos más beszerzési hely mellett itt és jövő keddtől a Csanádi utca 14. szám alatt a Bor Klub fogja forgalmazni. Nyitó tételnek a 88,2 pontos siklósi zöld veltelinit szántam, amiben nem is csalódtam. Dacára annak, hogy a szőlőfajta az osztrák népszerűsége mellett hazánkban elsősorban Sopronban és az Alföldön elterjedt, a Kvassay-féle tétel sem okozott csalódást. A következő állomás nem sokkal odébb a Mokos Pince volt. Ez a borászat palkonyai borokat helyez a középpontba, így a borvidék jellegzetességeitől szintén kicsit elütő sauvignon blanc-juk (87,5 pont) szerzett aranyérmet. És hozta is mindazt, amit ettől a fajtától el lehet várni. Bíztam benne, hogy a Günzer testvérek (

Zoltán

és

Tamás

) valamelyikének aranyérmes chardonnay borát sikerül megkóstolni, de ilyen csak előbbinél volt, az is a 2013-as évjáratban. Mindkettőjüknél a 2012-es nyert aranyat. Így végül Günzer Tamás 89,7 pontos Mont Blanc Cuvée-jével folytattam. Ebben a borban is ott a chardonnay, de mellette a muscat ottonel és az olaszrizling is jelen van. A Riczu-Stier boroknál leragadtam. Egyrészt azért, mert eddig nemigen jutottam hozzájuk, másrészt – és legfőképp – azért, mert jók. A pincészet azon kívül, hogy jelenleg a legjobb cabernet franc-nal bír; a villányi borversenyen aranyérmet nyert a siklósi olaszrizlingjével (88 pont), a Cimbora (Co2) rozé habzóborával (87,3 pont) és a kékfrankos alapú rozéjával (88,5 pont) is. Utóbbit még tavaly az országos rozé borverseny legjobbjának is választották. A Borfesztiválon és Szegeden ezek az egyébként ritka borok a Válogatás borszaküzletnél (Bérkert u. 32.) kaphatók. (Igaz a honlapjuk némi frissítésre szorul, de ezirányú aggályaimat a kóstolás során azért elmondtam.) A következő lépcsőfok, ami a „nagy” vörösborokra átvezet a portugieser volt. Ebben a kategóriában, meglepő módon egy bor kapott aranyat a villányi borversenyen (nem sokkal a fajtaverseny után): az Agancsos Pincészet 2014-es tétele (88 pont). A borászat termékeit az Ezerjó Borszaküzlet (Somogyi u. 11.) forgalmazza Szegeden, a Borfesztiválon mégis önálló standdal vannak jelen. Kellemes beszélgetéseket folytattam a Bock és a Szende pincék standjainál is, de a fordulópont a Mayer Pincénél jött el. Mayer Márton 2011-es cabernet sauvignonja (89,7 pont) lett aranyérmes, de a villányi borverseny tavalyi champion díjas borát, a Kopár Cuvée-t (képünkön) 800 forintos decinkénti áron is itt lehet megkóstolni. Ami nekem igazán jól esett, az magával a borásszal való beszélgetés volt. Némi kérlelésre lehetőségem volt egy „normális” és egy dugóhibás tételt is összehasonlítani, ami újfent rávilágított: a Borfesztivál annyival is több egy átlag rendezvénynél, hogy itt néha-néha olyan dolgok is előjönnek, aminek az esélye 1:1000-hez. Csak beszélgetni kell a borásszal és ő megmutatja. Mivel majdnem elértem a Kárász utcához, visszafordultam. Ami ezután jött, az már egy másik történet. Volt benne Bock, Vinatus, Günzer, Linbrunn, Kvassay és nem kevés a Polgár Pincészet standjánál „rendkívül hatékonyan” megjelenő Somodi Zsolt. Villányi aranyérmes kóstoló séta ajánlat 3250 Ft-ért, fél decivel kóstolva: a Takaréktár utcától indulva: Kvassay (179. faház) Zöld Veltelini – 150 Ft, Mokos (171.) Sauvignon Blanc – 150 Ft, Günzer T. (49.) Mont Blanc – 150 Ft, Riczu-Stier (40.) Cimbora rozé gyöngyöző – 150 Ft; Rozé Cuvée – 150 Ft, Agancsos (36.) Portugieser – 150 Ft, Mayer (12.) Cabernet sauvignon – 225 Ft); Kopár – 400 Ft, visszafordulva: Bock (32.) Cabernet franc – 650 Ft, Vinatus (47.) Cabernet sauvignon – 325 Ft, Günzer T. (49.) Bocor – 375 Ft, Mátyás – 375 Ft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.