Közélet

Több mint száz évre szól az atomerőművi hulladék elhelyezésére szolgáló program

Több mint száz évre szól az atomerőművi hulladék elhelyezésére szolgáló program

2015. május 4., hétfő
Több mint száz évre szól az atomerőművi hulladék elhelyezésére szolgáló program

Több mint száz évre tervezi előre a munkát a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Közhasznú Nonprofit Kft., amelynél jelenleg is zajlanak a kutatások, hogy hol épüljön meg a nagyaktivitású hulladékokat befogadó tároló.

Kereki Ferenc

, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: ütemezésük szerint 2064-re épülhet meg egy nagyaktivitású hulladék befogadására alkalmas mélységi geológiai tároló. A némi szünet után tavaly Bodán újraindult kutatások 2030-ban juthatnak el oda, hogy kijelöljék a létesítmény pontos helyét. Először egy felszín alatti kutatólaboratóriumot készítenének el, majd az itteni vizsgálatok értékelése, folyamatos monitorozás után épülhet meg a tároló. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. a jelenlegi kutatásokat ugyanolyan alapossággal végzi, mint a Bátaapátiban létesült kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat véglegesen befogadó Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló egykori előkészítését - jegyezte meg Kereki Ferenc. A ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a kft.-t 1998-ban hozták létre a Magyarországon keletkező radioaktív hulladék kezelésére és tárolására, működését törvényi előírások szabályozzák. A cég tevékenysége az atomerőműben keletkező kis- és közepes aktivitású hulladék kezelése, a kiégett fűtőelemekkel és a reaktorok majdani leszerelésével kapcsolatos feladatok mellett kiterjed a mezőgazdaságban, az iparban, az orvosi diagnosztika és a gyógyítás, a kutatások során keletkező radioaktív hulladék kezelésére is. Az ügyvezető elmondta: mivel a paksi atomerőmű blokkjai hosszú évtizedek óta termelnek, már eddigi működésük során is keletkezett radioaktív hulladék, természetesen kiégett fűtőelem is. Az országnak erkölcsi és jogi kötelessége ezt biztonságosan kezelni, tárolni – húzta alá az ügyvezető. Kifejtette, hogy a nagyaktivitású hulladék végleges elhelyezésére a szakemberek világszerte a mélységi tárolót tartják a legmegfelelőbb megoldásnak, és ezt európai uniós irányelv is rögzíti. A több mint tíz éve elvégzett felmérések során a nyugat-mecseki agyagkő formációt találták a szakemberek a legalkalmasabbnak egy ilyen mélységi tároló befogadására. Ennek igazolására kezdődtek újra a kutatások a térségben. A tevékenységeket finanszírozó Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból jelen állás szerint 1700 milliárd forintot kell az elkövetkező hét évtizedben az összes tároló működtetésére, a hulladék kezelésére, a beruházásokra és a kutatásokra fordítani. Ennek az összegnek kevesebb mint a felét, 745 milliárd forintot tesz majd ki a nagyaktivitású hulladék és a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezését célzó program. "Ez a pénz az újraindult kutatás, a létesítés és a majdani üzemeltetés költségein túl a jövőbeni lezárás, illetve felügyelet összegét is magában foglalja, 70 évre vonatkoztatva" – vázolta Kereki Ferenc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.