Közélet

Ságvári-átnevezés - Binszki József válasza Péter Lászlónak: a politikai okokból halálba küldött ölhet az életéért?

Ságvári-átnevezés - Binszki József válasza Péter Lászlónak: a politikai okokból halálba küldött ölhet az életéért?

2015. május 22., péntek
Ságvári-átnevezés - Binszki József válasza Péter Lászlónak: a politikai okokból halálba küldött ölhet az életéért?
varosi_kozgyules15_gs

Binszki József, a Demokratikus Koalíció szegedi önkormányzat képviselője nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben Péter László, Szeged díszpolgára, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa hozzá intézett kérdéseire reagál Ságvári-ügyben.

A levelet alább változtatás nélkül közöljük!

Péter László

vitaindító gondolatai

ide kattintva

olvashatók. "Tisztelt Uram! Köszönöm, hogy válaszával megtisztelt, és hogy megerősítette eddigi meggyőződésemet. Tartalmilag ugyanis mi mindketten ugyan azt állítjuk, jelesül, hogy ocsmány, amikor a politika mindenre rákényszeríti az akaratát. Ön azzal érvel, hogy a Rákosi rendszer és a kora-Kádár rendszer alatt egy független gondolkodó, egy iskolaigazgató nem tudta keresztülvinni elképzelését, mert a politikai hatalom nem engedte, hogy ne a saját politikai akarata érvényesüljön, és csak a Ságvári Endre elnevezést fogadta el. Én azt mondom, hogy az Orbán rendszer alatt több tízezer független gondolkodó, volt és jelenlegi diákok, tanárok, szegedi polgárok nem tudják keresztülvinni elképzelésüket, mert a politikai hatalom nem engedi, hogy ne a saját politikai akarata érvényesüljön, és a Ságvári Endre elnevezést nem fogadja el. Ezáltal az Orbán rendszer hatalomgyakorlási technikája visszautal a Rákosi és a kora-Kádár rendszer bolsevista hatalomgyakorlási mechanizmusára, és ha Ön az egyiket elítéli, szükségszerűen el kell ítélnie a másikat, jelesül az Orbán kormány működését is. Ez esetben viszont anakronisztikus az a kijelentése, miszerint „Orbán még mindig jobb, mint…” Ha megengedi, vitatkoznék ezzel, Orbán a Jobbikon kívül nem jobb egyetlen lehetséges alternatívánál sem. A bolsevizmusnál ugyanis talán csak a nácizmus alávalóbb. És engedjen meg kérem egy gondolatot magáról Ságvári Endréről is, akit Ön gyilkosként bélyegez meg. Tény, hogy megölt egy embert. Az is tény, hogy emberek tízezreinek haláláért visel közvetett vagy közvetlen felelősséget mind Hunyadi Mátyás, mind Hunyadi János, akiket mégis alkalmasnak tart arra, hogy róluk iskolát nevezzenek el. Mert egy király, egy kormányzó, egy hadvezér nem gyilkos, még ha embert is öl. De gyilkos-e vajon az a zsidó deportált, aki őreit megölve menekült a biztos halált jelentő gázkamrák elől? És gyilkos-e az a politikai okokból letartóztatott, aki letartóztatóját megölve menekült a biztos halál elől? Mert a kommunista Ságvárira Horthy börtönében a nyilas hatalomátvétel küszöbén csak pusztulás várt. És ha a faji okokból halálba küldött ölhet az életéért, a politikai okokból halálba küldött megteheti-e ugyanezt? És ha megteszi, gyilkos? Tisztelettel: Binszki József önkormányzati képviselő Demokratikus Koalíció Szeged"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.