Közélet

Pénzügyi bizottsági ülés sportpálya vitával fűszerezve

Pénzügyi bizottsági ülés sportpálya vitával fűszerezve

2015. május 26., kedd
Pénzügyi bizottsági ülés sportpálya vitával fűszerezve
vagyongazdalkodasi_ules08_gs

November végéig további fejlesztéseket hajtanak végre a tömegközlekedési nagyprojekt keretében – hangzott el a pénzügyi bizottság ülésén, ahol a hőszolgáltató taggyűléséről és három sportpálya bérleteztetéséről is tanácskoztak.

A Szegedi Viziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatójának prémium feladatairól is tárgyalt a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság, a önkormányzat 75%-os tulajdonában álló cégnél ugyanis az előző közgyűlésen nem támogatták a prémiumfeladatokra vonatkozó előterjesztést.

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester elmondta, a feladatoknak az üzleti terv főszámain túlmutatónak kell lenniük, ám ennek nem felelt meg az előző előterjesztés. A vezérigazgató most az idei üzleti tervben meghatározott adózás előtti eredmény 20%-os túlteljesítését vállalja, illetve azt, hogy legalább két szerződést elnyer közbeszerzés során. Ezeket a prémiumcélkitűzéseket már elfogadhatónak tekintették, meg is szavazta a pénzügyi bizottság. Szeptember végén nyílhat meg a kalandpark a vadasparknál – hangzott el a pénzügyi bizottság ülésén. A kalandpark eredetileg 2014 január elsején nyílt volna meg, a kivitelező azonban immár harmadízben kérte a határidő módosítását. A „KalandoZoo kalandpark kialakítása Szegeden” projekt keretében a kivitelezés a megfelelő üzemben zajlik, a használatbavétel azonban még történt meg. Mivel a kalandparkot kialakító cég 2014. január elsejétől folyamatosan fizeti a területbérleti díjat, ezért a Városüzemeltetési Iroda a módosítás jóváhagyását kérte, amit meg is szavazott a pénzügyi bizottság.

Tartózkodni fog az önkormányzat a hőszolgáltató taggyűlésén a szavazáskor

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. április 24-i és 27-i taggyűlésén a kisebbségi tulajdonos ENERGOTT Kft. ellehetetlenítette az önkormányzat képviselőjének jelenlétét, nem vehetett azon ugyanis részt jogi képviselőjük, amit a folyamatban lévő peres eljárások és a várható újabbak miatt fontosnak tartott volna az önkormányzat. Solymos László alpolgármester elmondta, két napirendi pont tárgyalására tett javaslatot az önkormányzat, ám a társaság taggyűlése határozatképtelen volt, így azokról nem született döntés. Az ENERGOTT-nak három írásbeli szavazásra bocsátott javaslata van, aminél tartózkodást javasol a Városüzemeltetési Iroda. Miután az önkormányzat felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen, egymilliárd forintos törzstőkeemelésre tett javaslatot az ENERGOTT Kft., illetve évenkénti 500 millió forintos pótbefizetést kellene elrendelni. A harmadik határozati javaslatuk pedig különböző pereknek és kártérítési összegeknek a számszerűsítésére vonatkozik. Solymos megjegyezte, a jegyzett tőke megemelésről és a pótbefizetésről a pénzügyi bizottság nem hozhat döntést, az ugyanis közgyűlési hatáskörbe tartozik. A hőszolgáltató május 28-ára is összehívott egy taggyűlést, amelyen hat napirendi pontot tárgyalnak. Ezek egyike a Szehő tavalyi gazdálkodása, melyből az alpolgármester kiemelte, hogy november elsejétől nem tudott a cég saját jogon gázt vásárolni, ekkortól volt az energetikai hivatal által kijelölt gázszállítója Szegednek. „A beszámoló fontos adata, hogy 600 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet a hőszolgáltató” – jegyezte meg. Itt is tartózkodást javasol a szakiroda, akárcsak a 2015-ös üzleti tervnél, amit viccesnek nevezett Solymos, hiszen felszámolási eljárást kezdeményeztek a cég ellen. Éppen ezért tartózkodást javasolt az ügyvezető igazgatók, a felügyelőbizottsági tagok és elnök, továbbá a könyvvizsgáló idei javadalmazásának meghatározásánál is. Az FB-tagok megválasztásáról pedig nem dönthet a pénzügyi bizottság.

Mintegy 378 millióval bővül a tömegközlekedési nagyprojekt támogatása

A „Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése” című projekt támogatási szerződésének 6-os számú módosítását jóváhagyta a pénzügyi bizottság. Ennek lényege, hogy november 30-áig meghosszabbítják azt, és egy kormányhatározat értelmében további fejlesztéseket hajtanak végre mintegy 378 millió forint értékben, melyből több mint 326 millió forint a támogatási összeg. A szerződésben nettó 146,5 millió forintból kooperációs és villámvédelem szerepel, nettó 130 millió forint értékben a trolibusz automatikus rádiós váltóállító-rendszer kiépítése, nettó 59,5 millióból üzembiztonságot növelő beszerzések, továbbá nettó 34 milliós értékben szerepelnek projektmenedzsment feladatok. „Ez pluszpénz, 378 millió forint többletforrásra pályázott az önkormányzat, a Közlekedési Operatív Programban (KÖZOP) ugyanis még maradt forrás. Olyan projektelemekre lehetett igénylést beadni, amelyeket még az idén meg lehet valósítani. A projektelemek listája szerepelt a közgyűlés előtt, időközben a közbeszerzési eljárásokat lebonyolítottuk, és amint megadja a kormány a hozzájárulását, kezdődhet a kivitelezés” – tájékoztatott Nagy Sándor alpolgármester.

Futballpályákat bérleteztetnek

Három labdarúgópálya esetében a Sport és Fürdők Kft. 15 évre létesítene bérleti jogviszonyt, amit 5 évvel lehetne meghosszabbítani. A Balaton és Bazsalikom utcai, valamint a Postás u. 1-3. sz. alatti ingatlanon megépült labdarúgópályák bérbeadásával kapcsolatban Nógrádi Tibor jogi aggályainak adott hangot a pénzügyi bizottság ülésén. Az MLSZ megyei igazgatói tisztét is betöltő Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselő kifejtette, hogy a TAO-s forrásokból megvalósult fejlesztéseket 15 éven keresztül fenn kell tartani. A telkek, amelyeken a pályák találhatóak, a város tulajdonát képezik, ám a beruházó egyesületek által létesített felépítmények nem, így szerinte a Sport és Fürdők Kft. nem a saját tulajdonának a bérleteztetésre szeretné kiírni a pályázatot. Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályok szerint közfeladat ellátására ingyenesen át lehet adni a telket, vagy ingyenes használatba adásról is lehetne szó. Ez utóbbi volt a tervezet egyébként az Etelka sori pálya esetében. Nógrádi Tibor elmondta, a Bazsalikom utcai és a Balaton utcai pályákat eddig is az ott működő sportegyesületek tartották rendben. Például az érintett szentmihályi területen a TAO-s fejlesztések előtt jóformán gazdája sem volt a területek. „Ha elmegy a politikusok esze, majd jön a jogászkodás” – fűzte hozzá. Szentgyörgyi Pál arról beszélt, hogy az MLSZ-nek az a feladata, hogy minél több futballpálya épüljön, ám azok fenntartásával már nem foglalkozik a Magyar Labdarúgó Szövetség. A vitában Solymos László alpolgármester részéről elhangzott, az önkormányzat nem kívánja emelni a városi fenntartású labdarúgópályák bérleti díját. A bizottság külsős LMP-s tagja, Tanács Eszter azt javasolta, hogy a határozati javaslatba emeljék be, hogy közfeladatok ellátásra, így például az iskolák minél nagyobb mértékben ingyenesen vagy kedvezményesen használhassák a pályákat. „A cél, hogy minél többen használhassák a pályákat, ebben nincs ellenérdekeltség” – szögezte le Nógrádi. A Sport és Fürdők Kft. bérleteztetésre vonatkozó pályázati kiírásánál végül Tanács Eszter tartózkodott, Nógrádi Tibor pedig nemmel szavazott.

Szeptember végén megnyílhat a kalandpark a vadasparknál - eredetileg tavaly januárra tervezték a nyitást... Ülést tartott a pénzügyi bizottság, részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=541534

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.