Közélet

Paksi bővítés - Putyin: ártana Magyarországnak, ha lemondana a szerződésről

Paksi bővítés - Putyin: ártana Magyarországnak, ha lemondana a szerződésről

2015. május 5., kedd
Paksi bővítés - Putyin: ártana Magyarországnak, ha lemondana a szerződésről

Ártana Magyarország nemzeti érdekeinek, ha lemondana a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodásról - jelentette ki az orosz elnök kedden, amikor Szergej Kirijenkóval, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezérigazgatójával tárgyalt Moszkvában.

Orosz hírportálok beszámolója szerint

Kirijenko

arról tájékoztatta

Vlagyimir Putyint

, hogy a magyar kormány megerősítette Oroszországnak, minden rendben van a paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodással. Az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország jó feltételeket ajánlott Magyarországnak. Kiemelte: a legkorszerűbb technológiákat ajánlották, ezért ha Magyarországot a megállapodás elutasítására kényszerítenék, az ártana Magyarország nemzeti érdekeinek. "A technológiák a legkorszerűbbek, ezért (...) ha a partnert (a megállapodás) elutasítására kényszerítenék, amit valószínűleg természetesen megtehettek volna, teljes mértékben kárt okoznának Magyarország nemzeti érdekeinek" - jegyezte meg Putyin. Magyarország és Oroszország tavaly januárban kötött államközi megállapodást, amelynek keretében két új blokkal bővítik a paksi atomerőművet. A beruházás becsült költsége 12,5 milliárd euró, ebből 10 milliárd eurót Oroszország biztosít 30 éves futamidejű államközi hitellel. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a Roszatom leányvállalata, a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (NYIAEP) tavaly decemberben írta alá a három megvalósítási szerződést: az egyik az erőmű tervezésére és építésére vonatkozó feltételeket, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartás feltételeit rögzíti, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátást és a kiégett üzemanyag kezelését határozza meg. A Financial Times című brit üzleti lap márciusban azt írta, hogy leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodás végrehajtását, miután az Euratom ügynökség nem járult hozzá ahhoz, hogy az épülő reaktorokba kizárólag Oroszországból érkezzen fűtőanyag.

Lázár János

, a Miniszterelnökséget vezető miniszter április 20-án közölte, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország és Oroszország közötti nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződést. A program nincs késésben, 2018-ban az építkezés fizikailag is megkezdődhet. A Financial Times cikkére utalva Kirijenko is megjegyezte, hogy volt politikai nyomásgyakorlás a magyar kormányra. "De meg kell hagyni, a magyar kormány nagyon keményen kitartott a megállapodás megvalósítása mellett" - fogalmazott a Roszatom vezetője. Hozzátette: a magyar kormány megerősítette, hogy "minden egyeztetve van, minden úgy van, ahogy megbeszéltük, (...) a megállapodás életbe lép".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.