Közélet

Paksi bővítés: az energetikai jövőképről tárgyalt a fenntartható fejlődés bizottsága

Paksi bővítés: az energetikai jövőképről tárgyalt a fenntartható fejlődés bizottsága

2015. május 13., szerda
Paksi bővítés: az energetikai jövőképről tárgyalt a fenntartható fejlődés bizottsága

A kormány centralizált és az atomenergiára magas részarányban támaszkodó energiarendszert képzel el, míg független szakértők inkább decentralizált és a megújuló energiára épülő modellt szeretnének Magyarországon. A különböző elképzelések támogatói szerdán a parlament fenntartható fejlődés bizottságának budapesti ülésén fejtették ki álláspontjukat.

Aradszki András

, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a magyar energia stratégia célját a biztonságos és fenntartható ellátásban jelölte meg, hozzátéve, hogy mindezt elfogadható áron kell megtennie. Az eszközök között sorolta fel a hatékonyság, valamint a megújuló energiaforrások részarányának a növelését. Fontosnak nevezte az állam hosszú távú szerepvállalását is. A paksi bővítést pedig azzal indokolta az államtitkár, hogy alacsony a széndioxid kibocsátása, biztonságos és olcsón termeli az áramot. Kiemelte a Lengyelországtól Horvátországig húzódó gázvezeték megépítését, amelynek a két végpontján cseppfolyós földgázt lehet fogadni és betáplálni.

Aszódi Attila

, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnökség nevében tartott előadást a bizottság előtt. Kifejtette, hogy az ország villamos energiaigénye évi 1,3 százalékkal bővül, így 2030-ig 7300 megawatt erőművi kapacitást kell megépíteni, ebből 1600 megawatt lesz a megújuló energiákat hasznosító erőmű. Az évszázad végéig az alap-erőművi kapacitás 40 százalékát az atomerőmű adja. A kormánybiztos bemutatta a Paks-II. bővítésének a menetrendjét is. A műszaki tervezés idén elkezdődik, de a kiviteli tervezés csak 2017-ben indul. Az építés egy évvel később kezdődik és 2024-ben kezd termelni az új atomerőmű. Addig 6500 engedélyt kell beszerezni - tette hozzá Aszódi Attila. A kormánybiztos egyedül a hűtésre szolgáló Duna víz felmelegedését hozta fel, mint környezeti problémát. Ez jelenleg a jobb part egy keskeny sávjában 2 kilométer hosszan jelentkezik. Amikor bekapcsolódnak az új blokkok, a melegvízes sáv hossza 11 kilométer lesz, de a meglévő erőmű leállítása után 1 kilométeresre rövidül. Atomerőmű nélküli energiaellátást vázolt fel Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója. A decentralizált, okos rendszert vázolva a dán példát hozta fel, ahol 2050-re teljesen megújuló forrásból látják el energiával az országot. A fűtésnél előtérbe kerül a biomassza üzemelésű, kapcsolt távfűtés. A kormány 2030-ra a villamos energia 15 százalékát kívánja megújuló energiahordozókkal előállítani, az Energiaklub koncepciója viszont 27 százalékot tartalmaz.

Munkácsy Béla

, az ELTE geográfus adjunktusa kifejtette, hogy a mai jogi szabályozás szerint az ország területének 5 százalékán lehet szélerőművet építeni, de itt is 50 ezer megawatt villamos energia állítható elő. Bemutatta, hogy a volt NDK területén jelenleg nagyobb a szél- és más megújuló energia kapacitás, mint amennyit Magyarország 2050-re tervez.

Krizsán Attila

, a Zöld Magyarország Program programvezetője pedig egy olyan rendszert vázolt fel, amelyben 350 kistérségben hoznának létre, egyenként 6 megawattos, biogázas erőműveket. Ez nagyrészt fedezné az ország villamos energia szükségletét, a visszamaradó tápanyaggal pedig műtrágya mentessé lehetne tenni a mezőgazdaságot, amely intenzív kertészetté válhatna. A becsült mezőgazdasági többlet árbevétel pedig évi ezer milliárd forint - tette hozzá Krizsán Attila.

Szél Bernadett

(LMP) a paksi menedzsment tervezett lecserélése iránt érdeklődött, különös tekintettel arra, hogy ez nem csökkenti-e az erőmű biztonságát. Aradszki András úgy vélte, hogy a biztonságért felelős mérnökök maradnak, a felső vezetésben lesz "vérfrissítés", külföldi menedzserek bevonásával.

Szelényi Zsuzsanna

(független) azt kifogásolta, hogy a paksi bővítéssel miért sietett a kormány, a döntést 6 év múlva is meghozhatta volna, az akkori technikai és egyéb feltételek mellett. Aszódi Attila a vitában kifejtette, hogy az alternatív energiát favorizálók alapvető hibákat vétenek. Például az Energiaklub koncepciójában is bent van a Paks I. erőmű kapacitása 2030-ig. A biomassza erőművekkel pedig az a gond, hogy azok - miután fűtési hőt is termelnek - csak alap-erőműként használhatók, így nem lehet azokkal például a szélenergia hullámzását kiegyenlíteni. A kormánybiztos bemutatta a német energiatermelést és felhasználást: éjszaka, amikor nem süt a nap és nem fúj a szél, importra szorul az ország. Az import villamos energiát pedig svájci és francia atomerőművekben állítják elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.