Közélet

Matekérettségi 2015: Nem csak a szokatlan meleg miatt izzadtak a diákok + FOTÓK

Matekérettségi 2015: Nem csak a szokatlan meleg miatt izzadtak a diákok + FOTÓK

2015. május 5., kedd
Matekérettségi 2015: Nem csak a szokatlan meleg miatt izzadtak a diákok + FOTÓK
matek_erettsegi02_gs

Ilyen még nem láttak az érettségizők. Legalábbis a középszintű első feladatsorában eddig nem találkoztak logikai feladatokkal. A magyar után matematikával folytatódott a vizsgasorozat, holnap pedig a történelem következik. A Radnóti-gimnáziumban jártunk.

11.00 Letették a tollakat

Vége a középszintű matekérettséginek, az emeltesek még egy órán keresztül írhatják a vizsgát. Hamarosan szaktanári véleménnyel jelentkezünk.

10.30 Hamarosan vége

Még fél óra van hátra a vizsgából, az utolsó feladatokhoz fognak hozzá a diákok. Akik már "feladták" a küzdelmet a mumussal, valószínűleg a második rész megoldásait ellenőrzik.

9.57 Megvannak a tegnapi magyarérettségi megoldásai

Az Oktatási Hivatal kiadta a

hétfői emelt és középszintű vizsga feladatsorát

, valamint a hozzá tartozó hivatalos javítási-értékelési útmutatót. Sőt, már a magyar mint idegen nyelv és egyéb projektfeladatok útmutatója is felkerült, többek között a cigány kisebbségi népismeret, az ember- és társadalomismeret, etika, a gazdasági ismeretek, a rajz és vizuális kultúra, és a román népismeret.

9.29 Síkgeometria és egyenletrendszer a második részben

A matekérettségi második része már könnyebb, mint az első volt, így összességében egy megoldható érettségi feladatsort kaptak a diákok. A síkgeometria, az egyenletrendszer és a valószínűségszámítás kompenzálja az első rész nehézségeit.

9.23 Hogyan lehet felkészülni 1 óra alatt?

A matekérettségi közeledtével mindig érdekes SOS üzenetek jelennek meg az interneten.

matekerettsegi_01
matekerettsegi_02

8.54 Véget ért az első rész

A diákok végeztek a matek első részével, most következnek a szöveges feladatok.

8.42 Középszinten angol, francia és horvát nyelven is vizsgáznak matekból

Középszinten 1 252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3 696 diák ad számot tudásáról. Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia, német és spanyol nyelven is lesz vizsgázó. A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

A matekérettségi lezártával szaktanári segítséggel górcső alá vesszük a középszintű feladatsort. Kikérjük a véleményét a vizsga első részében felbukkanó szokatlan feladatokról is.

8.30 Nehezek a rövid feladatok

Az utóbbi évek legnehezebb feladatsorát kapták az érettségizők középszinten - írja az Eduline.hu. Az első részben van ugyanis logikai feladat, ami egyáltalán nem szokványos.

8.21 Izzasztó időjárás köszönt a diákokra

A tegnapi borongós reggel után ma verőfényes napsütés és hőségrekord vár a vizsgázókra. Bízunk benne, hogy a szokatlan melegtől nem tompul le a diákok agya.

8.14 Már javában vizsgáznak

A vizsgázóknak 180 perc alatt két feladatsorban kell helytállniuk: az egyszerű rövid válaszok és szöveges kérdések várnak rájuk. Emelt szinten valamivel több időt ülhetnek a tanulók a feladatok felett, 240 percet kapnak a kitöltésre. Az első feladatsoruk négy, a második pedig öt kérdést tartalmaz, utóbbiból az egyik kihagyható. Mint minden évben, a diákok idén is használhatnak függvénytáblázatot, számológépet, körzőt és vonalzót.

7.45 Így indult a reggel

Telefonon, tableten, a klasszikus módszer hívei pedig a könyv lapjain nyálazták át utoljára a képleteket a függvénytáblázatban. "Helló, veled írom a matekot!" - köszöntötték egymást a diákok jókedvűen. Az izgalom nyoma sem látszott a vizsgázókon, vagy a hétfői magyarérettségit követően edződtek meg, vagy ennyire felkészültek a mai megmérettetésre. "Miután megírtuk, fellélegezhetünk!" - ez a reményteljes felkiáltás is inkább a vizsgának szólt, semmit a mumusként emlegetett tantárgynak. A folyosón együtt nézték át a képleteket, miután végeztek, több szelfit is készítettek a fiatalok, megörökítve a mosolygós vizsgareggelt. Csongrád megyében összesen 3710 diák tesz vizsgát középszinten matematikából és 150-en választották az emelt szintűt.

Nagy Anettól

, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettesétől megtudtuk, intézményükben mintegy 132 diák tesz középszintű vizsgát a mai napon, s alig több mint 20 fő döntött az emelt szint mellett.

Ez történt tavaly

Másodfokú egyenletek, logaritmusok, gráfok, síkgeometria és valószínűségszámítás a rövid feladatokban, a koordinátageometria azonban még a jó tanulóknak is fejtörést okozott. Tavaly előtt pedig az emelt szintű matematikaérettségi nehézségére hivatkozva petíciót nyújtottak be az Oktatási Hivatal felé. Az kifogásolták, hogy a geometria, a koordinátageometria, a trigonometria témakörébe tartozó feladatok a várt 20 százalék helyett 35-40 százalékban domináltak a feladatok között, illetve azzal sem érettek egyet, hogy olyan tárgykör került az érettségibe, ami 2003 óta nem tartozik a kötelező tananyagba. Az Oktatási Hivatal megvizsgálta a tételeket, de nem találtak szabálytalanságot, így nem ismételték meg az írásbelit. A hét első napján magyar nyelv és irodalommal indítottak a diákok. A középszintű írásbeliről

szaktanár véleményét is kikértük

.

Kitoltak az érettségizőkkel. A középszintű matek eddigi legnehezebb feladatsorát kapták ma a vizsgázók.Kövesd nálunk az eseményeket! http://szegedma.hu/?p=534575

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.