Írjon nekünk

Kultúra

Május 26-án kezdődik a IV. Finálé Fesztivál Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

nagyszinhaz01kf

A Szegedi Nemzeti Színház május 26. és 29. között immáron negyedik alkalommal szervezi meg regionális kamaraszínházi seregszemléjét, a Finálé Fesztivált.

Az idei műsorban három színmű és egy opera előadása szerepel. Érdekessége, hogy ezúttal kortárs szerzők produkciói szerepelnek a kínálatban: magyar (Zalán Tibor), orosz (Ludmila Ulickaja), német (Roland Schimmelpfennig) és olasz (Marco Tutino) szerzők műveinek tapsolhat majd a fesztivállátogató közönség.

A szegedi, békéscsabai és budapesti társulatok mellett most is szerepel a kínálatban határon túli produkció: a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem vizsgaelőadása több vendégjáték és turné után most Szegeden is színre kerül.

Elsőként a Békéscsabai Jókai Színház mutatkozik be május 26-án este. Zalán Tibor Midőn halni készült című drámáját Mérő Béla rendezésében Bartus Gyula és Komlósi Kata játssza. A darab Janus Pannonius utolsó, elképzelt óráit vetíti a néző elé. A mű középpontjában Mátyás király és Janus Pannonius püspök, kancellár küzdelme áll. Valójában nem tudjuk, csak sejthető, miért tört össze a bizalom közöttük, miért állt Vitéz János (akit ekkorra már saját várába száműzött a király) nagybátyjával a lázadó nemesek élére.

Másnap, május 27-én a Thália Színház, a Füge Produkció, és a Jászai Mari Színház közös előadására kerül sor Rövid címmel. Ljudmila Ulickaja Az orosz falvak asszonyai című novelláját Garai Judit alkalmazta színpadra Györgyi Anna, Horváth Erika, Bartsch Kata és Kocsubej Alexander szereplésével. Az előadás azoknak szól, akik nagyon tudnak/akarnak szeretni, akik nem tanulnak meg szeretni; akik elfogadják azt; akik bizonytalanok, de vágynak a bizonyosságra; akik képesek őszintének lenni, akik elfogadják sorsukat; akik a választott útról nem térnek le, legyenek azok nők vagy férfiak.

Május 28-án a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar előadásáé a színpad. Roland Schimmelpfennig A repülő gyermek című színművét Bodolay Géza fordította és rendezte. A produkció 2014-ben diploma-előadásként jött létre, de nagy sikere folytán azóta is műsoron maradt. A darabban szereplő egykori diákok, Imre Éva, Sigmond Rita, Bíró Krisztina, Simó Emese, Daróczi Noémi, Molnár Bence, Vatány Zsolt, Marosán Csaba immáron végzett, gyakorló színművészek. Schimmelpfennig a kortárs drámaírás kiemelkedő egyénisége, az utóbbi két évtizedben nem csak hazájában, Németországban örvendenek nagy népszerűségnek színpadi szövegei, de világszerte is szívesen játszott szerző.

A Fesztivált május 29-én a házigazda Szegedi Nemzeti Színház zárja Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című egyfelvonásos operájával. A Márai Sándor regénye alapján született alkotás olasz nyelven hangzik el. Toronykőy Attila rendezésében Kónya Krisztina, Laczák Boglárka, Altorjay Tamás, Jean-Philippe Biojout, Kiss Tivadar és Szélpál Szilveszter lép színpadra. Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényel Gyüdi Sándor. Két egykori barát – Konrád és Henrik – évtizedek után újra találkozik, s végigbeszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve az egyikből vádlott, a másikból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, sőt majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, örökre tönkretette az életét. Ám a tragédiát valójában nem kizárólag alkalmi gyengesége okozta, hanem egy világrend széthullása, a hagyományos erkölcsi értékek megrendülése.

Az opera a Szegedi Nemzeti Színház kezdeményezésére született, ősbemutatója az Armel Operafesztivál keretében 2014 októberében volt. A produkció a szegedi előadás után néhány nappal – a budapesti fesztivál díjazottjaként – Európa egyik legnevesebb fesztiválvárosában, Avignonban vendégszerepel.

A Finálé Fesztivál négynapos programjának a Kisszínház ad otthont, az előadások 19 órakor kezdődnek. Az előadásokra belépők már kaphatók a színház jegyirodájában, vagy interneten keresztül a www.jegy.hu címen.

A szegedi, békéscsabai és budapesti társulatok mellett most is szerepel a kínálatban határon túli produkció, méghozzá a…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 12.

Kommentek

Kultúra

Remek programok lesznek a megyében a magyar kultúra napján

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Koncertek, kiállítások, színházi produkciók, könyvbemutatók várják az érdeklődőket.

Tovább olvasom

Hírzóna

A szegedi balett is fellép a Budapest Táncfesztiválon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A hitről szóló, Credo című darabot mutatják be.

Tovább olvasom

Kultúra

A dínó-kiállítás után egy évig zárva lesz a múzeum

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vasárnap 18 óráig látogatható a dinoszaurusz kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Tovább olvasom

Aktuál