Közélet

Magyarérettségi 2015: Bodor Ádám, Tóth Árpád és Jékely Zoltán + FOTÓK

Magyarérettségi 2015: Bodor Ádám, Tóth Árpád és Jékely Zoltán + FOTÓK

2015. május 4., hétfő
Magyarérettségi 2015: Bodor Ádám, Tóth Árpád és Jékely Zoltán + FOTÓK
erettsegi_radnoti07_gs

Magyar nyelv és irodalommal startolt hétfőn a négyórás érettségi. A diákok két feladatlapot kaptak: a szövegértési feladatsorban Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című könyvéből vett részletet kaptak, míg a szövegalkotás részben Bodor Ádám novellája, Tóth Árpád és Jékely Zoltán összehasonlítható versei, valamint egy érvelési feladat között választhattak a diákok. Fotóink a Radnóti-gimnáziumban készültek.

12.00 Tollakat letenni!

A vizsgázók ezekben a másodpercekben teszik le a tollakat, véget ért a magyarérettségi. Holnap matematikával folytatódik a megmérettetés. A diákoknak sok pihenést tanácsolunk. Kerüljétek az éjszakázást!

11.24 A hivatalos javítási-értékelési útmutatók holnap lesznek nyilvánosak

Az alábbi linken találhatók a május-júniusi érettségi írásbeli vizsgák középszintű feladatlapjai és javítási-értékelési útmutatói, amelyek a vizsgát követő napon kerülnek fel

a hivatal honlapjára

. A reggel 8 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8 órakor, a 14 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14 órakor.

Május 4-től 25-ig bezárólag zajlanak az írásbelik. Bizonyos tárgyak, mint az informatika, a latin és héber nyelv, a biológia és a társadalomismeret, a kémia és földrajz egy napra esnek. Példának okáért, aki a kémiát és a földrajzot választotta, reggel 8-tól és 14 órától is a vizsgapadban ül.

11.05 Már csak 1 óra van hátra

Még egy órán át írhatják a vizsgázók az érettségit, délben mindenki leteszi a tollat. Addig is érdemes átböngészni az emelt szintű szóbeli magyarérettségi tételcímeit, amit néhány hónappal ezelőtt adott ki az Oktatási Hivatal.

ITT

minden elérhető.

10.04 Hanyagolt szerzők középszinten

Az Eduline.hu megkérdezett szaktanára szerint a diákok most olyan szerzőkkel szembesültek középszinten, akiket 2005 óta, vagyis a kétszintű érettségi bevezetése óta még egyetlen alkalommal sem kaptak. Aki idén novellaelemzésre tippelt, nem tévedett. XX. századi vagy kortárs mű került elő a kalapból, az évfordulósokat - Kosztolányi Dezső 130, József Attila 100 éve született - azonban most is kihagyták.

9.10 Bodor Ádám, Tóth Árpád és Jékely Zoltán

Az utolsó részben három feladat közül választhatnak a diákok középszinten: - "Az idő a miénk" címmel kell érvelő fogalmazást írniuk. -

Bodor Ádám: Állatkert

című novellájában milyen megoldások juttatják érvényre az elszemélytelenedett emberi kapcsolatokat? Megadott mű alapján dolgoznak a diákok. -

Tóth Árpád: Elégia egy rekettyebokorhoz

és

Jékely Zoltán: Az ég játékai

című művének összehasonlító elemzése.

13 óra után szaktanár segítségével górcső alá vesszük a középszintű magyarérettségit. Kikérjük a véleményét a szövegértési feladatok nehézségéről, valamint a szövegalkotási részfeladatban eddig nem látott három szerzőről is.

9.01 Kevesen választják a magyar emeltet. Ezért!

Az emelt szintű magyarérettségi is 240 perces, ez azonban már egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll. A diákok eldönthetik, hogy melyik feladattal kezdenek, vagyis, hogy mennyi időt szánnak az esszéfeladatokra és a rövid feladatok megoldására. A nyelvi-irodalmi feladatsorban a nyelvi és az irodalmi ismereteket ellenőrző kérdések aránya általában 40-60 százalék.

8.51 Több mint 79 ezren vizsgáznak, a megoldások délután várhatók

Több mint 79 ezer végzős középiskolás érettségizik idén - közölte Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában. Rajtuk kívül még több mint 30 ezer fiatal tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségit - mondta Sipos Imre. Szólt arról is, hogy hétfőn délben fejeződik be a magyar nyelv és irodalom tárgy vizsgája. Az Oktatási Hivatal délután adja majd ki a megoldókulcsot.

8.41 Tizenegy éve nem érettségiztek ilyen kevesen

Az Index Chart írta: összesen 115 ezren kezdik meg az idei érettségit, vagyis kevesebben, mint 2005 óta bármikor. Hogy mi ennek az oka? Hogy akik nem idén végeznek, csak a felvételi miatt előrehozott, szintemelő, vagy pótló vizsgákat tesznek, 2007 óta nem látott mélyponton vannak. Az emelt és középszintű érettségik aránya azonban nem változott érdemben, csak az érettségi vizsgák egytizede emelt szintű.

8.25 Grendel Lajos a szövegértésben

Grendel Lajosnak A modern magyar irodalom története című könyvéből vett részlet az idei szövegértési feladat a középszintű magyar írásbeli érettségin. A diákok az előszóból vett hosszabb szövegrészletről kapnak kérdéseket. Nem a lexikális tudás számít, hanem az, mennyire tudják értelmezni az írást és válaszolni az ezzel kapcsolatos kérdésekre - írja az index.hu.

Már nem olyan nehéz az iskolatáska

Akárcsak a tavalyi évben, idén is borongós reggel köszöntött az érettségizőkre hétfőn. Már 7.15-kor egymásnak adták a kilincset a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium bejáratánál, az idegeskedés nyoma sem látszódott a diákokon. Volt, aki biztosra akart menni, ezért egy csomag bontatlan tollat hozott magával. Plüss és egyéb kabalafigurák csak elvétve bukkantak fel, azonban egy pohár kávé - a koffeinfüggőknél egy egész termosznyi - szinte minden vizsgázó kezében ott volt. "175 érettségizőnk van ma magyar nyelv és irodalomból középszinten, vagyis összesen hat osztálynyi gyerek. A Radnóti-gimnázium a mai napon csak középszinten érettségizőket fogad, az emelt szintű vizsgákat a Csongrád megyei kormányhivatal osztotta el a helyi intézmények között. Nálunk majd történelemből, informatikából és bizonyos reáltárgyakból tesznek emeltet a diákok" - tudtuk meg Nagy Anett igazgatóhelyettestől. A szóbeli tekintetében már egészen más a helyzet, júniusban biológiából és történelemből vizsgáznak emelt szinten a Csongrád megyei és határon túlról érkező tanulók. A feladatlapokat tartalmazó csomagért aznap reggel, előre beosztott idő szerint érkeznek a megbízott pedagógusok a kormányhivatalhoz. A magyar nyelv és irodalom középszinten 240 percig tart, amely során a tanulóknak két feladatlapon kell helytállniuk: a szövegértésre 60, a szövegalkotásra pedig 180 percet kapnak. Csongrád megyében 3634-en választották idén a középszintű magyarérettségit, s csak 118-an az emelt szintűt. Ebből Szegeden 2204 fő, itt izgulhatnak a legtöbben. Valamivel kevesebb tesznek vizsgát az idei tanévben megyénkben, mintegy 20 026 gyereknek drukkolhatnak a hozzátartozók.

Középszinten "Az idő a miénk" címmel!" kell érvelő fogalmazást írniuk a vizsgázóknak, vagy választhatják Bodor Ádám mű...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.