Közélet

Londoni elemző: meglepő mértékben növekedett a magyar gazdaság

Londoni elemző: meglepő mértékben növekedett a magyar gazdaság

2015. május 8., péntek
Londoni elemző: meglepő mértékben növekedett a magyar gazdaság

Meglepő mértékben növekedett a magyar gazdaság az elmúlt másfél évben - mondta William Jackson, a londoni Capital Economics feltörekvő piacokra szakosodott vezető elemzője pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Arra reagálva, hogy az Európai Bizottság kedden 0,5 százalékponttal, 2,8 százalékra javította előrejelzését a magyar gazdaság idei növekedésére, az elemző a növekedést elősegítő tényezők között sorolta fel az ipari teljesítmény javulását, amelyet szerinte a német gazdaság erősödése is segített, a lakossági energiaárak csökkentését, az uniós források növekvő felhasználását és a munkaerőpiac bővülését, amit leginkább a közfoglalkoztatásnak tulajdonított. A gazdasági növekedés fenntarthatóságával kapcsolatban a Capital Economics elemzője elmondta: az infláció várhatóan továbbra is mérsékelt marad, a magyar ipar számára kulcsfontosságú német gazdaság is jól teljesít, kérdés azonban, hogy a kormányzati intézkedésekre változatlanul gazdasági ösztönzőként lehet-e számítani. Az elemző szerint a gazdasági növekedés fenntartásához Magyarországnak kiszámíthatóbb befektetői környezetet kell teremtenie, amiben nem keletkezhet az a látszat, hogy bizonyos külföldi tulajdonú ágazatok a kormányzati intézkedések célpontjai lennének. A kormány gazdaságpolitikai intézkedései közül kiemelte, hogy mérséklődik a bankadó, és a devizahitelek forintosítása is szabályozottabban, együttműködőbben zajlott, mint 2011-ben. Mivel az államadósság még mindig viszonylag magas, az elemző szerint nem valószínű, hogy a tavalyihoz hasonló mértékben bővíthető az állami foglalkoztatás. Úgy vélte, nem zárható ki a költségvetési szigorítás sem a következő években.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.