Gazdaság

Lentner Csaba: további 10-20 bázisponttal csökkenhet az alapkamat

Lentner Csaba: további 10-20 bázisponttal csökkenhet az alapkamat

2015. május 26., kedd
Lentner Csaba: további 10-20 bázisponttal csökkenhet az alapkamat

További 10 és 20 bázispont között csökkentheti az 1,8 százalékos jegybanki alapkamatot keddi kamatöntő ülésen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Ez a magyar gazdaság által produkált kedvező makroadatoknak köszönhető, amelynek nyomán a nemzetközi hitelminősítők egyre biztatóbban ítélik meg a magyar gazdaság kilátásait - közölte

Lentner Csaba

. Hozzátette, hogy legutóbb a Fitch Ratings változtatta stabilról pozitívra a prognózisát, de korábban kedvezően értékelte a magyar gazdasági folyamatokat a Morgan Stanley, a Forbes magazin és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a negyedére csökkent a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hogy egyre olcsóbban juthatnak hitelhez a kereskedelmi bankoktól az állampolgárok, illetve mind olcsóbbá válik a magyar állam finanszírozása, ugyanis a jegybanki alapkamat csökkenése kihat az állampapír piaci hozamokra is - fűzte hozzá. Úgy vélekedett, hogy a nyáron még folytatódhat a kamatcsökkentés. Ezt annál is inkább most kell végrehajtani, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke kilátásba helyezte a pénzügypolitika változását, vagyis a dollárkamat emelésére lehet számítani - mondta Lentner Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.