Közélet

Lengyel delegációt fogadott a megyei önkormányzat + FOTÓK

Lengyel delegációt fogadott a megyei önkormányzat + FOTÓK

2015. május 21., csütörtök
Lengyel delegációt fogadott a megyei önkormányzat + FOTÓK
lengyel_talakozo32_gs

Ötfős küldöttség viszonozta Kakas Béla Csongrád megyei elnök februári lengyelországi látogatását. Mezőgazdasági és turisztikai együttműködési lehetőségekről tárgyaltak.

Csongrád megye és a lengyelországi Łodz Vajdaság hosszú évek óta aktív, egyre sokoldalúbb testvérmegyei kapcsolatot ápol. Ahogy beszámoltunk róla,

Witold Stepien

marsall, Łodz Vajdaság elöljárója meghívta Csongrád megye delegációját a 8. Európa–Ukrajna gazdasági fórumra, melyet 2015. február 15. és 17. között rendeztek Łodzban. Akkor a

Kakas Béla

elnök vezette Csongrád megyei küldöttség elsősorban gazdasági, gazdaságfejlesztési kérdésekről, a testvérmegyék közötti gazdasági, üzleti és pályázati lehetőségek feltárásáról, kihasználásáról folytatott tárgyalást a házigazdákkal. A kooperáció elmélyítése céljából Kakas Béla meghívására májusban a lengyelországi vajdaság képviselői látogattak el Csongrád megyébe, ahol egyrészt folytatták a megkezdett tárgyalásokat, másrészt helyi cégekkel és termelőkkel találkoztak.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke május 17-én díszvacsorán fogadta a Witold Stepien marsall vezette lengyel vendégeket az Öreg Kőrössy halászcsárdában. Az este folyamán kötetlen megbeszélésen értékelték a februári találkozó óta eltelt időszak magyar és lengyel belpolitikai történéseit, egyeztetések zajlottak Csongrád megye és a lengyel tartomány közötti jövőbeni gazdasági együttműködési lehetőségekről, elsősorban a turisztika területét és az agrárszektort érintően. Másnap a lengyel delegáció a Hungerit cég központját tekintette meg Szentesen. A Kurca-parti települést Szirbik Imre polgármester mutatta be, ezt követően a vendégek ellátogattak az üzembe, megismerték a termékpalettát, a legkiemelkedőbb eredményeket, és tájékoztatást kaptak a cég exporttevékenységéről. A Páter Házban elköltött munkaebéd során kiemelt érdeklődés mutatkozott lengyel részről a szentesi termálvíz, illetve a geotermikus energia komplex hasznosítását illetően. A témáról Szirbik Imre polgármester adott átfogó tájékoztatást. Ezt követően a vajdaság képviselői a második világháborúban Szentes közelében hősi halált halt lengyel pilótáknak állított emlékműnél rótták le tiszteletüket. A program Balástyán, a Mangalicatanya és Őshonos Állatbemutató Parkban folytatódott. Itt a házigazda röviden bemutatta a tanyát, a témaparkot, az őshonos magyar háziállatokat, a látogatók kóstolót kaptak a mangalicahúsból készült finomságokból. Ezeknek különösen nagy sikere volt, hiszen a mangalicafajta Lengyelországban ismeretlen, a vendégek is most itt láttak ilyen fajta sertéseket először. Nagy érdeklődés mutatkozott a kézműves élelmiszertermékek iránt, és szóba került egy őszi lengyel mezőgazdasági kiállításon történő bemutatkozás lehetősége is. A látogatáson és a programokon a házigazda, Kakas Béla elnök mellett fontos szerep jutott Biernacki Karol szegedi tiszteletbeli lengyel konzulnak, aki koordinálta és végigkísérte a delegáció valamennyi programját. A vendégek között ott volt Magyarország lodzi tiszteletbeli konzulja, Tadeusz Kaczor is.

Ötfős küldöttség viszonozta Kakas Béla Csongrád megyei elnök februári lengyelországi látogatását. Mezőgazdasági és...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.