Közélet

Kiállítás és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

Kiállítás és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

2015. május 18., hétfő
Kiállítás és könyv-örökbefogadás a Somogyiban
somogyi_konyvtar01kf

Szepesi Dóra grafikus- és festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtárban, illetve a bibliotéka szokásaihoz híven ezúttal Balogh Elemér jogtörténész fogad örökbe egy könyvet.

Dirib-darab – Szepesi Dóra kiállítása

A Fiatal képzőművészeti tehetségek a Somogyi-könyvtárban tavaszi rendezvénysorozatában

Szepesi Dóra

grafikus- és festőművész alkotásait láthatja a közönség a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A kiállítást május 21-én, csütörtökön 17 órakor

Deák Zoltán

festőművész, tanár (SZTE JGYPK Rajz Művészettörténet Tanszék) nyitja meg. Szepesi Dóra így vall a képzőművészethez fűződő viszonyáról: „A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán vagyok Képi ábrázolás szakos hallgató. Régóta érdekel a képzőművészet, de csak az egyetemi éveim alatt kezdtem el komolyabban foglalkozni a rajzolással és festéssel. Leginkább a vegyes technikában érzem otthon magam, imádok különféle anyagokat összedolgozni. Szeretek gyűjtögetni, és rátalálni dolgokra, mert sok esetben a talált dolog ad ötletet egy új kép elkészítéséhez. Továbbá érdekel a hiány, a pozitív és negatív formák kapcsolata.” A tárlat június 13-ig tekinthető meg.

Helyszín:

1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Időpont:

május 21. (csütörtök), 17 óra A programsorozat a Somogyi-könyvtár, az SZTE Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

Könyv-örökbefogadás a Somogyiban

Szeged város 2015-ben megválasztott díszpolgára,

Balogh Elemér

jogtörténész, egyetemi tanár

Jakob Sprenger

és

Heinrich Institoris

Malleus maleficarum című művének 1620-ban megjelent lyoni kiadását fogadja örökbe a Somogyi-könyvtárban. Az ünnepség május 23-án, szombaton 10.30 órakor kezdődik a könyvtár harmadik emeleti olvasótermében. A program a Somogyi-könyvtár és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata közös rendezvénye. „A könyv-örökbefogadás szimbolikus aktus, mellyel az örökbefogadó a könyv szellemiségét a magáénak vallja, és egyfajta gondoskodást vállal az elfogadott kötetért. A könyv a bibliotékában marad, de a katalógusban is megjelenik mellette az örökbefogadó neve. Az örökbefogadás intézményét 2003-ban vezették be, tipikusan a díszpolgárok és a Szegedért Alapítvány díjazottjai élhetnek ezzel a megtiszteltetéssel. Az első örökbefogadó

Gregor József

volt, aki 2003-ban díszpolgárrá választásakor

Liszt Ferenc

„Revive Szégedin!” című zongora-átiratának eredeti kottakéziratát fogadta örökbe. Azóta már hatvanhét név sorakozik az örökbefogadási anyakönyvben” – írta a 2013. áprilisi ünnepség kapcsán a szegedma.hu.

Helyszín:

3. emelet, olvasóterem

Időpont:

május 23. (szombat), 10.30 óra

Kardvívás, táplálkozás, rongyszőnyeg – rekreációs hét Rókuson

Az idén ötéves Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság ingyenes programjaival és a „recreation tudományos magazin” révén hívja föl a figyelmet az egészségközpontú gondolkodás fontosságára. A társaság tavasszal a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban népszerűsíti az egészséges életmód gyakorlatát, bemutatja a szabadidő-eltöltés egészségjavító módozatait, valamint a betegség-megelőzés lehetőségeit. A programsorozat áprilisban az Északvárosban kezdődött, május 19-21-ig a Rókusi fiókkönyvtárban (Vértói út 5.) várják az érdeklődőket. Május 19-én, kedden az ARS ENSIS Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület tart bemutatót. Május 20-án, szerdán az egészséges táplálkozással kapcsolatos tévhitekről Fritz Péter főiskolai docens tart előadást. Május 21-én, csütörtökön Kerekesné Dékány Ida népi iparművész vezetésével textilhulladékokból készíthetnek szőnyegeket a résztvevők. A program címe: Te rongyos élet. Valamennyi rendezvény 16.30 órakor kezdődik.

Helyszín:

Rókusi fiókkönyvtár (Szeged, Vértói út 5.)

Időpont:

május 19–21

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.