Közélet

Június 1-jéig beküldhetők a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallások

Június 1-jéig beküldhetők a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallások

2015. május 28., csütörtök
Június 1-jéig beküldhetők a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallások

Május 31-ig kell feltölteni a 2015. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) online rendszerébe, azonban a pihenőnapra eső határidő miatt az adatokat június 1-jéig elfogadja a hivatal. A bevallási időszak lezárása után megkezdődik a fizetési értesítők generálása. Az értesítők bevallási felületre történő teljes körű feltöltése – folyamatos feldolgozás mellett – június végére várható.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási kötelezettség az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érinti, melyhez a hivatal megújult bevallási rendszere könnyebb és átláthatóbb ügyintézést biztosít. A díjból befolyó összeget a hatóság az élelmiszerlánc-biztonság fenntartására, a hatósági-ellenőrzési feladatokhoz szükséges fejlesztésekre, beruházásokra fordítja, melyről az országos főállatorvos minden évben beszámolót készít az Országgyűlésnek. Fontos változás, hogy az idei évtől a felügyeleti díj alapja egységesen (természetes- és jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében egyaránt) a díjköteles tevékenységből származó előző évi értékesítés nettó árbevétele. Természetes személyek esetén (egyéni vállalkozó, őstermelő) a bevallásokat az SZJA köteles éves bevétel, aktuálisan a 2014.évi adóalapba beszámító árbevétel alapján kell kitölteni. A napi fogyasztási cikket értékesítő üzletek esetében a felügyeleti díj mértéke is változott a díjköteles tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel függvényében sávos díjszabás alapján állapítják meg. A felügyeleti díj megfizetése két egyenlő részletben történik. Az első részletet – azaz a díj 50%-át – 2015. július 31-ig, míg a másodikat 2016. január 31-ig kell átutalni a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 célszámlájára. A korábbi évek tapasztalatai alapján a hivatal arra kéri ügyfeleit, hogy bevallásuk megtételét ne halasszák az utolsó pillanatra. A bevallással kapcsolatos kérdésekben a NÉBIH Felügyeleti-díj Ügyfélszolgálata a 06-1/336-9024-es telefonszámon, vagy a felugyeletidij@nebih.gov.hu elektronikus levélcímen áll az ügyfelek rendelkezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.