Vélemény

Hencz Péter: Mit tettél testvéreddel?

Hencz Péter: Mit tettél testvéreddel?

2015. május 25., hétfő
Hencz Péter: Mit tettél testvéreddel?
hencz_peter01_gs

"A szeretet parancsa mindent felülír" - írja hírportálunkhoz eljuttatott írásában Hencz Péter főorvos, aki szerint mindannyiunk felelőssége megsegíteni a rászorulókat, még otthonukban, hogy ne kelljen vándorbotot ragadniuk. A levelet változtatás nélkül közöljük.

Mit tettél testvéreddel? – teszi fel a kérdést a Mindenható mindannyiunknak a végítéletnél a zsidó-keresztény tanítás szerint. Ez jut az ember eszébe, amikor a menekültek drámai képsorai láthatók a képernyőn, csecsemőket magukhoz ölelő édesanyákkal. Szeretteiktől elszakadva, otthonukat otthagyva menekülnek sokszor a reménytelenségbe, gyakran újabb megaláztatásokba, a jobb szociális és egészségügyi ellátás reményében. A Földközi tenger „hullámsírrá” vált. „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!” A szöges kerítések felhúzása nem jelenthet igazi megoldást a menekült áradattal szemben. (Nem biztos, hogy a „megélhetési menekültek” elnevezés a legszerencsésebb, önkéntelenül is a „megélhetési bűnözés” pejoratív fogalmát juttatja eszünkbe.) Szemben áll a szeretet parancsával. A rosszemlékű szögesdrótok soha semmit nem oldottak meg. Természetesen azokkal is mélyen együtt kell érteni, akik otthonukat, egészségüket és létüket féltik a menekültektől. Első sorban a világ nagy hatalmainak, de mindannyiunknak arra kell törekedni, hogy ne jussanak koldusbotra, ne ragadjanak vándorbotot. Az alapvető emberi jogok (munkához, egészséghez, szociális biztonsághoz való jog) mindenkit megilletnek, ezt minden fontos nemzetközi dokumentum tartalmazza. Otthonukban kell őket megsegíteni. Természetesen a humanitárius katasztrófa óriási kihívás mindenki számára, és gyógyítása nem megy egyik napról a másikra. De el kell kezdeni! Égbe kiáltó ellentét van a gazdagság és a szegénység között. Össze kell fognia a világ nemzeteinek, politikusainak, pénzügyi, humanitárius és civil szervezeteknek, egyháziaknak, mindenkinek. Az igazságosság elve azt is mondja, hogy azok a nemzetek, akik jólétüket a gyarmatosításnak, rablóháborúknak és rabszolga kereskedelemnek köszönhetik, lényegesen többet vállaljanak az elvitt javak visszaszolgáltatásában. A szeretet parancsa mindent felülír. A rászorultak megsegítése része minden világvallásnak. Szép és követendő példákat bőven láthatunk, WHO, ENSZ, szentek és szentéletű emberek, Szent Erzsébet, Teréz anya, a szegedi Waltner Károly, Albert Schweitzer és még nagyon sokan mások, legtöbbször névtelenek. Példa értékű az a törekvés, ahogy Németország igyekszik kárpótolni a koncentrációs táborok kárvallottjait. (Természetesen az emberi élet megfizethetetlen.) A feladat óriási, de a szeretet képes minden akadályt legyőzni. Már egy bíztató mosoly is gyógyító lehet. Ne feledjük: „Mit tettél testvéreddel?”

Dr. Hencz Péter

főorvos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.