Sport

Hátország: döntőben a Vásárhelyi Rakéták

Hátország: döntőben a Vásárhelyi Rakéták

2015. május 22., péntek
Hátország: döntőben a Vásárhelyi Rakéták

A hétvégén Pécsen, a korosztályos bajnokság nyolcas döntőjében lép pályára a Vásárhelyi Kosársuli U12-es csapata.

A gárda magját az a 10 játékos adja, akik tavaly elhódították a bajnoki címet az egyel fiatalabbak között. A Vásárhelyi Rakétáknak nem lesz könnyű dolga, mivel a házigazda Rátgéber Akadémia mellett a Nyíregyházával és a kőbányai Zsíros Tibor Akadémiával csapnak össze a továbblépésért. A torna előtt

Mócsai Milán

edzőt kérdeztük.

- Mit lehet tudni a csapatról? Ebben a korosztályban még kicsit más a versenyrendszer, mint az idősebbeknél...

- Ebben az U12-es korcsoportban három gárdát versenyeztetünk, amiből a legjobb 15 gyerek utazik Pécsre. A döntőre ugyanis lehetőség van összevonni az egy egyesületben versenyző játékosokat. Az együttes magját adó ifjú kosarasok tavaly megnyerték a bajnokságot az egyel fiatalabbak között. A bajnokcsapatból 10 játékos most is ott lesz, ami azért jó, mert ők már megélték, hogy milyen az ország legjobbjai ellen meccsezni, mondhatni rutinnal rendelkeznek. Ez mindenképpen előny lehet a többi csapattal szemben.

- A tavalyi bajnokok tehát egyel idősebbek között játszanak. Nehézséget jelent ez?

- Az Arad Ligában is szerepeltünk a 2002-es csapatunk játékosaival vegyesen. Elég jól teljesítettünk, nem nagyon találtunk legyőzőre ott sem. Bár lehet néha nem ártott volna kikapni, abból is sokat tanulhattunk volna...

- Mennyire volt nehéz bejutni a döntőbe?

- A bajnokságban 9 régióban 8 fordulót rendeztek, amiből négy alapszakasz, négy rájátszás forduló volt. Az alapszakaszban csak a térségben lévő csapatokkal és a szolnoki klubbal kellett versenyeznünk. A rájátszásban viszont már a Kecskeméti Kosárlabda Akadémiát, a Baját és a Nagykőröst kellett legyőznünk. Szerencsére hibátlan mérleggel zártunk, 16 győzelemmel és nulla vereséggel. Ilyen mérleggel egyetlen csapat sem büszkélkedhet még a többi régióban sem. Ezért külön dicséret illeti a játékosokat.

- Mi az elvárás a csapattal szemben, mennyire lehet komoly eredményeket követelni ilyen fiatal gyerekektől?

- Semennyire. Nem szabad elfelejteni, hogy mi utánpótlás neveléssel foglalkozunk, nem az eredmény orientáltság hajt minket a Kosársulinál, hanem az, hogy 17-20 éves korukra közülük minél többen váljanak kosárlabdázóvá. Ha nem nyernénk egy meccset sem, akkor sem dőlne össze a világ, de a srácokkal tavaly sikerült diadalmaskodnunk, ott vagyunk a köztudatban, mint a tavalyi országos bajnokok. Ez az eredmény kötelez minket. Rajtunk van a legnagyobb teher, minket akar mindenki legyőzni. Nekünk pedig újra és újra be kell bizonyítanunk, hogy még mindig megérdemeljük a bajnok megnevezést.

- Milyen jövője lehet ennek a csapatnak?

- Ezt a legnehezebb megmondani. Ez még nem az igazi kosárlabda, kétszer öt játékossal kell végig játszani a meccseket, 5-ös méretű kisebb labdával. Most még elég, ha valaki magas és így dob sok pontot, elég ha van pár jól egy-egyező játékos. Jövőre jön rengeteg új elem, már idősebb, gyorsabb, erősebb csapatok ellen is kell versenyezni. Azt gondolom,hogy sok olyan játékos van ebben a csapatban, akiken már most látszik, hogy van értelme kosárlabdáznia, mert ha gyerek szinten is,de érti a játékot. Viszont van még olyan játékos, aki most még gyengébb, de hosszútávon van benne lehetőség. Szerencsés dolog, hogy az egy évvel idősebbek is nagyon ügyesek az egyesületnél. Ha a két társaság jövőre egy korosztályba lépve összeépül, akkor újra jó eredmények születhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.