Közélet

Blöff és felelőtlenség - folytatódik a szélmalomharc a szőregi gyermekorvosi rendelő ügyében

Blöff és felelőtlenség - folytatódik a szélmalomharc a szőregi gyermekorvosi rendelő ügyében

2015. május 28., csütörtök
Blöff és felelőtlenség - folytatódik a szélmalomharc a szőregi gyermekorvosi rendelő ügyében
szoregi_rendelo01_gs

Két óvoda és bölcsőde tartozik Szőreghez, mintegy 6000 ember él a városrészben. A gyermekorvosi ellátás most mégis pengeélen táncol: a Szerb utcai rendelő ugyanis szakember nélkül maradt, így júniustól nem lesz, aki praktizáljon. A felelősséget már megpróbálták rákenni az orvoshiányra, vizionáltak mögötte politikai töltetet és félrevezetett marionettbábúként irányított áldozatokat. A szőregiek jelenleg is szélmalomharcot folytatnak az aláírásgyűjtéssel, a körzet képviselője szerint viszont orvosjelölt nélkül nincs értelme a hajcihőnek.

Berkesi Ottó

(DK) a SZEGEDma.hu hírportál kérdése

korábban elmondta

, mindent megtettek azért, hogy a Szerb utcában folytatódjon a rendelés. A városrész képviselője a környékbeli orvosok felől tudakozódott, valamint személyes kapcsolatait is megmozgatta a szegedi gyermekklinikán, eredménytelenül. Berkesi szerint nem találtak jelentkezőt annak ellenére, hogy a praxist többször, ingyen hirdették meg. A SZEGEDma.hu már többször is megírta a szőregi rendelő kálváriáját, mint ismert, a

helyi lakosok

és a szegedi

Jobbik is aláírásgyűjtést kezdeményezett

a gyermekorvosi ellátás fennmaradása érdekében.

Molnár Emese

szőregi édesanya fellépését a helyi képviselő azonban szélmalomharcnak tartja, Berkesi szerint orvosjelölt megnevezése nélkül nincs értelme a helyiek szignójának.

Figyelmeztetett az önkormányzat kötelezettségére

Mindez csak utózengése a történetnek. A szőregi gyermekgyógyászati szakellátás megmentéséért egy deszki doktornő,

Balla Beáta

háziorvos, gyermekgyógyász szakorvos is fellépett. Amint megtudta, hogy Szőregen a gyermekorvosi praxis megszüntetését napirendre vette a szegedi közgyűlés, felhívta a képviselőt.

„Nem azért ajánlottam fel segítségemet, mert munkát keresek, hanem hogy tájékoztassam a praxis megtartásának törvény adta lehetőségeiről és az önkormányzat kötelezettségéről, vagyis, hogy az alapellátás mindenkori gazdája az önkormányzat - jelen esetben Szeged Város Önkormányzata. A vállalkozó háziorvos feladatátvállalási szerződés keretében veszi át a háziorvosi, házi gyermekorvosi feladatokat. A praxisjog, mellyel a háziorvos rendelkezik, egy vagyonértékű jog a praxis működtetésére. Jelen esetben ezt a jogot Zlatarov Mária doktornő nem tudta értékesíteni, nem talált jelentkezőt munkája folytatásához. A praxis azonban ettől még megmaradt, és területi ellátási kötelezettséget jelentett Szőreg városrész közigazgatási területére.”

Az önkormányzatnak ebben az esetben vissza kell vennie a feladatot, és biztosítani kell az ellátás folyamatosságát. Az önkormányzat feladata a praxis működtetése területi ellátási kötelezettség alapján.

Szándék vagy szándéktalanság?

Hogy pontosan milyen lépéseket kezdeményezhet a város? "Első körben az ellátás folyamatosságát helyettesítő gyermekorvosok közreműködésével kell biztosítani, majd következő lépésben a praxisba - anyagi áldozatvállalással is - gyermekorvost kell találni, aki újra felépíti és gazdaságossá teszi a praxis működését. Vannak erre példák" - folytatta a doktornő, majd szórólapon felajánlotta segítségét azoknak a szőregi lakosoknak, akiknek az ő rendelője Deszken elérhetőbb távolságra van, mint a kijelölt újszegedi. „Mi történne az országban, ha minden háziorvosi praxis, melyből az orvos nyugdíjba megy és nem értékesíthető a praxisjog, az önkormányzat szándéka vagy inkább szándéktalansága miatt bezárna?” – érzékeltette egy költői kérdéssel. Miután napvilágot látott, hogy a kétszer is megpályáztatott szőregi rendelőnek nem lesz újabb orvosa, a szegedi önkormányzat humán közszolgáltatási irodája azt ajánlotta Balla Beátának, hogy nyisson úgynevezett fiókrendelőt. Vagyis saját költségére, praxisa keretei között indítson gyermekorvosi ellátást asszisztenssel, takarító személyzettel a szőregi gyermekrendelőben. A doktornő 1700 beteget lát el Deszken, s immár 25 éve a saját rendelőjében dolgozik néhány kilométerre Szőregtől. „Már az ajánlat is a probléma komolytalan megközelítése, és nem vall az önkormányzat elkötelezett, hosszú távú koncepciójára az egészségügyi alapellátással kapcsolatban. Ebben az ajánlatban nem látom az önkormányzatnak mint gazdának a felelősség- és áldozatvállalását! Nem látom a hibás döntés megbánását, és nem látom a valódi megoldás keresését sem. Ez az ötlet maximum egy blöff, ami nem hozhat megoldást. A szőregiek eddig is megtaláltak, aki úgy gondolja, ezután is felkeres. Ehhez nekem nincs szükségem a szőregi rendelőre, viszont Szőregnek szüksége lenne továbbra is gyermekorvosra."

"Példátlan egy olyan gyermekpraxis bezárása, ahol nincs másik orvos a területen, aki a feladatot átveheti. Én csak segíteni szerettem volna, de erre nincs lehetőség, mert Szeged Város Önkormányzata nem köt szerződést az OEP-pel a praxis átmeneti működtetésére. Nem én kértem a képviselő úrtól lehetőséget, hanem felhívtam a figyelmét a további lehetőségekre."

"Őszinte sajnálatomat elsősorban Zlatarov Mária doktornő felé szeretném kifejezni, akinek életpályája ilyen módon zárul. Sajnálatom és megdöbbenésem további tárgya Szőreg városrész lakosai, akiket ez a negatív diszkrimináció sújt" – zárta gondolatait Balla Beáta. A szőregi gyermekorvosi rendelő sajnálatos ügyére egyelőre érthető módon nem engednek pontot tenni a civilek. Egyelőre csak annyi biztos, hogy június 1-jétől megszűnik a praktizálás, s csak a védőnői ellátás folytatódik a Szegedi Tudományegyetem gondozásában. A SZEGEDma.hu természetesen továbbra is nyomon követi az ügyet, és azt is, mi lesz majd azzal a szőregi ingatlannal, ahol eddig a gyermekorvosi ellátás folyt...

Két óvoda és bölcsőde tartozik Szőreghez, mintegy 6000 ember él a városrészben, a gyermekorvosi ellátás most mégis pengeélen táncolhttp://szegedma.hu/?p=541676

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.