Közélet

Fidesz: a magyaroknak nem érdekük a bevándorlási tendencia folytatódása

Fidesz: a magyaroknak nem érdekük a bevándorlási tendencia folytatódása

2015. május 22., péntek
Fidesz: a magyaroknak nem érdekük a bevándorlási tendencia folytatódása

A magyar embereknek nem érdekük, hogy a jelenlegi bevándorlási tendencia folytatódjon - mondta Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen egyben arra szólította fel a Helsinki Bizottságot: "fejezze be a tények elferdítését" az ügyben.

Pósán László

szerint az Európai Parlamentben tartott keddi vita megmutatta, hogy Európában sokfélék a vélemények és az érdekek bevándorlásügyben. Több ország egyedi megoldásban gondolkodik, és Magyarország is fenntartja azt az álláspontját, hogy a kérdést nemzeti hatáskörben kell megoldani, ennek megfelelően kellene módosítani az európai uniós szabályozást is - jelentette ki a fideszes politikus, elutasítva az illegális bevándorlók kvóták szerinti szétosztására vonatkozó EU-s tervet. "Magyarország maga akar dönteni arról, hogy akar-e bevándorlókat" - közölte. Pósán László jelezte ugyanakkor, hogy különbséget kell tenni a politikai menekültek és a gazdasági, megélhetési, a legtöbb esetben illegális bevándorlók között. A Fidesz parlamenti képviselője arról is beszélt, hogy a Helsinki Bizottság szerinte önkényesen, félrevezető módon értelmez bizonyos adatokat. "Ezen különösebben nem is lepődünk meg, mert a Helsinki Bizottság (...) a nemzetközi spekuláns pénztőkének a politikai megrendelését nem egy esetben kiszolgálja" - fogalmazott, megismételve a kormánypárt délelőtti közleményében foglaltakat. Pósán László szerint a bizottság a menedékkérők státusával kapcsolatban állított valótlanságokat. A tény az - mondta -, hogy tavaly a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, "azaz megélhetési bevándorló volt". Hozzátette, az idén májusig a menedékkérők 17,3 százaléka érkezett háborús övezetből, vagyis politikai menekült. A kormánypárti politikus arra szólította fel a Helsinki Bizottságot, "fejezze be a tények elferdítését".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.