Egyetem

Érettségi: német nyelvből vizsgáznak ma a diákok

Érettségi: német nyelvből vizsgáznak ma a diákok

2015. május 8., péntek
Érettségi: német nyelvből vizsgáznak ma a diákok
nemet_erettsegi_nyelv

Az idei érettségik első hete a német írásbelikkel zárul ma. A köznevelési államtitkárság közlés szerint középszinten 1 014 helyszínen 18 387-en, emelt szinten 57 helyszínen 2 450-en adnak számot tudásukról.

A német nyelv írásbeli érettségije mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora. Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc. Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél viszont semmilyen segédeszköz nem használható). Emelt- és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.