Kultúra

Dömös András lett a pünkösdi király + FOTÓK

Dömös András lett a pünkösdi király + FOTÓK

2015. május 25., hétfő
Dömös András lett a pünkösdi király + FOTÓK
domos_andras_punkosdi_kiraly

A lovas legények küzdelmében Dömös András nyerte el az idei pünkösdi király címet. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban pünkösdhétfőn küzdöttek a királyjelöltek.

Tavaly

Cseppentő Regő

nyerte a férfiasság próbáját, így egy éven át minden lakodalomban, helyi mulatságon és ünnepélyen tiszteletbeli meghívott vendégként üdvözölték. Pünkösdi királynak lenni tehát nemcsak üres cím, számos kiváltság jár a vidék legrátermettebb lovasférfiújának. Pünkösdhétfőn lóháton, kengyel és nyereg nélkül küzdöttek a legények a megtisztelő címért, különféle versenyek formájában. Idén a lovasoknak nem annyira erejüket, mint inkább ügyességüket kellett bizonyítaniuk. Az első feladatok egyikeként a nyolc lelkes legény három tojással egyensúlyozva vágtázott lóháton, majd a férfiasság próbatételei következtek: a gyapjúlopásban leleményességükről, a földről fokossal felszedett bugyrossal pedig egyensúlyérzékükről tehettek tanúbizonyságot. A lóháton birkózás idén kimaradt a versenyszámok közül, ezt a feladatot koszorúdobással helyettesítették. A "célba dobás" során teljesített idő döntötte el, ki lesz az a két királyjelölt, aki egy utolsó megmérettetésen küzdhet a birodalomért. A tavalyi próbasorozatig veretlen

Cseppentő Zsombor

és

Dömös András

jutott el a döntő viadalig, kettejüknek gyorsasági vágtán kellett megküzdeniük. Dömös András és Odett nevű hátasa bizonyult gyorsabbnak, így ő viselheti a pünkösdi király címet egy éven át.

punkosdi_kiraly2015

Természetesen egy királyság sem teljes királynő nélkül, a szentesi tanyán a gyerekek maguk közül választották ki az arra érdemes fiatal hölgyet. A népszokás úgy tartotta, hogy az eladósorban lévő lányok közül jelöljenek ki mátkát a pünkösdi király mellé, napjainkban a legkisebbeket szokták ezzel a címmel megtisztelni. A lányok csak tulajdonságaik alapján emelkedhettek “nemesi” rangra, egyiküket sem állították próbatételek elé. Az ópusztaszeri emlékpark ezúttal nemcsak a hagyományok előtt tisztelgett kétnapos pünkösdi programsorozatával, hanem az Európa-szerte elvándorolt magyar fiatalokat is megszólította. „Gyere haza, várunk!” címet viselő Európai Ifjúsági Találkozó célja az volt, hogy egyfajta szellemi hidat képezzenek a Kárpát-medence magyarsága, a világba szétszéledt honfitársak és Magyarország barátai között, fókuszálva a fiatalok helyzetére. A Magyarsághíd-konferencia résztvevői délután harangszóra a Nemzeti Összetartozás Emlékművénél gyűltek össze ,ahová a lovasok és a közönség csoportjai is csatlakoztak, hogy egy színes kulturális műsor közepette együtt ünnepeljék és megerősítsék az összefogás jelentőségét.

Dömös András az új pünkösdi király!http://szegedma.hu/?p=541362

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.