Egyetem

Devecz Miklós: türelem és megértés kell Kínához

Devecz Miklós: türelem és megértés kell Kínához

2015. május 28., csütörtök
Devecz Miklós: türelem és megértés kell Kínához
konfuciusz_devecz06_gs

A Szegedi Tudományegyetem kancellárja a Konfuciusz Intézetben rejlő lehetőségekről, a kelet-ázsiai ország üzleti életét is átjáró kulturális sajátosságairól beszélt, illetve arról is említést tett, komoly az érdeklődés az ELI és vele a magyar tudományos élet iránt a kínai felek részéről.

"A 21. század, tetszik vagy nem tetszik, Kínáról fog szólni" - jelentette ki

Devecz Miklós

a Szegedi Tudományegyetem berkein belül működő Konfuciusz Teaház szerdai rendezvényén. A kancellárnak van rálátása a kelet-ázsiai ország gazdasági mozgatórugóira. Először ugyanis 2002-ben a Flextronics Kft. stratégiai igazgatójaként került közelebbi kapcsolatba a kínai piaccal, s vele az üzleti gondolkodásmódot is átjáró kulturális sajátosságokkal. A cég célja az volt, hogy kínai termékek gyártásának - ez esetben tévékészülékeknek - európai üzemeket biztosítsanak, így lecsökkentve azt a hosszú várakozási időt és magas költségeket, ami a Kínából történő szállítás jelent. Mint mondta, a Sárváron megnyitott kínai "partnergyár" csodájára járt az akkori német gazdasági miniszter is. A keleti partnerek Európába csábítása komolyan megalapozott az azóta is bimbózó magyar-kínai kapcsolatoknak, 2004 júniusában

Hu Jintao

kínai államfő magyarországi látogatásán közös szándéknyilatkozatot írtak alá, s letették a „baráti együttműködési partnerség” fogalmának alapjait, ami illeszkedik az EU és Kína stratégiai kereteibe.

"Ha valaki ismeri a protokollt, akkor tudja, hogy a fénykép közepén a legfontosabb személy, attól balra, illetve jobbra a második legfontosabb személyek állnak. A Hilton szállóban készült fényképen sikerült a második helyre kerülnöm. Az a megtiszteltetés ért, hogy a magyar ipari élet szereplői közül ezen a látogatáson egyedüli magyarként egy tízperces előadást tarthattam."

konfuciusz_devecz04_gs

Devecz Miklóst a teaház „Kína a gazdaságban – Kína az oktatásban” témájú beszélgető estre hívta vendégségbe, így természetesen felmerült az is, kancellárként milyen lehetőségeket lát az egyetemen működő Konfuciusz Intézet mögött. Korábbi, üzleti tapasztalataira hivatkozva elsősorban azt javasolta, a szegedi intézmény legyen türelmes és megértő a kínai felekkel, hiszen sikeres tárgyalásokat lefolytatni csak akkor lehet, ha kölcsönös érdeklődést és tiszteletet mutatnak egymás kultúrája, szokásai, hagyományai iránt. Szerinte a 21. század a kínai együttműködésekről fog szólni, ami nemcsak az üzleti életben üti majd fel a fejét, hanem az oktatásban és a tudományok világában is, utóbbi kettőhöz pedig elengedhetetlen az egyedülálló intézet közvetítő szerepe.

"Fel kell arra készülnünk, hogy Kína nem az a Kína, amilyennek sokan képzelik. Nem az olcsó tornacipők országa, hanem egy innovációs, kulturális és bizonyos területeken ipari nagyhatalom."

konfuciusz_devecz05_gs

A kínaiak érdeklődnek az ELI lézeres kutatóközpont, valamint a magyar tudományos eredmények iránt, nem is beszélve az európai média és kommunikációs csatornákról - hangsúlyozta Devecz. Mint kiderült, a Szegedi Tudományegyetem a jövőben (is) kiemelt figyelmet fog fordítani a kínai fiatalok megszólítására, mintegy 40 millió fős egyetemista bázis az, ahonnan szeretnének néhány száz diákot átcsábítani a Tisza-parti városba. "Nincs annál jobb marketing, mint amikor egy itt végzett, az egyetemmel és oktatással elégedett diák hazamegy és elmondja otthon, hogy mit tapasztalt. Ennek megvannak a gyökerei: ha arra gondolunk, hogy Petőfit tanítják, vagy hogy az új gazdasági berendezkedést a kínaiak Európába, így többek között hozzánk is jöttek tanulmányozni." Devecz Miklós hangsúlyozta, kancellárként az ő feladata, hogy akár a kínai partnerektől átvett jó ötletekhez megtalálja a finanszírozási lehetőségeket, márpedig a Konfuciusz Intézet törekvései mind ebbe az irányba mutatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.