Közélet

Botka szerint a kormány megbukott, a Fidesz őszintén beszélne

Botka szerint a kormány megbukott, a Fidesz őszintén beszélne

2015. május 9., szombat
Botka szerint a kormány megbukott, a Fidesz őszintén beszélne
Mesterházy Attila; Botka László

Az MSZP választmánya szerint egy évvel az országgyűlési választások után kijelenthető, hogy a kormány megbukott, a szocialistáknak pedig a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokkal el kell kezdeniük politikájuk bemutatását. A kormány szerint Magyarország és Európa is akkor tud erősödni, ha a problémákról őszintén beszél, szembenéz azokkal és cselekszik. - írja az MTI.

Botka László

választmányi elnök a testület szombati budapesti ülése közben tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a finanszírozás átalakításakor 300 milliárd forinttal vettek el több forrást az önkormányzatoktól, mint amennyibe az államosított feladatok kerülnek, emellett a szociális ellátórendszer átalakítása is sújtja a településeket. Az MSZP módosító javaslatai visszaadják ezeket a forrásokat, de nem az önkormányzatoknak, hanem az embereknek - mutatott rá. Azt mondta, az MSZP költségvetési javaslatai azt célozzák, hogy ezt a helyzetet gyorsan és egyszerűen meg lehessen oldani, de a javaslatok csak "a tűzoltást" szolgálják. Mint mondta, kezdeményezik, hogy a helyi személyi jövedelemadó 10 százaléka, a gépjárműadó 80 százaléka az önkormányzatoknál maradjon. Hozzátette: legnagyobb krízishelyzet a kistelepüléseken van, amelyek nem tudnak új adót bevezetni, ezért számukra egy önkormányzati kompenzációs alap létrehozására tesznek javaslatot a költségvetésben. A 2016-os költségvetés elfogadása határidejének előrébb hozásáról azt mondta, a szokottnál előbbi elfogadás semmiféle előnyt nem jelent a gazdaságnak. Orbán Viktor valószínűleg úgy érzi, hogy ősszel már nem lenne ereje átvinni költségvetési akaratát a magyar Országgyűlésen - tette hozzá. Botka László úgy értékelt: a Fidesz egy évvel ezelőtt a választópolgárok alig egyharmadának a szavazatával, az átírt választási rendszer segítségével szerzett újra kétharmados többséget a parlamentben, és azóta választóinak több mint negyven százalékát elveszítette. Ilyen rövid idő alatt, ilyen mértékű népszerűségvesztés még nem volt Magyarországon - jegyezte meg.

Tóbiás József

, az MSZP elnök-frakcióvezetője elmondta, a választmány úgy értékelte az elmúlt három időközi választást, hogy "mind baloldalról, mind szélsőjobbról meg lehet verni a Fideszt". Hozzátette: ez felelősséget jelent az MSZP számára, amellyel élni is kíván, és első lépésként világossá teszi: a Fideszt kívánja legyőzni és semmilyen szinten nem működik együtt a Jobbikkal. A pártelnök azt hangsúlyozta, az MSZP társadalmi alternatívában kívánja megverni "a ma múltba révedő, a Horthy-korszakot és a nacionalizmust éltető politikát". A szocialisták számára minden nap az európai értékekről, a demokráciáról, a szabadságról és az egyenlőtlenségek felszámolásáról szól - jelentette ki. Hozzátette: az MSZP elkötelezett amellett, hogy a civil szervezetekkel együtt formálja Magyarországot. Az MTI kérdésére, miszerint értékelték-e az MSZP elmúlt egy évét, Tóbiás József elmondta, most csak a kormányzás első évéről volt szó, az ő pártelnökké választása óta még nem telt el egy év. Hozzátette ugyanakkor, hogy az MSZP a három időközi választásból kettőt megnyert, egyben tisztes eredményt ért el. "Van dolgunk, nem vagyunk elégedettek" - fogalmazott, emlékeztetett arra, hogy ezt az évet a visszatérés évének tartják, idén a párt szerkezetét stabilizálják és elindítják az építkezést. A pártelnököt kérdezték a tapolcai alpolgármesterré választott és ezért a pártból kizárt

Lévai József

helyi MSZP-elnökről. Tóbiás József kijelentette: a Fidesz-Jobbik világa és a baloldal, a demokratikus Magyarország között nincs átjárás. Arra a kérdésre, hogy Gyöngyösön várható-e valamilyen változás, mert ott a szocialista polgármester egy jobbikost is felkért alpolgármesternek, az MSZP elnöke azt mondta, arra kéri majd a megyei elnököket és a települések vezetőit, hogy beszéljék meg a problémát, és ezt a gondolatot szervezeti formában is érvényesítsék. Gyöngyösön februárban választották meg a két alpolgármestert,

Kévés Tamást

(Jobbik) és

Tatár Lászlót

(Fidesz-KDNP)

Hiesz György

(MSZP-DK-Együtt) polgármester javaslatára.

Fidesz: a problémákról őszintén kell beszélni

A Fidesz szerint Magyarország és Európa is akkor tud erősödni, ha a problémákról őszintén beszél, szembenéz azokkal és cselekszik. Ezt a nagyobbik kormánypárt arra reagálva közölte szombaton az MTI-vel, hogy Botka László, az MSZP választmányi elnöke azt mondta: "a Fidesz-rezsim lebont és megtagad" minden európai értéket, és a nagyobbik kormánypárt politikájának a többi között egy olyan munkaalapú társadalom a célja, amelyben lassan csak a lapáttal vagy gereblyével végzett közmunka a valódi munka. Szeged szocialista polgármestere sajtótájékoztatón bírálta a szociális ellátórendszer átalakítását is. A Fidesz közleményében úgy értékelt: a szocialisták választmányi ülésüket követően sem mulasztották el leszólni és megsérteni mindazokat a nehéz helyzetben lévő embereket, akik olyan kistelepülésen élnek, ahol a közfoglalkoztatás az egyetlen esély a munkavállalásra, a fizetésre. Ez a cinikus politika vezetett oda, hogy kormányzásuk alatt megduplázták a munkanélküliséget - hangoztatták. Hozzátették: ma a válságokkal küzdő unióban Magyarországon csökken legjobban a munkanélküliség. Mint írták, a nemzeti és az európai politika és a politikusok feladata az, hogy az olyan problémákat, mint a tömeges bevándorlás, ne söpörjék a szőnyeg alá, hanem szembenézzenek azzal, és ne saját hazájukat járjanak feljelentgetni és másfél milliárdos megbízást kilobbizni menjenek Brüsszelbe, ahogy azt a baloldali politikusok teszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.