Közélet

Banki elszámolás: kevés a reklamáció

Banki elszámolás: kevés a reklamáció

2015. május 12., kedd
Banki elszámolás: kevés a reklamáció

A kiküldött 2 millió elszámolási értesítő miatt néhány ezren reklamáltak a hitelintézetüknél és mindössze 300 jogorvoslati kérelem érkezett eddig a pénzügyi békéltető testülethez - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője, az M1 aktuális csatornán kedden.

A banki elszámolásával elégedetlen hiteladós háromlépcsős jogorvoslattal élhet: előbb a bankjánál kell kezdeményeznie a probléma megoldását, ezt követi a pénzügyi békéltető testület előtti eljárás és aki ennek a döntésével elégedetlen, az a lakóhelye szerint illetékes járásbírósághoz fordulhat - vázolta a folyamatot a szóvivő. A békéltető testület három esetben jár el: ha számszaki hiba volt az elszámolásban, ha nem érkezett meg az elszámolási értesítő, illetve ha a panasz kivizsgálását annak elkésettsége miatt utasította el a bank. A többi esetben - például ha az adóstársak egymással vitatkoznak - nem illetékes a testület - fejtette ki Binder István. A műsorvezető idézte

Rogán Antal

Fidesz frakcióvezetőt: a hiteladósok felének csökkent, egynegyedüknek változatlan maradt a törlesztő részlete az elszámolás után. A szóvivő ehhez annyit tett hozzá, hogy átlagosan mintegy 16 százalékkal csökkentek a törlesztő részletek, 48 ezer szerződés az elszámolással megszűnt, az árfolyamgátasok öthatodának pedig a gyűjtőszámlája szűnt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.