Közélet

Balog Zoltán: a kormány elkötelezett a romák integrált oktatása mellett

Balog Zoltán: a kormány elkötelezett a romák integrált oktatása mellett

2015. május 14., csütörtök
Balog Zoltán: a kormány elkötelezett a romák integrált oktatása mellett

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint a kormány továbbra is elkötelezett a romák integrált oktatása mellett, az ezzel kapcsolatos javaslatokat az antiszegregációs kerekasztal ülésein vitatják meg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

A kerekasztal csütörtöki ülésén

Balog Zoltán

hangsúlyozta, hogy a szegregáció nem tűrhető, és a kormány továbbra is elkötelezett a romák integrált oktatása mellett. A különböző helyzeteteket különböző megoldással lehet kezelni, ezeknek a javaslatoknak a megvitatása továbbra is az antiszegregációs kerekasztal ülésein történik - olvasható a közleményben. Balog Zoltán kijelentette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sohasem támogatta, hogy Piliscsabán "újrainduljon a már bezárt iskola, semmilyen olyan pedagógiai program nincs, ami ezt indokolná; továbbra sem engedélyezi újabb +cigány osztály+ indítását". Felidézték: a kerekasztal 2013-ban az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére jött létre, és a kormány felkérésére különböző oktatási helyzeteket megvizsgálva tesz javaslatot a szegregáció felszámolására. A közleményben a testület eredményei közé sorolták a köznevelésről szóló törvény erre vonatkozó kiegészítését, a Klik megyei antiszegregációs referenseinek munkába állítását, valamint az antiszegregációs munkacsoport a méltányos oktatásért megalakítását. A Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia 2011-es elfogadása óta a felzárkózás-politika az érintettek bevonására épül, a korábbi dogmatikus jogvédelem helyett - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.