Gazdaság

Az olajipari munkahelyek megvédéséért vonultak fel a horvátországi Sziszekben

Az olajipari munkahelyek megvédéséért vonultak fel a horvátországi Sziszekben

2015. május 1., péntek
Az olajipari munkahelyek megvédéséért vonultak fel a horvátországi Sziszekben

A sziszeki olajfinomító "megvédésére" szólított fel a cég szakszervezete pénteken, a horvát független szakszervezetek szövetségével közösen tartott tiltakozó megmozduláson - közölte az Index.hr horvát hírportál.

A rendezvényen kétezren vettek részt.

Mladen Novosel

, a független szakszervezetek elnöke elmondta, hogy a megmozdulásra a munkavállalók nemzetközi szolidaritási napján jobb várost nem választhattak volna Horvátországban, mint Sziszek (Sisak) városát, amely egykor virágzó iparváros volt, most pedig mindössze néhány gyár működik benne. Azért jöttünk ide, hogy a sziszeki olajfinomító dolgozói tovább dolgozhassanak, és a még megmaradt gyárak alkalmazottinak is megmaradjon a munkahelye - mondta, majd hozzátette: ipar nélkül nincs gazdasági növekedés, nincs jobb élet és nincs kilábalás a válságból. A sziszeki finomítóval kapcsolatban úgy nyilatkozott, Horvátországnak kellő tudásra és politikai elszántságra lesz szüksége ahhoz, hogy a létesítmény fennmaradjon. Szerinte ez nem irreális kérés, és az ipar megvédésének üzenete nem csak a jelenlegi kormánynak, de a következőknek is szól. A finomító tevékenységét január 14-én ideiglenesen leállították, és csak nemrégiben indították újra. A horvát állam és a Mol tulajdonában lévő olajcég, az INA a leállást azzal indokolta, hogy a szokásos eljárásról van szó, és már évek óta szünetel a termelés arra az időre, amíg a tárolókban nem gyűlik össze elegendő hazai nyersolaj az újrainduláshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.