Közélet

Az esszékkel fel lehet tornázni a töriérettségit

Az esszékkel fel lehet tornázni a töriérettségit

2015. május 6., szerda
Az esszékkel fel lehet tornázni a töriérettségit
erettsegi_radnoti19_gs

A hétfői magyar- és a keddi matekérettségi után végre fellélegezhettek a diákok. Az általunk megkérdezett szaktanár szerint bár volt néhány becsapós rövid feladat, jól megírt esszékkel azonban csinosítani lehet érdemjegyen.

"A két 45 pontos feladatrész közül az elsőben voltak olyan kérdések, ahol nem volt elég egyértelmű a válasz. Ehhez hasonló buktatók a tavalyi feladatsorban is voltak. Akkor a mi intézményünkben több mint 90 vizsgázóból csak ketten tudták a jó megoldást" - mondta el kérdésünkre

Varga Bálint

, a makói József Attila Gimnázium történelemtanára. Nagyobb pánikhangulat uralkodott el a neten, mint amennyire izzasztóak voltak a feladatok. Hozzátette, a diákok többsége is inkább bizakodva, pozitív hangulatban mesélt a vizsgáról, kellett már nekik egy kis sikerélmény a hétfői és a keddi érettségik után. Ahogyan arról élő közvetítésünkben már beszámoltunk, a Nyugat-római birodalomról, a reformációról, a török hódításról, az osztrák-magyar kiegyezésről, a két világháború közötti Magyarországról, a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakról valamint a jelenkori népességrobbanásról kaptak kérdéseket a diákok a középszintű töriérettségi első, 12 rövid feladatból álló részében. Az emlegetett becsapós kérdések egyike volt a pengő bevezetésével kapcsolatos feladat, ami a szaktanár szerint sem volt teljesen egyértelmű. "Az ilyenek 3-4 pontot szoktak érni, s akár több részkérdést is tartalmaznak. Ha az egyikben nem is biztosak a diákok, a többit meg tudják oldani" - hangsúlyozta. Ha a vizsga első felében nem is, a másodikban biztosan mindenkinek felcsillant a szeme, aki klasszikus témára vágyott. A Rákosi-korszak iparfejlesztése, az 1960-70-es évek életkörülményei, Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a jobbágyfelszabadítás, II. József, Németország az első világháborúban és a felvilágosodás alapelvei - ezekből lehetett esszéket választani. Mivel ez a vizsgarész is 45 pontot ér, az elején elvesztett pontokat ügyesen be tudták hozni a második felében. "Jó esszéket lehetett írni, a könnyen értelmezhetőek voltak a feladatok. A tanítványok is hasonlóan vélekednek, nem ítélték nehéznek a történelemérettségit."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.