Közélet

Április végén megszűnt a magántárolás lehetősége

Április végén megszűnt a magántárolás lehetősége

2015. május 8., péntek
Április végén megszűnt a magántárolás lehetősége

Az Európai Bizottság ez év április 29-én kelt rendeletében a sertéshús magántárolási támogatási kérelmek beadását a május 2-8. közötti időszakra felfüggesztette, az intézkedés pedig május 8-án lezárul - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb adatok szerint uniós szinten 63 507 tonna sertéshús magántárolásához nyújtottak be támogatási kérelmet. Magyarországon az intézkedés keretében 300 tonna sertéshúst tároltak be. Tíz tagállam egyáltalán nem vette igénybe a támogatást. A 2007-ben és 2011-ben megnyitott magántárolási támogatási időszakokban Magyarországon jelentősebb mennyiségű sertéshúst tároltak ilyen módon. Ez sorrendben 1335 és 1825 tonna volt. Összességében azonban az uniós betárolás is jóval nagyobb mennyiségű 101 000 és 142 715 tonna volt - jegyzik meg a tájékoztatóban. A támogatás igénybevétele minden esetben a piaci szereplők önálló, egyedi döntésén múlt. Az alacsonyabb magyar részvétel okai között szerepet játszott az, hogy a korábbi alkalmakhoz viszonyítva a támogatási összegek jelentősen csökkentek. Emellett az egyes tagállamok aktivitása attól is függött, hogy az orosz piac kiesését követően mennyire volt sikeres az alternatív piacok felkutatásában az adott ország. "Az intézkedés uniós szinten sikeresnek mondható, a közösségi átlagár ugyanis stabilizálódott. A magyarországi sertésárak ugyan nem mutattak látványos emelkedést, de az uniós piaci helyzet javulása a közeljövőben várhatóan a magyar piacra is kedvező hatást gyakorol. Tekintettel arra, hogy a belpiaci árak jellemzően az uniós, azon belül is a német piaci árakhoz igazodnak." - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.