Közélet

A középszintű matekérettségi második része baráti volt

A középszintű matekérettségi második része baráti volt

2015. május 5., kedd
A középszintű matekérettségi második része baráti volt
matek_erettsegi04_gs

Megijedtek a vizsgázók a középszintű matekértettségi 45 perces részében felbukkanó vektoros feladattól, mert eddig ilyen formában nem szerepelt. Cserébe mindössze három pontot ért. Szaktanárral értékeltük a feladatsort.

"Mikor először rápillantottam a feladatsorra, azt gondoltam, nincs benne semmi szokatlan. A térgeometria feladat azonban meglepte a vizsgázókat, mert a vektoros feladatok eddig csak sík ábrázolásban fordultak elő" - árulta el

Papós András

, a makói Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégium tanára arra a kérdésünkre, mi okozott akkora riadalmat az interneten a középszintű matekérettségivel körül. Hozzátette, intézményük diákjait is kellemetlen meglepetésként érte a feladat, hiszen térábrázolásban ilyen feladatot még egyetlen alkalommal sem tettek be az elmúlt 10 évben. Akiken eluralkodott a félelem az ismeretlentől, értékes perceket veszíthetett a háromórás vizsga első, mindössze 45 perces felén. A feladatsor illeszkedett az érettségi vizsga tartalmára vonatkozó jogszabályi előírásokhoz és a tananyaghoz is, csak a váratlan helyzet okozhatott átmeneti zavart a diákoknál. "Megijedtek a vizsgázók, a kétségbeeséssel pedig időt veszítettek. Az első rész sok rövid feladatból áll, az időzavar pedig egyébként is gondokat szokott okozni" - folytatta a szaktanár. Megjegyezte, a riadalmat keltő feladat egyébként összesen 3 pontot ért. A középszintű matekérettségi második része azonban nem okozott meglepetést, Papós András szerint kifejezetten baráti feladatokat kaptak a gyerekek. Síkgeometriát, abszolútértékes egyenleteket, függvényeket és statisztikákat tartalmazott a 135 perces sor. "A statisztika feladatok ráadásul sok pontot értek, ezeket általában szeretik is a diákok. Ugyanakkor úgy vettem észre, hogy vegyes hangulatban hagyták el a termet a vizsgázók. Akinek tudása erős közepes, azok vidáman jöttek ki, akik pedig korábban is csak a kettesért küzdöttek, aggodalmasan tekintettek maguk elé."

Mindössze 3 pontot ért a középszintű matekérettségin riadalmat keltő vektoros feladat. Szaktanárral értékeltük a feladatsort.http://szegedma.hu/?p=534655

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.