Egyetem

Visszatérő nevek a Sófi-díjasok sorában

Visszatérő nevek a Sófi-díjasok sorában

2015. április 18., szombat
Visszatérő nevek a Sófi-díjasok sorában
sofi_dijasok02kf

Rákkutatás, devizák, Simándy-énekverseny, nanoplazmonika és szén nanocső erdő építése. A fiatal kutatók palettája igen széles: két vegyész, egy pénzügy, egy matematika-fizika tanárszakos hallgató, sőt, operaének-művész is a van a kitüntetettek sorában.

Kihirdette idei győzteseit a Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriuma. A Magyarországon egyedülálló közhasznú szervezet az elmúlt 14 év alatt elérte, hogy díjazottjai a hazai felsőoktatás egyik legrangosabb elismerését tudhatják magukénak. Az idei pályázaton összesen 12 hallgatónak ítéltek ösztöndíjat, kétrészes sorozatunkban velük beszélgetünk. Első körben a Sófi-alapítvány 200 ezer forinttal támogatott hallgatói mutatkoznak be portálunkon.

Európai devizapiac és egy L’Oréal – UNESCO-díjas kutatónő hallgatója

"Az elmúlt évtized válságai extrém kilengéseket produkáltak az árfolyamon. A kutatás témája az volt, hogy olyan megoldást keressünk, amivel az árfolyamkilengések fedezési stratégiáit finomhangolhatjuk és pontosíthatjuk" - foglalta össze röviden

Schuszter Tamás

vizsgálódásának tárgyát. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar másodéves pénzügy mesterszaros hallgatójának kutatási témája már a tavalyi évben is elnyerte a kuratórium tetszését, akkor a kelet-közép európai devizák és a svájci frank kapcsolatával foglalkozott. A tőkepiaci fertőzések az európai devizapiacon történő vizsgálata a számos költséges, csupán feltételezéseken alapuló modellekkel megy szembe. "Összeállítottam egy európai szintű úgynevezett fertőzési térképet, amelyhez az egyes régiókba tartozó perifériaországok és a vezető országok devizáit vizsgáltam abból a szempontból: milyen viselkedésmintázat jellemzi őket akkor, ha az európai devizapiacot sokk éri." Kiderült, egy ilyen határsa az egyes régiókban együttmozgás mutatható ki, ugyanakkor a teljes európai térség nagyon sokféleképpen variálódik. Az elmúlt időszakban - főleg a 2011-es euróválságnak köszönhetően - egy eddig nem látott esemény történt: a devizák a szétesés eredményeként képesek külön utakon megoldani a problémáikat. Az új fejlesztéssel egy, a bankok által is alkalmazott VaR-módszernél pontosabb, megbízhatóbb kockázatjelentő módszert tudhatnak a gyakorlatba átültetni, ami csak akkor jelez a pénzintézeteknek, ha már valóban baj van.

Bali Krisztina

a tavalyi évben L’Oréal – UNESCO tudományos ösztöndíjjak kitüntetett

Enyedy Éva Anna

mellett dolgozik. A Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék adjunktusa fémtartalmú kemoterápiás gyógyszerekkel foglalkozik: különféle vegyületeken keresztül azt vizsgálja, hogy a gyógyításban évtizedek óta alkalmazott és legújabb készítmények hogyan viselkednek az emberi szervezetben. A mesterszakon másodéves vegyészhallgató ebbe az átfogó kutatásba kapcsolódott be, az ő területe a rákellenes hatású gallium és ródium komplex kölcsönhatásának vizsgálata humán vérszérum fehérjékkel. "A cisplatint, ami egy platinakomplex, korábban is alkalmazták a gyógyításban, azonban számos mellékhatása és egyéb hátránya miatt más fémeket is kipróbáltak, így a rákellenesnek bizonyult galliumot és ródiumot is. Ennek a két fémnek az oldott egyensúlyával foglalkoztam, vagyis, azt vizsgáltam hogyan viselkednek fiziológiás körülmények között." Kiderült, a rákos sejteknek kimondottan nagy a vasigénye, ezért a gallium képes a vasszállító transzferrinnel utazni, s ott receptorai segítségével a sejthez kapcsolódni.

sofi_interju07kf

Aranytorkú lányok: Simándy-énekverseny és gospel kórus

"A Simándy-énekversenynek köszönhetően a legnagyobb magyar operaházakban, a legismertebb karmesterek dirigálása alatt énekelhetek főszerepeket és címszerepeket. Olyan kutatási témám, mint amit a többi Sófi-ösztöndíjas végez, nekem nincs, az eddigi művészeti tevékenységemmel érdemeltem ki a díjat" - mondta

Kálnay Zsófia

. A diploma előtt álló operaének-művész mesterszakos hallgató mondhatni mindent elért, amit egy hasonló ambíciókkal rendelkező fiatal lány kívánhat, hiszen a Zeneművészeti Karon szerzett ismereteit már két éve a Magyar Állami Operaház színpadán kamatoztatja. A Szegedi Nemzeti Színházra anyaintézményeként gondol: tavaly januárban a Hamupipőkében találkozhatott nevével a közönség, illetve közreműködött a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Verdi

Requiem című gyászmiséjén is 2013-ban. Az előző évadból visszahozott Hoffmann meséiben, vagy az Ez történt Bécsben című operettben is fontos szerepeket kapott. "

Pál Tamás

,

Juroincs Tamás

és

Gyüdi Sándor

sokat segített abban, hogy elhitessem magammal: színpadra való vagyok." Az ösztöndíj felhasználásával kapcsolatban elárulta, több helye is lenne a támogatás pénzösszegének: "vagy egy jótékonysági koncertet szerveznék, esetleg színházi produkciót állítanék színpadra Szegeden, vagy támogatnám belőle az énektanszéket".

Somogyi Anikó

másodéves matematika-fizika tanár mesterszakos hallgató a numerikus matematika területén dolgozik, tehát számítógépes alkalmazásokat használ arra, hogy differenciálegyenleteket oldjon meg. "Egy nanoplazmonikával foglalkozó hétfős kutatócsoportban kezdtem el dolgozni, az eredményeim tulajdonképpen részeredményeit képzik a csoportmunkának. Matematikai részproblémákat kapok meg, amelyeket ki kell dolgoznom, illetve korábban e mellett informatikus hallgatók gyakorlatát is vezettem a Bolyai Intézetben" - foglalta össze Somogyi Anikó, mi járult hozzá ahhoz, hogy pályázati anyaga felkeltette a kuratórium érdeklődését. A friss Sófi-ösztöndíjas nemcsak a tudományoknak szenteli mindennapjait: a Szegedi Ökumenikus Gospel Kórusban (SZÖG) énekel jótékonysági koncerteken, gyülekezeti és egyházi rendezvényeken és egyéb közéleti eseményeken, míg az SZTE Eötvös Lóránd Kollégium szakkollégistájaként pedig számos közösségi programot szervez a diákotthon lakóinak. "Tanítani szeretnék, az itt szerzett jártassággal és tudással pedig az a tervem, hogy visszaforgassam az oktatásba. Egyelőre úgy tervezem, hogy gimnáziumba tanítok majd, később azonban tananyagfejlesztői csoportba szeretnék közreműködni."

kitt-e_robot_gyurisp

A KITT-E "apukája" most szén nanocső erdőt épít

Kecsenovity Egon

nemcsak különleges nevéről, hanem fiatal kora ellenére elért tudományos sikereiről is ismert. A vajdasági származású, jelenleg mesterszakon másodéves vegyészhallgatót olvasóink a hőlégmotoros napkollektor-rendszer ötletgazdájaként ismerhették meg, amely projekttel a fiatal kutatók londoni kiállításán, a 2012-es International Youth Science Forum-on egyedüliként képviselte Magyarországot. Egon már az egyetemi évek kezdetén is sokrétűségről tett tanúbizonyságot: 2013-ban pusztán kedvtelésből elkészítette a később szegedi innovációs díjjal jutalmazott KITT-E-t, a programozási és az elektronikai feladatok oktatására alkalmas robotot, amelyet a mai napig fejlesztget. A fiatal vegyészhallgató nem egyetlen kutatási témára kapott tehát Sófi-ösztöndíjat, a kuratórium az eddigi eredményeit is figyelembe vette a bírálat során. Kecsenovity Egon jelenleg milliméter magas szén nanocső erdők előállításával foglalkozik, ezzel a munkával indult a 32. Országos Tudományos Diákköri Konferencián is. „Képzeljünk el egy olyan erdőt, amelyben a fák átmérője a hajszál vastagságának milliomodrészével megegyező, miközben magasságuk mm fölötti. Ha arányítanánk egy valódi erdő méreteihez, akkor azt a mi esetünkben 30 km magas fák alkotnák. Két tanszék közös munkája van a kutatásban: a fizikusoknál volt az a technika, amivel építhettük azt az alapot, amire aztán növesztettük a szén nanocső erdőket. Ez az alapozási technikát, erre a célra, eddig még senki sem alkalmazta” – mondta. A nanocsövek azért különlegesek, mert páratlan mechanikai és elektromos tulajdonságokkal bírnak, így felhasználásuk is sokrétű. Például a csövek közötti „levegős rész” félvezetők, valamint műanyagok beépítésével speciális kompozitokat hozhatunk létre, amelyek további érdekes tulajdonságokat mutathatnak. Egon egyébként nemcsak a tudományoknak él, még középiskolás évei alatt közelebbről megismerkedve az animációs filmek világával, néhány társával összefogva animációs rövidfilmet rendezett. A Kicsi Klájd és a Nagyvilág első, 2008-as bemutatkozása olyan sikert aratott, hogy 2012-re az alkotócsapat folytatást is kiadott.

Sorozatunk következő részében a Sófi-alapítvány különdíjjal kitüntetett hallgatóit, valamint a biológushallgatókat mutatjuk be olvasóinknak.

Kihirdette idei győzteseit az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriuma - két vegyész, egy pénzü...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.