Közélet

Vírusok, spamek, netes csalások - Általános iskolásokat okítottak rendőrök + FOTÓK

Vírusok, spamek, netes csalások - Általános iskolásokat okítottak rendőrök + FOTÓK

2015. április 16., csütörtök
Vírusok, spamek, netes csalások - Általános iskolásokat okítottak rendőrök + FOTÓK
internet_veszelyei06_gs

Az okostelefonok és a közösségi oldalak érdeklik a legjobban a fiatal korosztályt, így az ezek használatával kapcsolatos veszélyekről is szó esett azon az előadáson, melyet a megyei rendőr-főkapitányság szervezett kimondottan a 12-15 éves korosztály számára.

A világháló felépítéséről, a közösségi oldalak veszélyeiről, a vírusokról, spamekről is beszélt

Szabó Tamás

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának informatikai szaktanácsadója az általános iskolásoknak meghirdetett előadáson. „Nagyon kevesen tudják azt, hogy egy fotó milyen metainformációkat tárol, vagyis ha megosztanak egy képet, akkor azzal a GPS-koordinátákat is közzéteszik, és ezt sokan nem tudják” – mondott példát arra, hogy általában mit nem tudnak a fiatalok. Szabó Tamás tapasztalatai szerint egyre tájékozottabbak a gyerekek, de nem szabad elfelejteni, hogy a veszélyforrások is egyre nagyobbak a technika fejlődésével, elterjedésével. A tapasztalatok szerint a legtöbb kérdést az okostelefonok és a közösségi oldalak használatával kapcsolatban teszik fel a fiatalok, hiszen ezeket használják egyre nagyobb arányban. „A rendőrség a bűnmegelőzés területén végzett munkája során mindig kiemelt figyelmet fordított az ifjúságvédelemre, s ezen belül az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy az internet veszélyeire figyelmeztessük őket. Különösen azt a korosztályt kell figyelmeztetnünk, amelyik a legfelelőtlenebbül használja a világhálót” – mondta el portálunknak

Nagy Pál

rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának ifjúságvédelmi kiemelt főelőadója.

internet_veszelyei10_gs

A gyerekekre az interneten leselkedő veszélyeket három csoportba sorolta Nagy Pál, egyrészt a vírusok, kéretlen levelek és reklámhirdetések elleni védekezést nevezte fontosnak, másrészt érdemes tudni, hogy egy bűncselekményt egyetlen egérkattintással is el lehet követni, így például bankkártyával való visszaélést vagy fenyegetést. A harmadik csoportba a pszichés veszélyek tartoznak, az internet felelőtlen használata ugyanis függőséget okozhat. „Vannak, akiknek idővel egyre fontosabbá válik a virtuális világ, csak azon keresztül szereznek ismerősöket, és ezzel párhuzamosan egyre jobban eltávolodnak a való világtól” – hangsúlyozta a főelőadó. Hozzátette, azzal sincs tisztában sok fiatal, hogy milyen következményei vannak annak, ha a világhálóra felpakolnak képeket, hiszen ezt évekkel később megbánhatják, de ami egyszer kikerült a netre, az ott is marad, és mások akár vissza is élhetnek azzal. Az is fontos azonban, hogy a szülők is tisztában legyenek az internet veszélyeivel, és tudják, hogy milyen tartalmakat, oldalakat látogat a gyerek. Technikai segítsége is van a felnőtteknek, például le is tudnak tiltani bizonyos weboldalakat. „A DADA program keretében rendszeresen tartanak előadásokat gyerekeknek az internet veszélyeiről, de nem jut el a rendőrség minden oktatási intézménybe ezzel a programmal, illetve minden évben megrendezik a Biztonságos Internet Napját, amelyhez minden rendőrkapitányság szokott csatlakozni” – válaszolta kérdésünkre Nagy Pál, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre fiatalabb korban érdemes tájékoztatni a gyerekeket. Attól ugyanis, hogy már nagyon korán el kezdik használni az internetet a gyerekek, ez nem vonja maga után azt, hogy felelősségtudatosak is.

A világháló felépítéséről, a közösségi oldalak veszélyeiről, a vírusokról, spamekről tartott előadást a megyei rendőr-fő...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.