Közélet

Világhírű magyar zsidókról nyílt kiállítás a Dohány utcai zsinagóga előtt

Világhírű magyar zsidókról nyílt kiállítás a Dohány utcai zsinagóga előtt

2015. április 13., hétfő
Világhírű magyar zsidókról nyílt kiállítás a Dohány utcai zsinagóga előtt

Világhírű magyar zsidó tudósoknak, művészeknek és közéleti személyiségeknek emléket állító kiállítást hozott létre a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga előtt.

A hétfőn megnyitott jelképes szoborparkban emléket állítottak

Pulitzer József

makói születésű újságíró-lapkiadónak, a Pulitzer-díj alapítójának,

Radnóti Miklós

költőnek,

Szerb Antal

író, irodalomtörténésznek,

Rejtő Jenő

írónak,

Richter Gedeon

gyógyszerésznek,

Weiss Manfréd

nagyiparosnak,

Vázsonyi Vilmosnak

, a harmadik Wekerle-kormány igazságügy-miniszterének, Harry Houdini illuzionista-szabadulóművésznek, Petschauer Attila olimpiai bajnok kardvívónak és Komor Marcell építésznek. A megnyitón Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta: a kiállításon szereplő tíz magyar zsidó embert értékteremtő munkásságuk alapján választották ki. Hangsúlyozta, hogy „az értéket középpontba állító, sokszínű Magyarország” válaszolhat csak sikerrel a mai kor kihívásaira is. Szólt arról, szeretnék, ha Magyarországon mindenkit a tettei szerint ítélnének meg, függetlenül attól, hogy milyen vallású, milyen színű a bőre, milyen a nemi identitása vagy a politikai meggyőződése. A Houdiniról mintázott művet leleplező Vida László ungvári magyar konzul elmondta, hogy a kárpátaljai Kolodkó Mihály alkotását felajánlották a VII. kerületnek. Kevesen tudják, hogy Harry Houdini Weisz Erik néven Erzsébetvárosban született, édesapja, Weisz Mayer Sámuel pedig Kárpátaljáról érkezett Budapestre - ismertette. A május 20-áig megtekinthető kiállítás mind a tíz alkotását más leplezte le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.