Közélet

Vádat emeltek a kisteleki sajtgyárban történt munkahelyi baleset miatt

Vádat emeltek a kisteleki sajtgyárban történt munkahelyi baleset miatt

2015. április 27., hétfő
Vádat emeltek a kisteleki sajtgyárban történt munkahelyi baleset miatt
kisteleki_sajtgyar_google

Három férfi ellen emelt vádat az ügyészség a kisteleki sajtgyárban történt munkahelyi baleset miatt – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t. 2013-ban a hűtőrendszerből kiáramló ammónia egy munkásnak életveszélyes sérüléseket okozott, egy másik dolgozó pedig könnyebben megsérült.

Szanka Ferenc

közölte, a Szegedi Járási Ügyészség a gyár egyik alkalmazottját és a hűtőrendszer átalakítását végző vállalkozás két dolgozóját súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. A kisteleki sajtgyárban 2013-ban az ammóniás hűtőrendszer megszüntetéséről és egy új kialakításáról döntöttek. A rendszer ammóniatartályából az elsőrendű vádlott utasítására a hűtőgázt átfejtették, de a férfi a teljes hűtőrendszert nem ellenőrizte, bár tisztában volt azzal, hogy nyomás alatt, töltött állapotban maradt. Ezt a szerelést végző cég megbízottja, a másodrendű vádlott is megtudta, mégis utasítást adott a tartály bontására. A helyszínen a munkálatokat irányító harmadrendű vádlott a tartályon kívül a rendszer többi elemét nem vizsgálta át, nem győződött meg az ammóniamentességükről, de nekikezdtek a szerelésnek. A szelepek csavarjainak meglazítása után az egyik sértettre ammónia fröccsent, és hirtelen nagy nyomással ammóniagáz áramlott ki a szabadba. A férfi az öltözőbe szaladt, levette a ruháit és letusolt, ennek ellenére a karján és a medencéjén - nyolc napon belül gyógyuló - fagyási sérüléseket szenvedett. Egy másik szerelő a kiáramló ammónia hangját hallva és az egyre terjedő ammóniaködöt látva gyorsan belépett a kazánházba, magára csukva az ajtót, és megpróbált vizet spriccelni az arcába, de eszméletét vesztette. Kórházba vitték, de az ammóniagáz a tüdejében és a bőrén olyan, életveszélyes sérüléseket okozott, amelyek súlyos egészségromláshoz vezettek.

Vádat emeltek a kisteleki sajtgyárban történt munkahelyi baleset miatt - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=532149

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.