Bulvár

Trükköztek az úszóművel

Trükköztek az úszóművel

2015. április 16., csütörtök
Trükköztek az úszóművel
Úszómű3

A NAV pénzügyi nyomozói egy Békés megyei homokbánya területén foglalták le azt a felújított, lefestett hidromechanizációs úszóművet, amellyel 52 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek. A kár megtérülésére lefoglalták a cég és az érintettek 120 millió forintos vagyonát.

Egy Békés megyei vállalkozó 34 millió forint vissza nem térítendő költségvetési támogatást nyert homokbányában víz alóli homok kitermelésére alkalmas, 86 millió forint értékű hidromechanizációs úszómű beszerzéséhez. Ezt követően a homokbányát, a bányászati jogot és az elnyert támogatás jogát más személyre és cégekre íratta, azonban a projektet továbbra is ő irányította a háttérből. A nyomozás adatai szerint nem egy újonnan megépített úszóművet szereztek be, hanem egy részben felújított, részben használt berendezést próbáltak újjá varázsolni. Mivel új gépre vonatkozó számlával nem rendelkeztek, így a vásárlást fiktív számlákkal igazolták. A 34 millió forintos támogatást egy jól működő cég nevében kapták, és a beszerzésről szóló fiktív számlák alapján még további 18 millió forinttal csökkentették a cég áfafizetési kötelezettségét. A NAV pénzügyi nyomozói tizennégy helyszínen tartottak házkutatást és lefoglalták a bűncselekmény bizonyítékául szolgáló fiktív számlákat, könyvelési anyagokat. Az úszóművet a homokbánya területén téliesített, szétszerelt állapotban találták meg. A keletkezett kár megtérülésére százhúsz millió forint értékben zár alá vették a berendezést, további gépeket, eszközöket, bányászati jogokat, ingatlanokat, üzletrészt és befektetést. A háttérből irányító férfit, a támogatást igénybevevő cég vezetőjét és a fiktív számlák kiállításában közreműködő két társukat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A törvény szerint akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.