Közélet

Történelmi vonat indul az Isonzói csata magyar emlékhelyeire

Történelmi vonat indul az Isonzói csata magyar emlékhelyeire

2015. április 8., szerda
Történelmi vonat indul az Isonzói csata magyar emlékhelyeire
Isonzó

Az I. világháború centenáriuma alkalmából a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt., a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft., 2015. július 20-23. között az I. világháborús Isonzó front főbb magyar vonatkozású emlékhelyeit meglátogató, zarándoklat jellegű vasúti körutazást szervez.

Az „Isonzó Expressz 2015” nevű különvonat a négynapos programsorozat keretén belül érinti azokat a szlovén és olasz településeket illetve helyszíneket, ahol magyar katonák harcoltak a Nagy Háborúban. A szerelvény Orfeum kocsijában, a témában jártas történészek előadásait hallgathatják meg az utazók és hagyományőrzők mutatják be részükre a korabeli felszereléseket és fegyvereket. A vasúti kiutazás után autóbuszok szállítják majd a résztvevőket a konkrét helyszínekre. Az emlékúton többek között Gorizia (Görz), illetve Nova Gorica városa, a Visintini magyar kápolna meglátogatása mellett a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele megtekintésére is lehetőség nyílik. Ezen kívül Fogliano osztrák-magyar, Redipuglia olasz, Most na Soci (Santa Lucia) és Solkan temetői is szerepelnek az utazás programjában. További korabeli jelentős harcok helyszíneinek és emlékhelyek felkeresése kapcsán mindezeken felül a Kolowrat gerincen kialakított szabadtéri emlékhely, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeum és az osszárium, illetve Tolmin (Tolmein) Loce katonatemetőjének meglátogatása is az utazás célja között szerepel.

isonzo-logo-hitbenc_végső

A központi megemlékezés a tervek szerint a körutazás utolsó napján, július 23-án a szlovéniai Stanjel temetőjében lesz. Szegeden az Adria Tours irodájában (6720 Szeged, Kárász u. 9.) is válthatunk jegyet a különleges vonatútra. Az utazással és a jelentkezéssel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a

www.mavnosztalgia.hu

honlapon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.