Közélet

Természetvédők: ne lépjen hatályba az állami földvagyonról szóló törvénymódosítás!

Természetvédők: ne lépjen hatályba az állami földvagyonról szóló törvénymódosítás!

2015. április 28., kedd
Természetvédők: ne lépjen hatályba az állami földvagyonról szóló törvénymódosítás!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország a köztársasági elnök, az ombudsman és az összes parlamenti képviselő segítségét kéri, hogy a kedden az Országgyűlés által elfogadott, állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítás ne léphessen hatályba.

Közölték: a törvény a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) helyezi át a védett területekkel kapcsolatos vagyonkezelési feladatok jelentős hányadát. A három országos természetvédelmi civil szervezet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács, 170 civil szervezet és több ezer állampolgár, valamint az összes ellenzéki képviselő szerint veszélyezteti a természeti értékek védelmét - írták. Az EMLA - Környezeti Management és Jog Egyesület - elemzése alátámasztotta, hogy a törvény sérti az egészséges környezethez való alapjogot, így az alkotmányellenesség aggályait veti fel, és a természetvédelem terén visszalépésre ad lehetőséget - olvasható a közleményben. "A törvény hatályba lépése visszafordíthatatlan károkat okozhat hazánk természeti örökségében, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország ma levélben fordult az illetékesekhez, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz a jogszabály megsemmisítése érdekében" - fogalmaznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.