Bulvár

Tarvarjak és szakállas baglyok, az új vadasparki ritkaságok

Tarvarjak és szakállas baglyok, az új vadasparki ritkaságok

2015. április 2., csütörtök
Tarvarjak és szakállas baglyok, az új vadasparki ritkaságok
Great gray owl (Strix nebulosa)

A március 22-én átadott barna medve bemutató mellett a vadaspark látogatóinak igazi zoológiai csemegékkel szolgálnak az Európa élővilágát reprezentáló területen. Az erdei Medve-ösvényt bejárva most két madárritkasággal találkozhatunk: a legszebb bagolyfaj címére méltán pályázó szakállas baglyokkal és a kevésbé impozáns megjelenésű, de természetvédelmi szempontból annál jelentősebb tarvarjúk egy csapatával.

A svájci Zürichi Állatkertből érkezett szakállas baglyok (Strix nebulosa) egy újonnan megnyitott, a Sancer-tóról visszavezető erdei ösvény mentén kialakított röpdében láthatók, a vadmacskák szomszédságában. Vadon ez a bagolyfaj Észak-Amerikától Kelet-Ázsiáig, pontosabban ezen hatalmas terület északi, sűrű erdeiben, főleg tajgaerdeiben él. A szeme körüli, majd egymás követően egyre nagyobb átmérőjű koncentrikus rajzolatok teszik rendkívül imponálóvá, mondhatni érdekes „arckifejezésűvé” – természetesen csak emberi szemmel nézve. Hatékony és ügyes vadászok, rendkívül kifinomult hallásukkal a zsákmányul szolgáló egerek és pockok legkisebb neszére is felfigyelnek, majd lecsapnak rájuk. A szaporodásuk teljes mértékben a táplálékbőség függvénye, ínségesesebb években, amikor kevesebb a rágcsáló, el is maradhat. A Vadasparkban ilyen veszély nem fenyegeti az itt élő fiatal párt, így a gondozók bíznak benne, idővel majd költeni is fognak.

Northern bald ibis (Geronticus eremita)

A furcsa kinézetű tarvarjú (Geronticus eremita), bár a tollazatának alapszíne fekete, egyáltalán nem tartozik a varjúfélék közé, hanem az íbiszek családjának a tagja. A természetvédelmi jelentőségét mutatja, hogy ez az első állatfaj, amelyet a történelem során védettnek nyilvánítottak, Leonárd, salzburgi érsek 1504-es rendelete alapján. Ennek ellenére, az Alpokból eltűnt a tarvarjú, csakúgy, mint Dél-Európából, majd a Közel-Kelet és Észak-Afrika számos országában is kipusztult. Végül már csak Marokkóban, Szíriában, Törökországban és talán Irakban maradtak fel kisebb, elszigetelt populációi. A kritikusan veszélyeztetett fajnak jelenleg ezernél is kevesebb egyede él vadon, Sőt, számuk folyamatosan csökken a szigorú védelmük és a szaporításukra, visszatelepítésükre fordított erőfeszítések ellenére (Európában is). A legfőbb problémát még most is a vadászatuk jelenti, de az élőhelyük rombolása és a mérgezések szintén jelentősen hozzájárulnak a tarvarjak pusztulásához. Az európai állatkertek fajmegmentési program (EEP) keretében tartják és sikeresen szaporítják a ritka fajt, amely programban immár a Szegedi Vadaspark is szerepet vállalt. A Bécsi Állatkertből érkezett tarvarjakat a medvebemutató melletti röpdében tekinthetik meg a látogatóink. Az európai rész tekinthető idén a Vadaspark legdinamikusabban fejlődő területének, rövidesen újabb látványosságokról, sőt, hazánkban egyedülálló ritkaságokról fogunk beszámolni, ahogy megérkeznek, illetve láthatók lesznek.

Ti láttátok már a szakállas baglyokat a vadasparkban? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=523996

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.