Közélet

Tapolcai választás - Alapjogokért Központ: a Jobbik sikeresen mozgósított, a Fidesz-KDNP nem

Tapolcai választás - Alapjogokért Központ: a Jobbik sikeresen mozgósított, a Fidesz-KDNP nem

2015. április 13., hétfő
Tapolcai választás - Alapjogokért Központ: a Jobbik sikeresen mozgósított, a Fidesz-KDNP nem

Az Alapjogokért Központ szerint a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési választás nem jogerős eredménye azt mutatja, hogy a Jobbik sikeresen mozgósította stabil szavazóit, a Fidesz-KDNP mozgósítása azonban sikertelen volt. A baloldali közös jelölt pedig egyáltalán nem tudott profitálni a kormánypártok helyi népszerűség-vesztéséből.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán vasárnap este olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál

Rig Lajos

a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg,

Fenyvesi Zoltánra

a választópolgárok 34,38 százaléka,

Pad Ferencre

, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott a tapolcai időközi választáson. Az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb az első két helyen álló jelölt között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják. A központ MTI-hez eljuttatott hétfői elemzésében rámutatott: a 2014-es adatokkal összevetve látható, hogy a Jobbik úgy lehet a szavazás győztese, hogy jelöltje jóformán ugyanannyi szavazatot kapott, mint tavaly - 20 százalékkal alacsonyabb részvétel mellett. Bár a Fenyvesi Zoltánra (Fidesz-KDNP) leadott szavazatok messze elmaradnak a

Lasztovicza Jenőre

2014-ben leadottaktól, de a jobbikos és fideszes jelölt közötti különbség így is minimális, 261 - míg a baloldali összefogás jelöltje a szavazatok alig egynegyedét tudta megszerezni. Előbbiek közötti szoros verseny azért is lehet fontos, mert egy, 472 szavazatot tartalmazó szavazókör adatait a külképviseletekről érkező voksok miatt csak csütörtökön-pénteken fogják feldolgozni. Figyelembe véve, hogy itt a Fidesz-KDNP jelöltje 2014-ben több mint 300 szavazattal győzött, "matematikai esélye" még mindig van a kormánypártoknak a győzelemre, valóban szoros végeredmény esetén pedig a szavazatok újraszámlálása sem zárható ki. A kétségek és kérdőjelek mellett az azonban bizonyossá vált, hogy a korábbi kritikák dacára az új választási rendszer működőképes, az nem a "Fideszre lett írva", hanem valamennyi jelölt számára garantálja a demokratikus verseny feltételeit és a győzelem esélyét - rögzítették. Mindemellett tény - mutatott rá a központ -, hogy a részvételi hajlandóság 20 százalékos visszaesése nagyban befolyásolta a választási eredményeket, ráadásul 2014-hez viszonyítva a Fidesz-KDNP jelöltje a tegnapi voksolás során közel 8500 szavazattal kapott kevesebb, ami nagyjából 45 százalékos visszaesést jelent. A baloldali jelöltre is lényegesen - mintegy 4000-el - kevesebben szavaztak, így a baloldal is szignifikáns, közel 35 százalékos visszaesést "tudhat magáénak". A Jobbik viszont majdnem ugyannyi választót tudott mozgósítani, mint egy évvel ezelőtt: összesen 244 voksolóval tudta növelni a szavazótáborát, ugyanakkor a jelentősen alacsonyabb részvételi hajlandóság és a többiek mozgósítási sikertelensége miatt ennyi is elég lehet a győzelemhez. A központ szerint a választási rendszer kiegyensúlyozottságát már az egy hónappal ezelőtti Veszprém megye 2-es számú egyéni választókerületében tartott szavazás eredménye is bizonyította, hiszen abban a körzetben is ellenzéki jelölt győzedelmeskedett. Az új választási rendszer "egyéni ága" egyszerűen a legnépszerűbb jelöltnek kedvez és bár a rendszer egyfordulós volta miatt ez a népszerűség lehet egészen halvány is, így is eredményezhet mandátumot - írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.