Közélet

Szijjártó: nem egyedülálló a vita a halálbüntetésről

Szijjártó: nem egyedülálló a vita a halálbüntetésről

2015. április 29., szerda
Szijjártó: nem egyedülálló a vita a halálbüntetésről

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem egyedülálló vitát folytatni a halálbüntetésről Magyarországon, erre több országban is van példa.

Szijjártó Péter

szerdán az M1 aktuális csatornán arra a kérdésre, milyen diplomáciai problémákat vethet fel, hogy Magyarországon szóba került a halálbüntetés napirenden tartása, úgy válaszolt, ez semmilyen nehézséget nem okoz. Ez olyan vita, amely több országban is folyik, "sok esetben legitimnek minősítik ezt a vitát" - közölte. Hozzáfűzte: nem egyedülálló ez a vita a világon, több ország van, ahol érvényben van ilyen szabályozás vagy vita van arról, hogy legyen-e. A tárcavezető azt is elmondta, hogy semmilyen reakciót nem kapott a miniszterelnök keddi bejelentése után. Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsett jelentette ki, hogy szerinte napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést. Ezek visszatartó ereje azonban önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani - hangsúlyozta a kormányfő. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerdán Strasbourgban közölte: telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt. A halálbüntetés napirenden tartásáról európai szinten is konzultációkat kell folytatni, "így a miniszterelnök ezúttal is örömmel áll Schulz elnök úr rendelkezésére" - reagált a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI érdeklődésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.