Írjon nekünk

Közélet

Rólad szól! Szegeden is – konzultáció a fiataloknak a fiatalokért + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

uj_nemzedek_rogram23_gs

„Meg kell hallania a kormányzatnak a fiatalok szavát, és éreztetnünk kell velük, kíváncsiak vagyunk az ő véleményükre, hiszen az ő országukat építjük” – fogalmazott Novák Katalin államtitkár a Rólad szól! kampány szegedi állomásán.

Alakítsd Te a döntéseket, alakítsd Te a saját életed! – hirdeti a Rólad szól! kampány, mely keretében 24 részes konzultációsorozatot indított útjára az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága megbízásából az Új Nemzedék Központ. Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kérdésünkre elmondta, céljuk, hogy egy újabb ablakot nyissanak a fiatalok irányába azzal, hogy a személyes találkozásra nyújtanak lehetőséget. „Már az előző ciklusban is az Új Nemzedék Központ felállításával egy olyan újszerű ifjúságpolitikát indítottunk el, amin keresztül tudunk ezzel a korosztállyal érintkezni. Országszerte van húsz irodánk, ahova be lehet térni, a munkatársak kitelepülnek a különböző rendezvényekre, fesztiválokra, órákat tartanak iskolákban vagy akár segítenek a pályaválasztásban. Ennek a központnak a feladat- és szolgáltatáskörét szeretnénk tovább bővíteni a jövőben. Az interneten is jelen vagyunk, és nem csupán információkat nyújtunk, hanem egyfajta fórumot is nyitunk a fiatal korosztály felé. A kormányzatnak ezeken felül is számos olyan intézkedése van, ami a fiataloknak és fiatalokhoz szól” – mondta el portálunknak Novák Katalin. Az EMMI államtitkára hangsúlyozta, a Rólad Szól! kampány nem ér véget a konzultációsorozattal, a virtuális térben folytatódik, majd a fiatalok észrevételeit összegzik, s azok tapasztalatait beépítik a kormányzati munkába. „Nagyon fontos, hogy meghalljuk a fiatalok szavát a kormányzati munka minden szintjén, és tudatnunk, éreztetnünk kell velük, hogy kíváncsiak vagyunk az ő véleményükre, hiszen az ő országukat építjük” – fogalmazott Novák Katalin.

„Azt találtuk ki, hogy úgy nyitjuk meg ezt a korosztályt, hogy egy írásban feltett kérdésre először mobil applikáción keresztül várjuk tőlük a válaszokat. Ezt rögtön összesíti a gép és ki is vetíti a falra, így ez egyfajta tükör is a teremben ülőknek. A moderátor az eredményhez is kapcsolódóan tesz fel kérdéseket a fiataloknak” – magyarázta Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ Kft. ügyvezetője a konzultáció módját. A program során több témakörben tettek fel kérdéseket, elsőként arra voltak kíváncsiak a szervezők, hogy vajon mit jelent a fiatalság számára a biztonságos szórakozóhely, illetve, hogy fontos lenne-e, hogy a valamiféle minősítésük legyen ebből a szempontból a szórakozóhelyeknek. Ezen felül a közösségi szolgálatról és az önkéntességről is kérdezték a résztvevőket, illetve a munkavállalás felől is érdeklődtek. Az eddigi konzultációk tapasztalataival kapcsolatban Süveges Antal Pál elmondta, helyszíntől függően nagyon eltérő válaszokat kaptak például a biztonságos szórakozóhelyekkel kapcsolatos kérdésről, hiszen mások az adottságok és lehetőségek Budapesten vagy egy kisebb városban. A szabadkai fiatalok pedig arról számoltak be a konzultáción, hogy azért nem jönnek bulizni Szegedre, nem alkalmanként nagyon sokat kell várakozni a határátlépésnél. „Nagyon megosztott volt a vélemény a közösségi szolgálatról, van, akik szerint ez felesleges és olyan helyet keresnek, ahol aláírják a diáknak, hogy letöltötte, más fiatalok viszont előremutatónak tartják. Azt is láttuk, hogy egyes helyeken tájékozottak a fiatalok a gyerekek után igénybe vehető családi kedvezményekről, más településen viszont szinte semmit sem tudtak erről a kérdésről” – mondott példákat az Új Nemzedék Központ Kft. ügyvezetője.

Megtudtuk, hogy az eddigi helyszínek közül Miskolcon volt a legalacsonyabb az átlagéletkor, ott sok általános iskolás vett részt a konzultáción, míg egy egyetemi városban főiskolás hallgatók is csatlakoznak a programhoz. Ahogy Süveges Antal Pál rámutatott, direkt nem jelöltek meg korhatárt, egészen a fiatal felnőttkor végégi bárkit szívesen látnak bármelyik konzultációs helyszínen. A tizennyolc esztendős Kellner Nóra azért vett részt a megyeházán rendezett programon, mert érdeklik a korosztályával kapcsolatos döntések, illetve az, hogy milyen jövő vár rá és kortársaira. „Nagyon fontosnak tartom, hogy folyamatos legyen a párbeszéd a hivatalos szervek és a civil közeg között. Ezáltal tudnak ugyanis minőségibb életszínvonalat biztosítani a fiataloknak, ezért is fontos tudni, hogy a mi korosztályunkat mi foglalkoztatja” – erről már Hadzsy János nyilatkozott portálunknak. A húszesztendős Molnár Márk pedig úgy látja, hogy a fiataloknak bele kell szólniuk az őket érintő kérdésekbe, és beszélni kell a problémákról, e nélkül ugyanis nem lehet azokat orvosolni.

A megyeházán Kakas Béla közgyűlési elnök is köszöntötte a fiatalokat. „Kulcskérdés, hogy a felnőtté válás időszakában kellő mennyiségű információt adjunk át ennek a korosztálynek, ezzel segítve például pályaválasztásukat. Egyaránt vonzó lehet a számukra az államigazgatás, a közigazgatás vagy az Európai Unió, csak közel kell vinni hozzájuk az információkat, természetesen az ő nyelvükre elfordítva” – fogalmazott a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

A konzultációsorozat keretében 19 magyarországi és 5 határon túli helyszínen találkoznak a fiatalok és a döntéshozók, majd a virtuális térbe költözik a „Rólad szól!– párbeszéd a fiatalokkal” címet viselő program, illetve a nyári fesztiválokon is gyűjtik a fiatalok észrevételeit, kéréseit, felvetéseit.

Szegeden konzultáltak a fiatalok jövőjéről – fiatalokkal!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 10.

Közélet

Már a szegedi óvodások is lelkesen örülnek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Akik természetesen csak véletlenül voltak éppen akkor, éppen ott, és éppen azon a trolin, amit a baloldali városvezetés nagy csinnadrattával bemutatott.

Tovább olvasom

Közélet

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója – közölte a család vasárnap az MTI-vel.

Tovább olvasom

Közélet

Ady Endre is megfordult a Kass Vigadóban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az 1898-ban épült Kass Vigadó sokáig Szeged legkedveltebb szórakozóhelyének számított.

Tovább olvasom

Aktuál