Közélet

Rogán: legitim a halálbüntetésről szóló vita

Rogán: legitim a halálbüntetésről szóló vita

2015. április 28., kedd
Rogán: legitim a halálbüntetésről szóló vita
roganantal_fidesz

Legitimnek tartja a halálbüntetésről szóló vitát a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője.

Rogán Antal

kedden az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta - utalva a múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkosságra -, ha egy fiatal eladólányt 22 ezer forintért meggyilkolnak, akkor az embernek automatikusan az jut eszébe, hogy "az ilyen ember megérdemelné a halálbüntetést". A frakcióvezető szerint legitim a halálbüntetésről szóló vita, mert "erről a magyar társadalomnak nem volt módja dönteni". Magyarországon ugyanis nem népszavazás, nem a parlament törölte el a halálbüntetést, hanem az Alkotmánybíróság - jegyezte meg. Mint mondta, a politikában vannak olyanok, akik "liberálisabbak a büntetőjog szabályai terén", velük szemben a Fidesz a szigorúságot képviseli. Hangsúlyozta: a három csapás törvénye miatt ma Magyarországon hétezerrel többen vannak börtönben, mint 2010-ben, és nem azért, mert ennyivel többen követtek el bűncselekményeket, hanem azért, mert hosszabb ideig tartják fogva a bűnismétlőket. Egyre többen vannak azok is, akik tényleges életfogytiglani büntetésüket töltik - tette hozzá Rogán Antal.

Orbán Viktor

miniszterelnök keddi pécsi látogatásán a napokban történt kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Szavai szerint néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő. A kormányfő szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni: Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

Rogán Antal szerint van létjogosultsága a halálbüntetésről szóló vitának - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=532652

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.