Közélet

Rétvári: mindenkinek meg kell adni a lehetőséget tettei megbánására

Rétvári: mindenkinek meg kell adni a lehetőséget tettei megbánására

2015. április 30., csütörtök
Rétvári: mindenkinek meg kell adni a lehetőséget tettei megbánására

Az egyházi álláspont szerint az élet abszolút korlátozhatatlan, ezért a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést - mondta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön. A politikus szerint mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy megbánja tettét.

Az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára emlékeztetett arra: az elmúlt öt évben több területen is szigorították a büntető törvénykönyvet (Btk.), például bevezették a három csapás törvényét, bővítették a jogos védelmi helyzetek körét, bevezették a tényleges életfogytig tartó büntetés lehetőségét. Mint mondta, a kaposvárihoz hasonló brutális bűncselekmény után sokakban megfogalmazódik, hogy még tovább kellene szigorítani a Btk.-t, és jelezte azt is, hogy a KDNP is ennek pártján van. "Ugyanakkor nekem személyesen, keresztény emberként az az álláspontom, hogy magát az életet nem mi adjuk másnak, hanem a Jóistentől kapjuk, és amit ő ad, azt ember ne vegye el" - mondta

Rétvári Bence

. Hozzátette: az egyházi álláspont is az, hogy az élet abszolút korlátozhatatlan. "Mi kereszténydemokraták ezért vagyunk ellene akár az aktív eutanáziának, az abortusznak, a háború indításának vagy a halálbüntetésnek is" - jelentette ki. Rétvári Bence hangsúlyozta: meg kell adni a lehetőséget mindenkinek, hogy élete végéig megbánja a bűncselekményét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a következményeket ne kellene viselnie. A KDNP alelnöke a halálbüntetésről szóló társadalmi vitáról azt mondta, szükségesnek tartja, azért, hogy mindenki kialakíthassa álláspontját e kérdésben.

Orbán Viktor

miniszterelnök kedden Pécsett jelentette ki, hogy szerinte napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Hozzátette: néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést. Ezeknek a visszatartó ereje azonban önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani - hangsúlyozta a kormányfő. Múlt szerdán meggyilkolták egy kaposvári dohánybolt fiatal eladónőjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.