Közélet

Rendvédelmi szakszervezetek: súlyos csapás a demokráciára a szolgálati törvény

Rendvédelmi szakszervezetek: súlyos csapás a demokráciára a szolgálati törvény

2015. április 21., kedd
Rendvédelmi szakszervezetek: súlyos csapás a demokráciára a szolgálati törvény

Súlyos csapás a magyar demokráciára a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvény, amelyet a múlt héten fogadott el az Országgyűlés - közölte hat rendvédelmi szakszervezet kedden az MTI-vel.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete által jegyzett közleményben azt írták: a szakszervezetek javaslatai ellenére a kormány továbbra is fenntartja a szolgálati törvényben "az érdekképviseletek ellehetetlenítését szolgáló jogintézményeket, illetve a más munkavállalói szervezetekkel szemben súlyos diszkriminatív elemeket tartalmazó rendelkezéseket". A törvény nem garantálja a szociális párbeszéd intézményi, ágazati feltételeit sem, és "tovább fokozza az ellehetetlenítést azzal, hogy a nemzetbiztonsági ágazatban megtiltja a rendszerváltás óta működő érdekképviseletek tevékenységét" - írták. "Az összeférhetetlenségi szabályok között nemhogy nem tiszteli, hanem negatívan kezeli a szakszervezeti tisztség viselését, mintegy megbélyegezve azok viselőjét. Teszi ezt annak ellenére, hogy a kormánytisztviselői kar esetében módosította és megszűntette a szakszervezeti tisztség viselésének összeférhetetlenségi szabályait" - olvasható a hat szakszervezet közleményében. A hat rendvédelmi szakszervezet jelezte: elkötelezettek Magyarország demokratikus berendezkedése mellett, a rend tisztelete és betartatása mellett fontosnak tartják a demokráciát, ezért szolidárisak a betiltott szakszervezetek tagjaival és vezetőivel. Hangsúlyozták: a döntések ellen a rendvédelmi szakszervezetek a demokratikus berendezkedés minden hazai és nemzetközi jogorvoslati fórumát kihasználva, közösen fognak fellépni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.