Közélet

Botka és Tóth szópárbaja után hozzájárultak: az IKV végzi a hőszolgáltatást Szegeden + FOTÓK

Botka és Tóth szópárbaja után hozzájárultak: az IKV végzi a hőszolgáltatást Szegeden + FOTÓK

2015. április 10., péntek
Botka és Tóth szópárbaja után hozzájárultak: az IKV végzi a hőszolgáltatást Szegeden + FOTÓK
kozgyules01_gs

Az egyik fél a Fidesz és a Jobbik, a másik az MSZP és a Fidesz közös felelősségét firtatta a Szegedi Hőszolgáltató Kft. működésének, szolgáltatásának ellehetetlenülésében. A város számára hátrányos döntésekről, vagyonvesztésről, különös hitelfelvételekről vitatkoztak, majd jóváhagyták az Energetikai Hivatal határozatát: április 16-tól az IKV Zrt. veszi át a szegedi távhőszolgáltatást, ehhez pedig 800 milliós tagi kölcsönt nyújt az önkormányzat.

09.52:

Kifelé menet Szentgyörgyi Pál alpolgármester még odaszól a sajtónak: sohasem volt raiffeisenes, így Tóth Péter szerinte valótlanságot állított... Ezzel véget ér a mai rendkívüli közgyűlés. Botka László egyúttal bejelenti, Szegedet az a megtiszteltetés éri, hogy hétfőn ide látogat Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

09.50:

A vita után jön a szavazás. A bizottsági módosítót a polgármester befogadja, tehát a jogi bizottság meghallgathatja Bohács Zsoltot és Keresztúri Farkas Csabát. Módosítják az IKV Zrt. alapító okiratát, illetve döntenek a 800 milliós tagi kölcsön nyújtásáról 25 igen és 4 tartózkodás (KDNP) mellett. Az üzemeltetési vállalkozási szerződés ellehetetlenülése és a vonatkozó szerződések megszüntetése a következő a sorban, ugyanilyen szavazati megoszlással (25 igen, 4 tartózkodás). A költségvetés mindezek értelmében 21 igennel módosítja a közgyűlés 8 tartózkodás mellett.

09.49:

Tóth Péter ismét kéri, ha a városvezetés visszaélésekről tud, tegyen feljelentéseket, ezeket ő maga is támogatni fogja.

09.48:

Solymos László sajnálja, hogy a Jobbik nem az előző ciklusban volt ilyen kritikus az IKV-nél kötött szerződésekkel, mulasztásokkal, az akkori ügyvezető tevékenységével szemben.

kozgyules12_gs

09.47:

Tóth Péter folytatja, a városi vagyonvesztést a hitelfelvétel keretében az MSZP támogatta, nem Keresztúri Farkas Csaba. Aggódik amiatt, hogy a kintlévőségekkel küzdő IKV hogyan tudja ellátni 28 ezer lakás hőszolgáltatását.

09.45:

Nagy Sándor alpolgármester jelzi, elképzelhető, hogy a távhő kisebbségi tulajdonosának cégcsoportjához tartozó vállalkozásoktól más városokban is visszavonják a távhőszolgáltatás jogát, mert nem tudnak gázt beszerezni. Reméli, a történet megáll ott Szegeden, hogy 1,6 milliárd kiúszik az ablakon. Szerinte mindenki számára egyértelmű, hogy a Fidesz a Jobbikkal együtt elvesztegette a város pénzét az elmúlt négy évben.

09.43:

13 év alatt egyetlen céget vagy közszolgáltatást sem privatizáltunk, csak visszaszereztünk, mint most a távhőt - vág vissza a polgármester.

09.40:

Tóth Péter emlékeztet, az MSZP kiválóan képviseli a francia érdekeket, Botka Lászlóék szerződtek a vízmű ügyében a francia kisebbségi tulajdonossal, majd hosszabbították meg 2024-ig a kontraktust. Ez pedig hátrányos a szegediek számára. Jelzi, a Jobbik elkötelezett amellett, hogy a stratégia ágazatok magyar kézben maradjanak, ugyanez nem mondható el a polgármesterről. Szerinte Botka nem törődik azzal, hogy a víz- és a hőszolgáltatás milyen gondokat ró a szegediek nyakába.

09.38:

Szentistványi István támogatja Binszki kezdeményezését, hiszen felelősség nélkül nem szabad döntéseket hozni.

09.37:

Minden üzleti tervhez, beszámolóhoz szükséges az fb hozzájárulása, így minden egyes döntésben duplán érintett a két említett politikus - válaszol Botka, hozzáfűzve, az fb tagjai teljes vagyonukkal felelnek döntéseik következményeiért.

09.36:

Tóth Péter kéri Botkát, fejezzék be a rágalmazást, ha bizonyítékaik vannak, tegyenek feljelentést. Ne csúsztassanak azzal kapcsolatban sem, hogy a felügyelőbizottságokban döntések születtek volna, az csupán ellenőrző szerepet tölt be. Valójában csak a vagyongazdálkodási bizottság döntéseit kellene vizsgálni. Valamint ne sumákolja el az MSZP, hogy megszavazta a hitelfelvételeket.

kozgyules13_gs

09.35:

2013 decemberében azért kellett az 510 millió tagi kölcsönt megszavazni, mert a cég konkrétan fizetésképtelenné vált - magyarázza a polgármester. Hozzáteszi, a Jobbik ezt talán nem szavazta meg, de a hiány előállításában abszolút részt vett.

09.32:

Tóth Péter szerint ha károsak voltak a vagyongazdálkodási bizottság káros döntéseket hozott, akkor nehéz megmagyarázni, a közgyűlésben miért támogatta a cég hitelszerződéseit és tagi kölcsönét az MSZP is a Fidesszel együtt. Ezekhez a Jobbik sosem járult hozzá.

09.31:

Botka László kitart amellett, hogy Bohács és Keresztúri olyan döntésekhez adták a nevüket, melyek a város számára károsak voltak: ezek között említi, hogy az előző ciklusban a távhőnél a kisebbségi tulajdonos által kinevezett ügyvezető jogköreinek bővítése céljából "lefokozták" az önkormányzat által delegált igazgatót, csökkentették hatáskörét.

09.30:

Szentistványi István (LMP) indokoltnak nevezi Binszki József javaslatát, különös tekintettel arra, hogy fontos érdek-képviseleti szerepe van a felügyelőbizottságoknak, pláne a vegyes tulajdonú cégeknél. Állítja: nincs mit szépíteni, az önkormányzati képviselők a cég körül a kisebbségi tulajdonos érdekeit képviselték a többségi tulajdonos szempontjai szerint, de ugyanúgy tett a Fidesz-Jobbik által delegált városi cégvezető is.

kozgyules15_gs

09.28:

Binszki József megismétli álláspontját, a Fidesz és a Jobbik 1,6 milliárd forint kárt okozott a hőszolgáltatónál, ami minden szegedire vetítve 10 ezer forintot jelent. A jogi bizottság ezért akarja vizsgálni a két említett politikus felelősségét.

09.26:

Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester újra a Fidesz-Jobbik együttműködést hozza szóba, mely szerinte éves szinten 500 milliós kárt okozott a városnak az előző ciklusban. Tanulságnak nevezi, hogy milyen eredményekkel jár, ha a Jobbik hatalmi pozícióba kerül a Fidesszel együtt.

09.23:

Solymos László (MSZP) alpolgármester a vagyongazdálkodási bizottság korábbi döntéseit vázolja. Mint mondja, a vegyes tulajdonú társaságok esetében az előző ciklusban ez a Bohács Zsolt vezette testület képviselte a város tulajdonosi érdekeit. Bohács képviselte a várost akkor is, amikor például az előnytelennek tűnő, drága gázbeszerzésről született döntés. Solymos szerint a cég az elmúlt négy évben végig mínuszos volt. A vagyonbizottság tehát megszavazta a gázszállítási szerződéseket, amit Bohács Zsolt képviselt a taggyűléseken. Most kármentés folyik.

09.20:

Tóth Péter (Jobbik) mutyikoalíciót emleget az ügyben: korábban a hőszolgáltató hitelszerződését és tagi kölcsönét szerinte az MSZP és a Fidesz közösen szavazta meg. Erről kellene beszélni, nem arról, hogy kik voltak az fb tagjai. Talán azért érvelt emellett olyan hangosan a szocialista párt, mert egyik alpolgármestere korábban a Raiffeisent erősítette? - kérdezi. Emellett fontosnak tartja, hogy kezeljék a kialakult nehézséget: nevezetesen az IKV-nak most is több mint 800 millió kintlévősége van, most pedig nyakába veszi 28 ezer lakás távhőszolgáltatását, félő, hogy tovább nő a kintlévősége. Vajon meddig? - kérdezi. Utal arra is, hogy a távhőszolgáltatás hamarosan állami feladat lesz, és elképzelhető, hogy a kormány a veszteséget itt hagyja majd a városban, lehet, hogy erre az átmeneti időre már nem kellett volna változást kezdeményezni.

09.18:

Binszki József (DK) a jogi bizottság elnökeként ismerteti módosító indítványukat. Ennek lényege, hogy Bohács Zsoltot és Keresztúri Farkas Csabát hallgassa meg a bizottság - előbbi a vagyongazdálkodási bizottságot vezette, utóbbi tagja volt ennek, és bizonyos időszakokban mindketten bent ültek a hőszolgáltató felügyelőbizottságában. A jobbikos politikus ráadásul a kisebbségi tulajdonos érdekeit képviselte az fb-ben. Binszki szerint meg kell állapítani, a két korábbi képviselőnek van-e felelőssége abban, hogy a jelenlegi helyzet előállt, azaz menteni kell a menthetőt.

kozgyules06_gs

09.15:

A polgármester elmondja, az Energetikai Hivatal nem kérelemre, hanem a jogszabályoknak megfelelően, hivatalból hozta meg határozatait, ezek ellen nem lehet jogorvoslattal élni. Jövő csütörtöktől tehát az IKV Zrt. látja el a távhőszolgáltatást Szegeden. Amúgy a szolgáltatás ellátása kötelező önkormányzati feladat, míg a finanszírozásba és az ármegállapításba nincs beleszólása az önkormányzatnak. Ismerteti a történeti hátteret is, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. 1999-es létrejöttének körülményeit, ebben 51 százalékos tulajdonos az önkormányzat. A cég anyagi helyzete az elmúlt években megroppant, a város 510 milliós tagi kölcsönt adott, és 300 milliós hitelhez nyújtott készfizető kezességet. Az elmúlt négy években a polgármester szerint a különböző kapcsolt szolgáltatásokat a kisebbségi tulajdonos más, a cégcsoportjához tartozó vállalkozásokhoz szervezte ki. Az Energetikai Hivatal szerint ennek keretében a piaci ár feletti összegért szerezte be a gázt, ezért nem érvényesíthette az állami kompenzációt. Állami gázszolgáltatót jelölt ki a cégnek a hivatal, miután a gázbeszállítója felmondta vele a szerződést. A kisebbségi tulajdonos helyzete, érdekkörébe tartozó problémák miatt vette el a hőszolgáltatási engedélyt is az Energetikai Hivatal - jelenti ki. Ugyanakkor a jogszabályok előírják, hogy minden érintett félnek a lehető legszorosabban együtt kell működnie, így az IKV Zrt. zökkenőmentesen tudja majd folytatni a szolgáltatást április 16-tól. Botka hozzáteszi, már 810 millió forintja bánja ezt az ügyet Szegednek, miközben más város nem költ a hőszolgáltatásra működési támogatást. Ehhez jön még egy újabb 800 milliós tagi kölcsön a város folyószámla-hitelkeretének terhére, amire gyakorlatilag nincs fedezet. Mindez azt jelenti, hogy maximum 800 milliót hívhat majd le az IKV a következő hónapok során. Azt is kimondja ma a közgyűlés, hogy az 1999-es szerződés ellehetetlenült.

09.06:

Botka László ismerteti az Energetikai Hivatal határozatát, azaz április 16-átől a Szegedi Hőszolgáltató Kft. helyett az IKV Zrt.-hez kerül át a szegedi távhőszolgáltatás. Ezzel kapcsolatban kell ma döntéseket hozni a közgyűlésnek.

09.05:

Nincs napirend előtti hozzászólás ezúttal, csak a távhőszolgáltatásról fognak tárgyalni.

09.00:

Megérkezett Botka László polgármester és Mózes Ervin címzetes főjegyző.

08.50:

Aligha okoz majd meglepetést, ha a szocialista polgármester a Fidesz és a Jobbik felelősségét firtatja, majd a kormány heves kritizálása közepette kormányzati mentőövért kiált. Bármilyen más forgatókönyv nem nagyon tűnik elképzelhetőnek...

08.45:

Köszöntjük Önöket a városháza díszterméből! Hamarosan kezdődik a rendkívüli közgyűlés, mely a hírek szerint rövid lesz és lényegre törő.

A közgyűlés elé

Korábban megírtuk, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (Energetikai Hivatal) április 16-ától visszavonta a Szegedi Hőszolgáltató Kft. távhőtermelői és távhőszolgáltatói működési engedélyeit. Fontos tudni, hogy a szegedi önkormányzat az idei évben többször kezdeményezte ezt a hivatalnál. Azt is kérte a város, hogy amennyiben visszavonják a cég engedélyét, akkor az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.-t (IKV Zrt.) bízzák meg a távhőszolgáltatással, mely százszázalékos önkormányzati tulajdonú cégen keresztül rendelkezésére áll a szolgáltatáshoz szükséges közműrendszer, az ugyanis az IKV tulajdonát képezi. A friss határozat kapcsán kialakult helyzetben Botka László polgármester rendkívüli közgyűlést hirdetett péntek délelőtt 9 órára. Az ülésen egyetlen napirendi pontként a szegedi távhőszolgáltatás ügye szerepel. A városházi előterjesztés értelmében közgyűlés jóváhagyja, hogy az önkormányzat évi fix 3,5%-os kamatteher mellett, legkésőbb decemberi 15-i visszafizetési határidővel, 800 millió forint összegű tagi kölcsönt nyújtson az IKV Zrt. részére. Felhatalmazza az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Kardos Kálmánt a távhőtermelési és távhő-szolgáltatási tevékenység ellátásához szükséges szerződések megkötésére, különös tekintettel a földgáz, a víz és szennyvíz, a villamosenergia ellátására vonatkozó szerződésekre, a munkaerő átvételére, továbbá a Szegedi Hőszolgáltató Kft. tulajdonában lévő, a hőszolgáltatáshoz szükséges eszközök bérletére vonatkozó szerződésekre. A munkavállalókat és a szükséges eszközöket át kell, hogy vegyék a Szehőtől. Felkérik továbbá a Szehő ügyvezetőit, hogy a következő rendes közgyűlésre részletes intézkedési tervet készítsenek a cég jövőjével kapcsolatban. Döntés születhet arról is, hogy az önkormányzat rendkívüli kormányzati támogatást kérjen a hőszolgáltatással kapcsolatos pénzügyi kiadásokra.

Több mint 1,6 milliárdot bukhat a város - kormányzati mentőövért kiáltanak

Csütörtökön összevont ülést tartott a jogi, a pénzügyi és a városüzemeltetési bizottság is, melyek tagjai tárgyalásra alkalmasnak tartották, illetve elfogadásra javasolták a polgármester jegyezte anyagot. Solymos László alpolgármester közölte: a törvények értelmében az Energetikai Hivatal határozatában foglaltak szerint köteles eljárni az önkormányzat, vagyis nincs mozgástere. Az Energetikai Hivatal az IKV Zrt.-t jelölte meg a távhő-szolgáltatási tevékenység ellátásra április 16-tól, mely cég a szegedi távhővagyon tulajdonosa. Az önkormányzatnak igazodnia kell tehát a határozathoz. Elmondta azt is, hogy 800 millió forintos tagi kölcsönt is nyújtana a város az IKV Zrt.-nek, ami azonban Szeged idei költségvetésének tervezetében nem szerel, jelentős pluszkiadást jelent, akárcsak a 300 millió forintos hitelhez nemrégiben nyújtott kezességvállalás (mely összeget a hitelező bank hamarosan lehív), ráadásul szinte biztos, hogy a most május 29-én lejáró 510 milliós tagi kölcsönt sem lesz képes visszaadni a Szehő. Mindezek tükrében rendkívüli kormányzati támogatást kér a város.

Az ügy hátteréről

Ahogy megírtuk, az 1999-ben alapított Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek 51%-ban tulajdonosa az önkormányzat, a kisebbségi tulajdonos korábban az Alfa-Nova Kft. volt, ám tavaly ősszel szakmai befektetőt cserélt a társaság, méghozzá a magánberuházó cégcsoporthoz tartozó, az Alfa Novában 51%-os tulajdonosi hányaddal rendelkező ENERGOTT Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft. lett a kisebbségi tulajdonos. Erről csak másfél hónappal később értesült az önkormányzat, és mivel nem tudott élni elővásárlási jogával, ezért bírósági és ügyészségi útra terelte az ügyet. Az energiahivatal sem fogadta el a tulajdonosváltás utólagos bejelentését. Tavaly novembertől gázszállítója sincs Szegednek novembertől, ugyanis a korábbi beszállító vis maiorra hivatkozva október 29-én értesítette a hőszolgáltatót, hogy október 31-ével felbontja a szerződést. Ezután – az előírásoknak megfelelően – az Energetikai Hivatalt kérték fel gázkereskedő kijelölésére. Több pályázatot is hirdettek, de új gázszállítóval nem tudott a Szegedi Hőszolgáltató Kft. szerződést kötni. A hivatal ezt úgy indokolta, hogy a gázpiac nem bízott a Szehő fizetési készségében, jelentős biztosítékot kérnek, ezért nem tudott új gázbeszerzővel megállapodni a társaság. A Szehőnek egyébként többször nyújtottak anyagi segítséget az elmúlt időszakban, például még 2013-ban 1 milliárd forintos tagi kölcsönt kapott a társaság (ebből 510 milliót az önkormányzat állt), idén márciusban pedig 300 millió forintos folyószámlahitelhez nyújtott kezességet a város. „Az önkormányzatnak mint tulajdonostársnak további anyagi lehetőségei nincsenek a társaság anyagi helyzetének normalizálására” – olvasható az előterjesztésben. Érdemes tudni, hogy a hőszolgáltató jelentős központi támogatásokat is kapott, 2012-ban 1,23 milliárd forintot, 2013-ban mintegy 1,58 milliárdot, míg tavaly 1,37 milliárd forintot. Arról, hogy az Energetikai Hivatal visszavonta a működési engedélyét április 16-án reggel 6 órától a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek, április 2-án határozatban értesítették a Szehőt, szolgáltatónak a Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodási Zrt.-t (IKV) jelölték ki. Az április 10-ére összehívott rendkívüli közgyűlésen csak a hőszolgáltató ügyével foglalkozik a testület, hogy az április 16-i átállás zökkenőmentes legyen. Ehhez ki kell bővíteni az IKV tevékenységi körét, melyhez módosítani kell az alapító okiratot, és a működéséhez biztosítani kell a szükséges anyagiakat.

Döntött a közgyűlés: ezentúl az IKV végzi a hőszolgáltatást Szegeden. Részletek és fotók ITT: http://szegedma.hu/?p=526220

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 10.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.