Közélet

Löffler Tibor Tapolca üzenetéről: Protest szavazatok és néppártosodó radikálisok - légüres térbe törhet a Jobbik

Löffler Tibor Tapolca üzenetéről: Protest szavazatok és néppártosodó radikálisok - légüres térbe törhet a Jobbik

2015. április 14., kedd
Löffler Tibor Tapolca üzenetéről: Protest szavazatok és néppártosodó radikálisok - légüres térbe törhet a Jobbik
tapolca_vona_rig_mti

A hétvége politikai meglepetése volt a tapolcai időközi választás, melyen a Jobbik Magyarországért Mozgalom megszerezte első egyéni országgyűlési mandátumát. Az esemény hatására elindultak a spekulációk: mit tesz az újabb kudarc után a kormánypárt? Lehet-e váltópárt a Jobbik? Mi vár a baloldalra? Löffler Tibor politológust kérdeztük.

Felfokozott kampány után jött el az időközi választás napja vasárnap a Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében, ahol a tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselő,

Lasztovicza Jenő

januári elhalálozása miatt kellett választást kiírni. A szavazás ugyan nem volt olyan jelentőségű, mint a februári

veszprémi választás

, mégis nagy érdeklődés kísérte háromesélyessége miatt: az utolsó pillanatig sem volt egyértelmű, hogy a baloldal, a kormánypártok vagy a Jobbik jelöltje-e az igazi esélyes, ez okozott kiélezett kampányt a körzetben. Végül a jobbikos jelölt,

Rig Lajos

nyerte el a mandátumot, a szavazatok 35,27 százalékát megszerezve, őt a fideszes

Fenyvesi Zoltán

szűk egy százalékkal lemaradva követte a második helyen, 34,38 százalékos szavazataránnyal, harmadikként pedig

Pad Ferenc

, az MSZP és a DK közös jelöltje végzett, 26,27 százalékkal. A választás kimenetele azért különleges, mert ezzel az eredménnyel a Jobbik Magyarországért Mozgalom megszerezte első egyéni parlamenti mandátumát, ami komoly előrelépés a párt történetében. A miértekről és a további esélyekről

Löffler Tibor

politológussal, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszékének docensével beszélgettünk.

- Ön miben látja a tapolcai választás eredményének okait?

- Jelenleg egyértelműen, mint Veszprém után is, országos problémával áll szemben a Fidesz, a potenciális szavazótábora erőteljesen csökkent, ez egy protest szavazás volt, tehát a kormányzat ellen szavaztak, legalábbis jelezték a korábbi kormánypárti szavazók, hogy komoly problémák vannak. A Jobbik számára ez egyértelmű siker, az, hogy mennyire minimális a különbség, az teljesen más kérdés, a radikális párt győzött, de túlzás lenne azt állítani, hogy az ölükbe pottyant az ország, azonban a sikert nem lehet megkérdőjelezni, már csak azért sem, mert a kampányban részt vettek vezető politikusok is, mint

Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc

és

Orbán Viktor

. Ha ilyen körülmények között sikerült a Jobbiknak megszereznie a győzelmet, az egyértelmű siker. A baloldal szempontjából egészen más a helyzet, az országos arányok jelentek meg abból a szempontból, hogy a pártok támogatottsága, a jobb- és baloldali szavazók aránya durván kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg, ami most érvényesült. Ebben a választókerületben a baloldal támogatottsága továbbra is nagyon gyenge, és ezt az eredményt nyilvánvalóan nem tudják országos szintre emelni.

- Ezzel a választási eredménnyel a Jobbik régi célját valósította meg, Vona Gábor, a párt elnöke történelmi győzelemnek és korszakhatárnak nevezte a mandátum megszerzését. Mennyire jelent ez a pillanat valóban cezúrát a politikai életben?

harom_valasztas04_KF

- A Jobbik számára ez az eredmény valóban korszakhatár, az a kérdés, hogy hogyan tudnak gazdálkodni ezzel a dologgal, mint Orbán Viktor egy évvel ezelőtt a második kétharmaddal. Felmerül az is, hogy ez a helyzet milyen hatással van a Fidesz és a Jobbik szavazótáborára, potenciális szavazóira, sejthető, hogy van átjárás a két csoport között, nem véletlen a potenciális jelző, nem az elkötelezettekről van szó. A potenciális Fidesz-szavazók képesek a tiltakozásukat kifejezni azzal, hogy a Jobbikra szavaznak, Tapolcán ez működött. Nem egyértelmű azonban, hogy a potenciális Fidesz-szavazók ezt hogyan értékelik, örömmel tölti-e el azokat, akik átszavaztak a Jobbikra, miszerint a szavazók megmutatták a vezetőknek, hogy mire vagyunk képesek, ha valami nem tetszik nekik, vagy megijeszti őket. Ugyanis az egyes szavazó számára a protest szavazat leadása lelki kérdés, nem gondol bele, hogy ennek milyen következményei lehetnek, mert általában nem egy szavazaton múlik a dolog, de amikor az eredmény változik, az lehet, hogy elgondolkodtatja a szavazót. Jelenleg kétséges, hogy a Fidesz szavazótábora ezt hogyan dolgozza fel. A harmadik és legfontosabb kérdés, ami Veszprém után is felmerült, hogy maga a Fidesz vezetése, Orbán Viktor mint a párt elnöke és a kormány, illetve a kormányfő milyen következtetéseket von le a kampánytechnikán kívül a szituációból. Érzékelik-e, hogy a szavazótábor bizonyos értelemben megroppant, vajon hajlandó lesz-e a Fidesz és a kormány behúzni a kéziféket, és hosszú távú következtetéseket levonni?

- Mennyiben befolyásolhatja ez a helyzet a Fidesz és a Jobbik viszonyát? Eddig a Fidesz főként a baloldalt tartotta ellenfelének, várható, hogy most a Jobbik kerül a célkeresztbe?

- A Jobbik az utóbbi időkben a néppártosodó énjét mutatta, amit többé-kevésbé komolyan is gondol, ennek oka az, hogy ezen a téren, néppártként a Fidesz gyenge teljesítményt mutat, vagyis a Jobbik betörhet a légüres térbe. Korában szélsőjobboldali irányból támadták a Fideszt, a 2009-es, 2010-es választások idején az informális kampányokban erőse jelen volt ez a vonal, viszont megváltozott a helyzet, a Fidesznek egy új típusú kihívással kell szembenéznie: ha a Jobbik egy néppárti típusú arculatot mutat, akkor a Fidesznek is, mint mérsékelt jobboldali pártnak kell egy mérsékelt jobboldali párttal versengenie. Az, hogy hivatkozni tudnak egyes esetekben egyedi dolgokra, mint náci tetoválásra vagy a pesti rakparton történtekre, az nagyon korlátolt hatékonyságot tud elérni. Ezzel ellentétben a Jobbik közpolitikai terülteken is tudja támadni a Fideszt, ami nagy kihívást jelent a kormánypárt számára, ilyen például a brókerbotrány, amikor a jobbikosok felelevenítik, hogy 2010-ben törvényjavaslatokkal kívánták szigorítani a brókercégek működését, amit a Fidesz annak idején leszavazott, és erre most nemigen lehet mit mondani.

- A Jobbik immár magabiztosan állítja, hogy ők a kormányváltó párt, azonban sokan kétségbe vonják a radikális párt kormányképességét. Véleménye szerint elképzelhető, hogy a Jobbik lesz a váltópárt?

- A kormányképesség érdekes kérdés, a rendszerváltás idején ezzel bombázták az Antall-kormányt, a szocialisták kezében ez volt az adu, hogy a baloldalnak van gyakorlata, ért a kormányzáshoz, az 1990-es választás előtt, alatt és után is ezt hangoztatták. 1998-ban a Fidesz is ebben a helyzetben volt, Orbán Viktor semmilyen kormányzati tapasztalattal nem rendelkezett, tehát az önmagában nem drámai kérdés, hogy kormányzóképes-e a Jobbik, és ez most nem is lényeg, de a politikai kommunikációját felépítheti erre a Jobbik, és fel is fogja építeni, kormányképes váltópártként próbálja majd magát feltüntetni - ezt kell kivédenie a kormánypártnak. A közvélemény-kutatások mutatják, hogy a radikális pártnak az MSZP nem versenytársa a Fidesz kihívásában, ha fej-fej mellett állna az szocialista párt és a Jobbik, más lenne a helyzet, de nem így van.

rig_lajos_tapolca

Rig Lajos és felesége leadja szavazatát.

- Mi vár a baloldalra a tapolcai választás fényében?

- Jelenleg egy óriási kérdőjel a baloldal. Ha megnézzük, hogy a baloldal milyen diagnózissal áll elő, milyen problémák vannak az országban a kormánnyal és Orbán Viktorral, akkor már toronymagasan vezetniük kellene a közvélemény-kutatásokon, és meg kellett volna nyerniük a választást. Ha igazuk van, akkor az a kérdés, hogy miért nem szavaznak embertömegek a baloldalra. Jó példa erre az éhségmenet, ami az MSZP szegénységi bizonyítványa: sokat beszélnek a szegénységről, a szegények mégsem szavaznak rájuk. A szocialistáknak és szövetségeseiknek le kellene vonnia azt a következtetést - lehet, gondolkodnak ezen, csak nem látni a nyomát -, hogy a 2010-ben elvesztett több százezer szavazót hogyan kellene visszacsábítani. Az eddigi stratégia nem teljesen haszontalan, de csak arra alkalmas, hogy lebontsa az Orbán-rendszert, a kőkemény ellenzéki kritikával és a szövetséges sajtóval azt el tudják érni, hogy tíz-, illetve százezrek ábrándulnak ki a Fideszből, de azt nem tudják elérni, hogy ezek a szavazók a MSZP-re voksoljanak. Ez lenne a dolog lényege, lehet, hogy ez változni fog, de nem biztos...

- Várható újabb, éles nemzetközi kritika a Jobbik előretörése miatt?

- Véleményem szerint nem kell ilyenre számítani. Lehet, hogy felbukkan ez az érvelés, de annyiszor és annyi formában előjött már, hogy komoly hatása és következménye nem lesz. Veszprémmel és Tapolcával egy-egy mandátumot vesztett a kormánypárt, de ez ténylegesen nem veszélyeztet semmit abban az értelemben, hogy a Jobbik előretört volna a Parlamentben. Egész Nyugat-Európában előretör a radikális jobboldal, például Franciaországban a Nemzeti Front, ha kivételes helyzet lenne Magyarországon, akkor lenne értelme, de ebben a helyzetben nem várható súlyos nemzetközi kritika.

Mit jelent a Jobbik számára az első egyéni mandátum, a Fidesz számára a harmadik elbukott időközi választás és a... Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.