Löffler Tibor Tapolca üzenetéről: Protest szavazatok és néppártosodó radikálisok – légüres térbe törhet a Jobbik

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tapolca_vona_rig_mti

A hétvége politikai meglepetése volt a tapolcai időközi választás, melyen a Jobbik Magyarországért Mozgalom megszerezte első egyéni országgyűlési mandátumát. Az esemény hatására elindultak a spekulációk: mit tesz az újabb kudarc után a kormánypárt? Lehet-e váltópárt a Jobbik? Mi vár a baloldalra? Löffler Tibor politológust kérdeztük.

Felfokozott kampány után jött el az időközi választás napja vasárnap a Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében, ahol a tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselő, Lasztovicza Jenő januári elhalálozása miatt kellett választást kiírni. A szavazás ugyan nem volt olyan jelentőségű, mint a februári veszprémi választás, mégis nagy érdeklődés kísérte háromesélyessége miatt: az utolsó pillanatig sem volt egyértelmű, hogy a baloldal, a kormánypártok vagy a Jobbik jelöltje-e az igazi esélyes, ez okozott kiélezett kampányt a körzetben. Végül a jobbikos jelölt, Rig Lajos nyerte el a mandátumot, a szavazatok 35,27 százalékát megszerezve, őt a fideszes Fenyvesi Zoltán szűk egy százalékkal lemaradva követte a második helyen, 34,38 százalékos szavazataránnyal, harmadikként pedig Pad Ferenc, az MSZP és a DK közös jelöltje végzett, 26,27 százalékkal. A választás kimenetele azért különleges, mert ezzel az eredménnyel a Jobbik Magyarországért Mozgalom megszerezte első egyéni parlamenti mandátumát, ami komoly előrelépés a párt történetében. A miértekről és a további esélyekről Löffler Tibor politológussal, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszékének docensével beszélgettünk.

– Ön miben látja a tapolcai választás eredményének okait?

– Jelenleg egyértelműen, mint Veszprém után is, országos problémával áll szemben a Fidesz, a potenciális szavazótábora erőteljesen csökkent, ez egy protest szavazás volt, tehát a kormányzat ellen szavaztak, legalábbis jelezték a korábbi kormánypárti szavazók, hogy komoly problémák vannak. A Jobbik számára ez egyértelmű siker, az, hogy mennyire minimális a különbség, az teljesen más kérdés, a radikális párt győzött, de túlzás lenne azt állítani, hogy az ölükbe pottyant az ország, azonban a sikert nem lehet megkérdőjelezni, már csak azért sem, mert a kampányban részt vettek vezető politikusok is, mint Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor. Ha ilyen körülmények között sikerült a Jobbiknak megszereznie a győzelmet, az egyértelmű siker. A baloldal szempontjából egészen más a helyzet, az országos arányok jelentek meg abból a szempontból, hogy a pártok támogatottsága, a jobb- és baloldali szavazók aránya durván kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg, ami most érvényesült. Ebben a választókerületben a baloldal támogatottsága továbbra is nagyon gyenge, és ezt az eredményt nyilvánvalóan nem tudják országos szintre emelni.

– Ezzel a választási eredménnyel a Jobbik régi célját valósította meg, Vona Gábor, a párt elnöke történelmi győzelemnek és korszakhatárnak nevezte a mandátum megszerzését. Mennyire jelent ez a pillanat valóban cezúrát a politikai életben?

harom_valasztas04_KF– A Jobbik számára ez az eredmény valóban korszakhatár, az a kérdés, hogy hogyan tudnak gazdálkodni ezzel a dologgal, mint Orbán Viktor egy évvel ezelőtt a második kétharmaddal. Felmerül az is, hogy ez a helyzet milyen hatással van a Fidesz és a Jobbik szavazótáborára, potenciális szavazóira, sejthető, hogy van átjárás a két csoport között, nem véletlen a potenciális jelző, nem az elkötelezettekről van szó. A potenciális Fidesz-szavazók képesek a tiltakozásukat kifejezni azzal, hogy a Jobbikra szavaznak, Tapolcán ez működött. Nem egyértelmű azonban, hogy a potenciális Fidesz-szavazók ezt hogyan értékelik, örömmel tölti-e el azokat, akik átszavaztak a Jobbikra, miszerint a szavazók megmutatták a vezetőknek, hogy mire vagyunk képesek, ha valami nem tetszik nekik, vagy megijeszti őket. Ugyanis az egyes szavazó számára a protest szavazat leadása lelki kérdés, nem gondol bele, hogy ennek milyen következményei lehetnek, mert általában nem egy szavazaton múlik a dolog, de amikor az eredmény változik, az lehet, hogy elgondolkodtatja a szavazót. Jelenleg kétséges, hogy a Fidesz szavazótábora ezt hogyan dolgozza fel. A harmadik és legfontosabb kérdés, ami Veszprém után is felmerült, hogy maga a Fidesz vezetése, Orbán Viktor mint a párt elnöke és a kormány, illetve a kormányfő milyen következtetéseket von le a kampánytechnikán kívül a szituációból. Érzékelik-e, hogy a szavazótábor bizonyos értelemben megroppant, vajon hajlandó lesz-e a Fidesz és a kormány behúzni a kéziféket, és hosszú távú következtetéseket levonni?

– Mennyiben befolyásolhatja ez a helyzet a Fidesz és a Jobbik viszonyát? Eddig a Fidesz főként a baloldalt tartotta ellenfelének, várható, hogy most a Jobbik kerül a célkeresztbe?

– A Jobbik az utóbbi időkben a néppártosodó énjét mutatta, amit többé-kevésbé komolyan is gondol, ennek oka az, hogy ezen a téren, néppártként a Fidesz gyenge teljesítményt mutat, vagyis a Jobbik betörhet a légüres térbe. Korában szélsőjobboldali irányból támadták a Fideszt, a 2009-es, 2010-es választások idején az informális kampányokban erőse jelen volt ez a vonal, viszont megváltozott a helyzet, a Fidesznek egy új típusú kihívással kell szembenéznie: ha a Jobbik egy néppárti típusú arculatot mutat, akkor a Fidesznek is, mint mérsékelt jobboldali pártnak kell egy mérsékelt jobboldali párttal versengenie. Az, hogy hivatkozni tudnak egyes esetekben egyedi dolgokra, mint náci tetoválásra vagy a pesti rakparton történtekre, az nagyon korlátolt hatékonyságot tud elérni. Ezzel ellentétben a Jobbik közpolitikai terülteken is tudja támadni a Fideszt, ami nagy kihívást jelent a kormánypárt számára, ilyen például a brókerbotrány, amikor a jobbikosok felelevenítik, hogy 2010-ben törvényjavaslatokkal kívánták szigorítani a brókercégek működését, amit a Fidesz annak idején leszavazott, és erre most nemigen lehet mit mondani.

– A Jobbik immár magabiztosan állítja, hogy ők a kormányváltó párt, azonban sokan kétségbe vonják a radikális párt kormányképességét. Véleménye szerint elképzelhető, hogy a Jobbik lesz a váltópárt?

– A kormányképesség érdekes kérdés, a rendszerváltás idején ezzel bombázták az Antall-kormányt, a szocialisták kezében ez volt az adu, hogy a baloldalnak van gyakorlata, ért a kormányzáshoz, az 1990-es választás előtt, alatt és után is ezt hangoztatták. 1998-ban a Fidesz is ebben a helyzetben volt, Orbán Viktor semmilyen kormányzati tapasztalattal nem rendelkezett, tehát az önmagában nem drámai kérdés, hogy kormányzóképes-e a Jobbik, és ez most nem is lényeg, de a politikai kommunikációját felépítheti erre a Jobbik, és fel is fogja építeni, kormányképes váltópártként próbálja majd magát feltüntetni – ezt kell kivédenie a kormánypártnak. A közvélemény-kutatások mutatják, hogy a radikális pártnak az MSZP nem versenytársa a Fidesz kihívásában, ha fej-fej mellett állna az szocialista párt és a Jobbik, más lenne a helyzet, de nem így van.

rig_lajos_tapolca

Rig Lajos és felesége leadja szavazatát.

– Mi vár a baloldalra a tapolcai választás fényében?

– Jelenleg egy óriási kérdőjel a baloldal. Ha megnézzük, hogy a baloldal milyen diagnózissal áll elő, milyen problémák vannak az országban a kormánnyal és Orbán Viktorral, akkor már toronymagasan vezetniük kellene a közvélemény-kutatásokon, és meg kellett volna nyerniük a választást. Ha igazuk van, akkor az a kérdés, hogy miért nem szavaznak embertömegek a baloldalra. Jó példa erre az éhségmenet, ami az MSZP szegénységi bizonyítványa: sokat beszélnek a szegénységről, a szegények mégsem szavaznak rájuk. A szocialistáknak és szövetségeseiknek le kellene vonnia azt a következtetést – lehet, gondolkodnak ezen, csak nem látni a nyomát -, hogy a 2010-ben elvesztett több százezer szavazót hogyan kellene visszacsábítani. Az eddigi stratégia nem teljesen haszontalan, de csak arra alkalmas, hogy lebontsa az Orbán-rendszert, a kőkemény ellenzéki kritikával és a szövetséges sajtóval azt el tudják érni, hogy tíz-, illetve százezrek ábrándulnak ki a Fideszből, de azt nem tudják elérni, hogy ezek a szavazók a MSZP-re voksoljanak. Ez lenne a dolog lényege, lehet, hogy ez változni fog, de nem biztos…

– Várható újabb, éles nemzetközi kritika a Jobbik előretörése miatt?

– Véleményem szerint nem kell ilyenre számítani. Lehet, hogy felbukkan ez az érvelés, de annyiszor és annyi formában előjött már, hogy komoly hatása és következménye nem lesz. Veszprémmel és Tapolcával egy-egy mandátumot vesztett a kormánypárt, de ez ténylegesen nem veszélyeztet semmit abban az értelemben, hogy a Jobbik előretört volna a Parlamentben. Egész Nyugat-Európában előretör a radikális jobboldal, például Franciaországban a Nemzeti Front, ha kivételes helyzet lenne Magyarországon, akkor lenne értelme, de ebben a helyzetben nem várható súlyos nemzetközi kritika.

Mit jelent a Jobbik számára az első egyéni mandátum, a Fidesz számára a harmadik elbukott időközi választás és a…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 14.

Előző sztori

Kosárlabda: Simándi és Mike a Szedeák U21-es bronzos hétvégéjéről

Következő sztori

A Quaestor-károsultak kártalanításáról dönt ma a parlament