Közélet

Piri néni kalácsaiért rajongtak az ópusztaszeri emlékpark látogatói + FOTÓK

Piri néni kalácsaiért rajongtak az ópusztaszeri emlékpark látogatói + FOTÓK

2015. április 5., vasárnap
Piri néni kalácsaiért rajongtak az ópusztaszeri emlékpark látogatói + FOTÓK
opusztaszer_husvet29_gs

Vízbevető hétfőre készülődtek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Húsvétvasárnap nemcsak a hagyományőrzőké és a kézműveseké volt a terep, rendhagyó nyílt nappal is készültek a szervezők. Piri néni kalácsot sütött, a lányok pedig tojásfestéssel készültek a holnapi locsolkodásra. Ma még senkinek sem kellett attól tartania, hogy nyakon öntik egy vödör hideg vízzel, holnap azonban érdemes lesz váltóruhát pakolni.

Piri néni kemencéje körül sertepertélt szinte minden látogató, a friss, gőzölgő kalács illata ugyanis messziről a skanzenba csalogatta az éhes szájakat. Az udvari kemencéből hamar előkerültek a pirosló tetejű fonott finomságok, amelyeket Piri néni és a segítségére siető asszonyok felszeleteltek a látogatók számára. "Nagyon finom!" - hozott ítéletet egy gőzölgő kalácsszelet felett a hétéves

Gyárfás Sándor

, aki elsőként kóstolhatta meg a parázson sült, citromhéjjal bolondított tésztát. S mitől volt olyan ínycsiklandó az asszonyok süteménye? 1 kg liszt, 6 dl tej, 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 teáskanálnyi só, 10 dkg margarin, 1 kocka élesztő és egy leheletnyi reszelt citromhéj - ezekkel a hozzávalókkal isteni finom kalácsot lehet az ünnepi asztalra varázsolni. Nincs mazsola, semmi cicoma, a nagymamák titka a hagyományos recept.

opusztaszer_husvet35_gs

Bár az időjárás nem kedvezett a tojásfestésnek, a tojásírásos technikához használt viaszt bajosan tartották melegen a szeles napon. A tartóban azonban szép számmal sorakoztak a korábban készült bemutatódarabok.

Ujj Évától

megtudtuk, a nemzedéktől nemzedékre szállt technikával készült díszes tojásokat már nagypénteken elkészítették a biztos kezű asszonyok; sajnos a néphagyományt napjainkban csak kevesek őrzik. A megmelegített viaszt egy úgynevezett írókéssel viszik fel a tojás héjára, amit a közel egyórás száradást követően letörölnek. Így maradnak meg az egyszerű, szimmetrikus minták, amelyeknek számos elnevezése ismert: a kantáros elnevezését az ételhordó edények szállítására használt kantártól kapta, míg az asztallábas motívum azonos a Székelyföldön gyűjtött kantáros díszítmény közepén elhelyezkedő motívum részletével. A csipkerózsás, a gereblye, a szántó vasas, mind olyan formák, amelyek gyakran díszítették a tojásokat. A Szilágyi család ámulva követte a tojásírást, ők ugyanis csak a boltokban kapható festékekkel csinosítják ki a húsvéti kellékeket. A kicsi gyerekek szívesen besegítenek a húsvéti készülődésbe: az udvaron ők szedik a leveleket, így ők választhatják ki a színes tojások mintáját.

Gulyás Pétert

akkor csíptük el, amikor párja - ahogyan ő fogalmazott - "elszaladt pár percre fonott kosárkákat nézegetni". Judittal Debrecenből érkeztek az emlékparkba, mivel korábban még sosem jártak itt, szerették volna Ópusztaszeren kipihenni a munkával járó fáradalmakat. A skanzen körüli tér megtelt látogatókkal: ki-ki a kézműves játszóházban ütötte el az idejét vattával töltött répák varrásával, mások a tojáskeresés játékra tartogatták energiáikat és próbálták kitalálni, hol rejtőzhetnek az értékes nyereményeket érő tojások.

opusztaszer_husvet41_gs

A húsvétvasárnapi program rendhagyó eleme volt az EU Fejlesztések Nyílt Napja apropóján rendezett sajtótájékoztató, amelynek keretében

Kertész Péter

, az emlékpark igazgatója, valamint

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke ismertette a látogatók előtt a közelgő és lezárult fejlesztéseket. Mint arról a történeti emlékpark igazgatója beszámolt, 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a dél-alföldi régió kiemelkedő turisztikai területe, amely nemcsak a hazai, hanem a külföldi látogatók szemében is vonzó. A „Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” címet viselő projekt korszerű eszközökkel ruházza fel a parkot, így a komplexum egyszerre kínál szórakoztató szabadidős tevékenységet és oktatási színteret. A látogatók mintha időutazáson vennének részt modern múzeumi körülmények között: fejlesztik a kiállítóhelyeket, körbejárhatóvá vált a Feszty-körkép, megújul a vendéglátó kapu, jelenlegi műszaki épület helyén pedig kialakított multifunkciós látogatóközpontban vendégváró, foglalkoztató- és előadó termeket alakítanak ki. Felhívta a figyelmet arra is, az iskolai csoportok a játszva tanulás új formájával ismerkedhetnek majd meg, híres csaták jelenetei elevenednek meg a mozi és konferenciateremben, valamint kipróbálhatják magukat antropológusként is a csontok vizsgálata során.

opusztaszer_husvet12_gs

Kakas Béla emlékeztetett: az uniós fejlesztések nyílt napja azzal a céllal valósult meg, hogy a nagyközönség előtt is ismertessék a támogatásokból származó fejlesztéseket, terveket. A 2014-2020-as ciklusban Magyarország több mint 34 milliárd eurónyi uniós forrásból gazdálkodhat, ezzel pedig a ciklus legnagyobb nyertese az állam; a második helyen áll Európában az egy főre jutó uniós pénzek tekintetében. Ismertette: a következő években a fejlesztéspolitika a gazdaságfejlesztésre és a munkahelyteremtésre fókuszál, amelynek célja a régiók felzárkóztatása. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett arra is, hogy a megyei önkormányzat 463 millió forint uniós támogatást nyert az ópusztaszeri emlékpark fejlesztésére, amiből megújulhatott a rotunda tetőszerkezete, akadálymentesítették az épületeket, a kápolna pedig az országokat összekötő zarándokút egyik fő állomása lesz. A húsvéti készülődés ezzel nem ért véget az emlékparkban, vízbevető hétfőn ismét megelevenednek a hagyományok. Részletesebben a park honlapján, vagyis

ITT

tájékozódhatnak.

Piri néni holnap is süt, érdemes tehát vízbevető hétfőn (is) kilátogatni az ópusztaszeri emlékparkba!http://szegedma.hu/?p=524879

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.