Közélet

Parlament előtt az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetés kiterjesztése

Parlament előtt az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetés kiterjesztése

2015. április 21., kedd
Parlament előtt az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetés kiterjesztése

A háromnál kevesebb gyermeket nevelő, tehetősebb szülők kivételével szeptembertől teljesen ingyenessé tenné a bölcsődei és óvodai étkeztetést a gyermekvédelmi törvény kedden benyújtott módosítása.

Balog Zoltán

emberi erőforrások minisztere előterjesztése alapján ősztől a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekeken kívül a három vagy több gyermeket nevelő családoknak, valamint a tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermekek szüleinek sem kell fizetnie a bölcsődei és óvodai étkeztetésért. Emellett ingyenessé válik a gyermekétkeztetés azoknak a két- és egygyerekes családoknak is, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegének 130 százalékát, vagyis jelenleg 89 408 forintot. Az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetést a szülők jövedelmi önbevallása alapján ítélik meg. Nyilatkozatot csak a háromnál kevesebb gyermekkel rendelkezőknek, vagy a tartósan, illetve fogyatékos gyermeket nem nevelőknek kell tenniük, az abban foglaltakról pedig az előterjesztés kimondja, hogy azt az intézmény és a jegyző sem előzetesen, sem utólagosan nem vizsgálhatja. Balog Zoltán indítványában kezdeményezi továbbá, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalhoz kerülő szakképzési intézményekben tanulók étkeztetését továbbra is a települési önkormányzatok biztosítsák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.