Bulvár

Országosan egyedi a makói tojásfa

Országosan egyedi a makói tojásfa

2015. április 2., csütörtök
Országosan egyedi a makói tojásfa
DSC00978

Nincs még egy ugyanolyan tojásfa, mint az, amit Makó főterén állítottak. Így akár büszkén szelfizni is lehet vele. Három és fél méteres szerkezet a város főterére közösségi munkával készült. Szombaton, a Makói Húsvétolón családi programokat tartanak körülötte.

Szerdán kezdték el összeszerelni az építményt, amely formájában is a legismertebb húsvéti jelképre utal. Különlegessége az is, hogy míg a tojásfa a hagyományok szerint díszített ágakat takar, ebben az esetben maga a fa is tojás alakú. Fém és faszerkezetű vázát helyiek készítették, makói vállalkozó és közmunkások segítségével. A teljesen egyedi konstrukciót Karsai Ildikó művészeti referens tervezte. Elmondta, megtisztelő és örömteli feladat volt a tojásfa elkészítése. A szimmetrikus elrendezésű szerkezet utal az életfa szimbólumra. 80-90 fő munkája. Az iskoláknak küldött előzetes felkérés alapján készültek a rajta található tojásdíszek, amelyeken eredeti, népi motívumok vannak. A fa szállítható és tárolható, így évente újragondolva lehet dísze az ünnepeknek.

Farkas Éva Erzsébet

, Makó polgármestere elmondta, fontosnak tartotta, hogy a népi hagyományok megjelenése mellett az egyházi szereplők is be tudjanak csatlakozni a programba. Az új városvezetés igazi közösségi térré alakította a város főterét a hasonló rendezvényekkel.

Barna Gábor

az önkormányzati kabinetiroda vezetőjének tájékoztatása szerint, az országosan egyedülálló fa nyolcadikáig lesz a főtéren. Szombaton a Makói Húsvétoló kapcsán közösségi programokat szerveztek köré. Tíz órától tavaszváró népi gyermekjátékokat tartanak, kézműves foglalkozások is lesznek, tojásvadászatra, -patkolásra, -festésre várják a családokat. Délután egy órától fellép a Maros Táncegyüttes összes csoportja és a Rozsdamaró zenekar.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.