Közélet

Orosz embargó - Megérkeztek Magyarországra az orosz ellenőrök

Orosz embargó - Megérkeztek Magyarországra az orosz ellenőrök

2015. április 20., hétfő
Orosz embargó - Megérkeztek Magyarországra az orosz ellenőrök

Megérkeztek Magyarországra az orosz állategészségügyi hatóság ellenőrei, akik ez év április 20-30. között helyszíni ellenőrzést végeznek, azon - általuk kijelölt - magyarországi üzemekben, amelyek már korábban felkerültek az orosz hatóság által engedélyezett létesítmények listájára - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-biztonságért felelős helyettes államtitkára hétfőn az MTI-t.

Bognár Lajos

, aki országos főállatorvos is, elmondta: az orosz szakemberek, magyar kollégáikkal közösen ma már üzemet ellenőriznek, naponta kettőt (kivéve április 20-át, amikor egyet, és április 27-ét, amikor nem lesz ellenőrzés). Hozzátette: az orosz audit a magyar hatóság részvételével zajlik, és alapvetően a cégek működését vizsgálják az ellenőrök. A vizsgálandó cégek között szerepel például a Pick, a Kométa, a Master Good. Vagyis: nemcsak vörös húsokkal, hanem baromfival foglalkozó cégek; sőt, tejipari vállalat is szerepel az ellenőrzési listán. A szaktárca korábbi tájékoztatása szerint a mostani helyszíni ellenőrzés a 2014 februárjában lezajlott magyarországi audithoz hasonlóan technikai jellegű. A mostani helyszíni ellenőrzés nem érinti az embargót. Az ellenőrzés célja, hogy amennyiben az orosz fél enyhít az Európai Unióra bevezetett embargón, az enyhítést követően a létesítmények azonnal szállíthassanak Oroszországba az engedélyezett termékkörökben. Egy e hónap eleji moszkvai közlés szerint az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) egyeztette az illetékes magyar és görög hatóságokkal a hústermékek oroszországi exportjában érdekelt vállalatok ellenőrzésének részleteit. Az orosz szakhatóság azt követően számolt be erről, hogy Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője telefonon beszélt magyar, illetve görög kollégájával.

Alekszej Uljukajev

gazdaságfejlesztési miniszter még egy márciusi nyilatkozatában úgy fogalmazott: Oroszország keresi annak lehetőségét, hogy enyhítsen az élelmiszerembargón Görögország és Magyarország esetében. Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalma

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.